GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  MOARTEA REGELUI MIHAI

Moartea Regelui Mihai » Momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul (5): Regele Mihai, spectator la ultimul "Turneu Pascal"

Articol de - Publicat marti, 05 decembrie 2017 16:10

Editorialistul GSP Alin Buzărin povestește momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul. 

REGELE MIHAI, SPECTATOR LA ULTIMUL ”TURNEU PASCAL”

Turneele Pascale de fotbal deveniseră tradiționale, se disputau în București încă din perioada interbelică de Paște, atunci când campionatul era întrerupt. Inedit era faptul că alegerea terenulurilor nu se făcea dând cu banul, ci cu căpitanii celor două echipe ciocnind câte un ou roșu. Ultimul Turneu Pascal a avut loc pe Giulești în aprilie 1947. Deși la tribuna oficială se zăreau tot mai des bascurile activiștilor comuniști sau caschetele late ale ofițerilor sovietici, în acea duminică a venit și Regele Mihai. Au participat CFR București (adică Rapidul), Juventus (care în 1952 avea să se mute la Ploiești, devenind Petrolul), ICO Oradea și Carmen București, echipa lui Ionel Mociorniță, unul dintre apropiații Regelui.

A câștigat Carmen (cu Bazil Marian și Valentin Stănescu în teren), dar doar câteva săptămâni mai târziu echipa avea să fie desființată de comuniști. După doar câteva luni, la 30 decembrie 1947, Familia Regală lua calea exilului, în locul Regatului României proclamându-se Republica Populară Romînă, cu î din i.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează