GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  ROMÂNIA SUB ȘOC

FOTO + VIDEO Mii de persoane au invadat străzile din Capitală: "Furia noastră / Panica voastră" » Filmul complet al protestelor » Prima măsură luată de autorități

FOTO: Cristi Preda +28   FOTO
FOTO: Cristi Preda

Articol de , , , - Publicat miercuri, 04 noiembrie 2015 01:11

Mii de oameni  au ieșit marți seară pe străzile Bucureștiului, de la ora 18:00 și pînă după miezul nopții, pentru a protesta după incidentul din clubul Colectiv în care au murit 32 de persoane.

VIDEO 1 AICI

VIDEO 2 AICI

VIDEO 3 AICI

VIDEO 4 AICI

VIDEO DIN PIAȚA VICTORIEI

Protestul, unul pașnic și fără violențe, a început la ora 18:00 în Piața Universității, de unde s-a plecat în marș spre Piața Victoriei, unde protestatarii au scandat împotriva premierului Victor Ponta și a vicepremierului Gabriel Oprea. Pe drum, numărul oamenilor a crescut constant, iar traficul a fost blocat în centrul orașului.
De la Guvern, protestatarii au pornit spre Ministerul de Interne, unde au continuat să ceară demisia lui Gabriel Oprea.

Oamenii ieșiți în stradă și-au continuat protestele în fața Parlamentului, în fața Primăriei Sectorului 4, unde i-au cerut demisia primarului Cristian Popescu Piedone. De acolo s-a mers și la Patriarhie, iar o parte dintre protestatari s-a întors la Piața Universității.

Surse din Jandarmerie au confirmat pentru Agerpress că la un moment dat s-au strîns aproximativ 25.000 de oameni pe străzile din București.

Acționarii clubului Colectiv au fost arestați preventiv. Vezi detalii.

Vezi mai jos filmul complet al protestelor, relatat de reporterii GSP prezenți pe întreaga durată a evenimentului:

 
UPDATE 23:20

Protestatarii s-au îndreptat spre Patriarhie și au ajuns la Dealul Mitropoliei.

update 23:05

Miile de oameni au plecat de la Primăria Sectorului 4 și se îndreaptă spre clubul Colectiv.

Ca primă măsură după incendiul din clubul Colectiv, premierul Victor Ponta l-a demis pe Marius Dunca, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. 

În plus, acționarii clubului Colectiv au fost arestați preventiv. Vezi detalii.

UPDATE 22:35

Protestatarii au ajuns la Primăria Sectorului 4, unde scandeaza împotriva primarului Cristian Popescu Piedone. Tot mai multă lume a ieșit în strădă. Momentan nu există nici o estimare oficială.

Ca urmare a protestelor, președintele Klaus Iohannis, a postat un mesaj pe Facebook:

"Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă", a fost mesajul președintelui.

UPDATE 22:15

Au apărut și primele incidente. Cîțiva protestatari au sărit gardul și au intrat în curtea de la Palatul Parlamentului. Jandarmii au încercat sa intre după ei, dar au intervenit ceilalți oameni. Cei care au sărit gardul sînt în continuare în curtea instituției.

update 21:55

Din Piața Revoluției, protestatarii au pleca spre Palatul Parlamentului și spre Primăria Sectorului 4.

UPDATE 21:30

Oamenii au ajuns în fața la MAI și au umplut Piața Revoluției. S-a ținut un moment de reculegere.

UPDATE 20:50

Protestatarii au plecat din Piața Victoriei spre Piața Revoluției, spre Ministerul de Interne.

UPDATE  20:25

Reporterii GSP susțin că printre protestatari sînt reprezentanți ai Peluzei Sud a Stelei și a Peluzei Sud a lui Dinamo.

După ultimele estimări, ar fi vorba totuși în acest moment de aproximativ 7.000 de oameni în fața Guvernului. 

UPDATE 20:15

Hotnews susține că un jandarm i-a spus unui alt jandarm că în piață sînt între 20.000 și 25.000 de oameni. La solicitările presei jandarmii refuză să ofere estimări oficiale.

12188726 977535802310058 620384972 n

UPDATE 20:00

Unui tînăr student i s-a făcut rău și lumea îl ajută, oferindu-i calciu.
"Mă pun în pielea copiilor care au murit. Azi m-am descărcat cît pentru 30 de persoane", a spus acesta.

UPDATE 19:50

"Tineretul n-a murit/ E pe stradă pregătit

Cinste lor/ Cinste pompierilor

Furia noastră/ Panica voastră", sînt cîteva din scandările celor prezenți în Piața Victoriei.

Și în fața clubului Colectiv au început să se strîngă oameni.

UPDATE 19:36

La Piața Victoriei este plin de oameni, iar mai multe persoane încă pleacă de la Piața Universității, iar Bulevardul Magheru este plin.

UPDATE 19:25

Numărul celor care au ieșit să protesteze a depășit 5.000 și tot mai multe persoane vor veni.

UPDATE 19:10

Tot mai mulți oameni se alătură protestului. Aceștia au ajuns în Piața Victoriei, pentru a scanda împotriva Guvernului. Oamenii au mers pe stradă, printre mașini. Coloana de oamenii se întinde pe sute de metri, iar circulația între Piața Victoriei și Piața Universitații este blocată. Peste 4.000 de oameni sînt pe străzi în aceste momente.

Vezi mai jos cele 10 revendicări ale celor care protestează

 

UPDATE 19:00

Peste 3.000 de oameni protestează acum și s-au oprit la piața Romană. Acum se scandează împotriva Guvernului. Oamenii din mașină claxonează în semn de solidaritate cu protestatarii.

UPDATE 18:55
Protestatarii au ajuns la Piața Romană și cer demisia ministrului Oprea și scandează împotriva lui. De pe străduțele alăturate vin tot mai mulți oameni.
UPDATE 18:36

Traficul pe bulevarul Magheru este blocat în aceste momente. Sînt aproximativ 2.500 de oameni care au plecat în marș spre Guvern.

UPDATE 18:20

Numărul celor care protestează s-a dublat deja și sînt aproximativ 2.000 de oameni.

 

UPDATE 18:05

Trimisul GSP informează că la această oră sînt peste 1.000 de oameni strînși în Piața Universității, dar în următoarele minute sînt așteptate mai multe persoane. Cei strînși au aprins lumînări pentru cei care au murit în incendiu, au ținut un moment de reculegere și au intonat imnul României. Momentan, cei prezenți nu au stabilit dacă vor rămîne la în piață sau dacă vor pleaca în marș.

"Bunicii la război, părinții la revoluție, acum este rîndul nostru" 

Știrea inițială:

Cei care vor veni în piața Universității vor să fie solidari cu victimele incendiului și au o serie de revendicări, printre care demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, conform site-ului romaniacurata.ro.

Iată cele  10 revendicări: 

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu şi a vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

3. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

4. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activitatea comercială în clădiri ne-consolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzisă.

5. Vrem ca toate locaţiile din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructură necesară în caz de incendiu. Vrem ca materialele fono-izolante care nu sînt ignifuge să fie interzise!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, media europeană a finanţării pentru acest domeniu.

7. Vrem să nu se mai închidă spitale ci să se construiască! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atît medicii cît şi auxiliarii. Vrem demisii la vîrful Ministerului Sănătăţii pentru amînarea dării în folosință la timp a Unităţii Moderne pentru arşi de la Spitalul Floreasca.

8. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească iar condiţiile lor de lucru îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în trunchiul şcolar obligatoriu, clasele I-XII, a Educaţiei comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații ), educație rutieră. şi de prevenirea incendiilor.

10. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

GSP.RO are un trimis special în piața Universității, care va transmite cele mai noi informații. Rămîi pe site pentru a afla toate detaliile și pentru imagini foto.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (268)
ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  04 Noiembrie 2015, 11:21
Postat de wishmaster pe 04 Noiembrie 2015, 10:40

*** ... concentreaza-te pe Steaua si pe tinutul secuiesc! aici e vorba de Romania, nu stii tu ce-i aia ...

Cei aia ce? Romania? O tzara locuita de niste oameni usor manipulabili care sunt invatati de mici ca mita este un lucru fara care esti mort in tara asta side pe urma carora traiesc bine toti smecharasii, o parte din care se autointituleaza "politicieni".

wishmaster
wishmaster  •  04 Noiembrie 2015, 10:40
Postat de valiza.epo pe 04 Noiembrie 2015, 09:46

"Nu plecam pana nu plecati!" Minciuna gogonata! Cum s-a terminat vodca de pufoaica primita de la organizatori si cei 50 de lei primiti au fost bauti, "protestatarii" de meserie s-au retras in canale sa se odihneasca inaintea altor ocazii ca aceasta.

*** ... concentreaza-te pe Steaua si pe tinutul secuiesc! aici e vorba de Romania, nu stii tu ce-i aia ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

strauss.
strauss.  •  04 Noiembrie 2015, 10:31
Postat de xnread pe 03 Noiembrie 2015, 22:28

Explicati-mi si mie cum se face ca multe din contractele cu Statul sunt atribuite unor firme concubine ori aflate sub controlul unor politicieni, fie direct ori prin terti acestia fiind rude sau cunoscuti?Cum se poate ca dintr-un salariu lunar de 1500 euro iti poti crea ori achizitiona o proprie oaza a linsitii?Sa nu o numesc insula:)

:)) vorbesti de Videanu ??? pai asta n-a baut nici apa sa-si construiasca ''casuta''aia!

Vezi toate comentariile (268)
Comentează