GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  NORVEGIA

Efectele dublului atentat de la Oslo » Stop fotbal

În urma exploziei,
centrul capitalei Oslo
arată ca după război. În
medalion, Anders
Behring Breivik,
considerat responsabil
de ambele atentate
Foto: Reuters
În urma exploziei, centrul capitalei Oslo arată ca după război. În medalion, Anders Behring Breivik, considerat responsabil de ambele atentate Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 24 iulie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 23 iulie 2011 22:11

Federaţia a suspendat toate meciurile aflate în program în acest week-end, în semn de respect faţă de victime.


Fotbalul a încercat şi-a reuşit deseori să fie o punte de legătură în situaţii în care politicul eşuase lamentabil. Dar în faţa carnagiului de vineri, de la Oslo şi de pe insula Utoeya, pînă şi sportul rege a depus armele. Responsabilii federaţiei norvegiene n-au mai putut decît să-şi îndrepte gîndurile spre victimele atentatelor, iar în semn de respect au decis suspendarea tuturor competiţiilor programate în acest week-end. De la prima ligă la cea mai neînsemnată divizie.

Ţinta au fost laburiştii
În timp ce fotbalul ia o pauză, poliţia face paşi importanţi în ancheta a ceea ce pare să fi fost un atac îndreptat împotriva partidului laburist aflat la putere în ţară. Principalul suspect, Anders Behring Breivik, cetăţean norvegian în vîrstă de 32 de ani, a fost prins repede şi a cooperat cu autorităţile. "Există toate motivele pentru a-l considera vinovat de ambele atentate", susţine Roger Andresen, un oficial al poliţiei, care l-a caracterizat astfel: "E un fundamentalist creştin. Viziunile sale politice înclină spre dreapta".

Îngrăşăminte pentru bombe
Director al unei ferme biologice, Breivik Geofarm, pasionat de vînătoare şi de jocuri pe calculator precum "World of Warcraft" şi "Modern Warfare 2", suspectul cumpărase recent şase tone de îngrăşăminte. Produse chimice pe care anchetatorii înclină să creadă că le-a folosit la fabricarea bombei detonate vineri, la ora 17:00, 18:00 în România, în centrul capitalei Oslo. Explozia s-a produs în apropierea biroului premierului Jens Stoltenberg, care însă nu era acolo, şi a ministerelor învecinate. Bilanţul: şapte morţi.

S-a dezlănţuit pe Insulă
Înregistrat de camerele de supraveghere aflate în zonă, îmbrăcat într-o uniformă de poliţist, Anders Behring Breivik a apărut 90 de minute mai tîrziu pe insula Utoeya. În aceeaşi ţinută. Acolo era tabăra de vară a tineretului laburist, la care luau parte nu mai puţin de 600 de persoane.

"Ca să primească o barcă pentru a se deplasa pe insulă a spus că în urma atentatului de la Oslo a fost trimis de poliţie pentru a verifica securitatea", a relatat un jurnalist. Breivik i-a chemat la el pe tineri, "veniţi, am un mesaj important pentru voi", iar în momentul în care aceştia s-au apropiat a scos o mitralieră şi a început să-i secere. Pînă la apariţia trupelor speciale, care l-au şi capturat, a ucis nu mai puţin de 84 de persoane! Carnagiul a durat o oră.

91 de persoane, majoritatea adolescenţi cu vîrste între 14-18 ani, şi-au pierdut viaţa în atentatele din Norvegia

"Am să vă ucid pe toţi! Cu toţii veţi muri!"
Anders Behring Breivik, principalul suspect în atentatele de la Oslo

"Mai întîi a tras în oamenii de pe insulă, apoi în aceia care săriseră în apă ca să se salveze"
Elise, 15 ani, supravieţuitor

"Am scăpat cu viaţă prefăcîndu-mă mort. M-am ascuns între cadavre. Au încercat şi alţii, dar s-a prins şi a tras în ei şi de cîte două ori"
Adrian Pracon, supravieţuitor

"Vedeam cum cad oamenii în dreapta şi-n stînga. Iar criminalul se bucura la fiecare glonte tras"
Nicoline, supravieţuitor

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
victor_l
victor_l  •  24 Iulie 2011, 10:44

Formidabil!!! Efectele dublului atentat de la Oslo nu sint mortii, ci "stop fotbal". Bravo, Aurelian Botezatu .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează