INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  OLANDA - TURCIA 1-1

Marele Johan Cruyff atacă naţionala Oranje: ”Sîntem o ruşine. Îmi rănesc ochii privind Olanda!"

Trei olandezi, De Vrij, De Jong şi Van der Wiel (de la stînga la dreapta), păcăliţi de Burak Yilmaz la golul Turciei // Foto: Reuters
Trei olandezi, De Vrij, De Jong şi Van der Wiel (de la stînga la dreapta), păcăliţi de Burak Yilmaz la golul Turciei // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 31 martie 2015 00:00 / Actualizat luni, 30 martie 2015 22:12

Legendarul batav e neîndurător în analiza sa: "Fotbalul nostru suferă. Echipele de club sînt slabe în Europa, campionatul nostru e slab, acum şi «naţionala». Să ne trezim odată!"

Cînd vorbeşte Cruyff, olandezii tac şi ascultă. Johan, 67 de ani, e un zeu. Cel mai mare fotbalist portocaliu şi unul dintre antrenorii-mit e vocea respectată în Ţara Lalelelor. Şi "vocea" pune la zid Oranje şi tot ce înseamnă fotbal olandez după acest 1-1 cu Turcia, alt meci eşuat care pune în pericol campania "naţionalei" lui Hiddink pentru Euro 2016: locul 3 în grupă, echivalentul barajului, la 6 puncte de liderul Cehia şi la 5 de Islanda.

"Conduc jocul cei lipsiţi de creativitate"
"Jucăm înfiorător. Nimeni nu face ce trebuie. Sîntem o ruşine. Pur şi simplu, îmi rănesc ochii privind Olanda acum", a comentat Cruyff în editorialul său din De Telegraaf, analizînd dur prestaţia selecţionatei împotriva Turciei:  "Fundaşii pasau mingea mijlocaşilor, iar aceştia o returnau fundaşilor. Îi lăsăm pe cei lipsiţi de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat. Nu asta aştepţi de la Olanda"

"Marea problemă e educaţia"
Johan a mers mai departe, criticînd tot sistemul: "Marea noastră problemă e educaţia. A fotbaliştilor şi a antrenorilor. Trebuie să regîndim planul, e nevoie de o schimbare. Fotbalul olandez suferă. Priviţi! Echipele de club sînt slabe în Champions League şi Europa League, campionatul e slab, iar acum şi «naţionala». Suferim peste tot. Să ne trezim odată!".

Dubla eroare batavă
Pe 28 martie 2014, cînd se ştia că Van Gaal părăseşte Oranje, forul batav (KNVB) a făcut o dublă eroare, crede Algemeen Dagblad. Prima, cînd l-a refuzat ca selecţioner pe Ronald Koeman, 52 de ani, atunci la Feyenoord, ajuns vara trecută la Southampton. L-a preferat pe Guus Hiddink, un antrenor în vîrstă, 68 de ani, şi departe de perioada sa de glorie, fiind ultima oară la Anji Mahacikala.

Iar a doua greşeală: i-a oferit lui Hiddink doar 2 ani, pînă la Euro 2016, anunţînd că Danny Blind va fi apoi noul selecţioner pentru preliminariile CM 2018. "Avînd un termen limită, Hiddink nu s-a mai gîndit la viitor, ci doar la rezultate. Şi n-a promovat decît un singur jucător în 7 meciuri: Dost, 25 de ani, atacantul lui Wolfsburg".

"Aceasta nu este Olanda. E dificil de înţeles cum de jucam atît de bine în 2014, la Mondial, iar acum nu ne mai iese nimic" ( Stefan de Vrij, fundaş Olanda)

"Golul nostru a căzut de nicăieri. Am jucat corect defensiv, am avut posesie, dar n-am ştiut ce să facem cu mingea" (Daley Blind, fundaş Olanda)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
spivak
spivak  •  31 Martie 2015, 12:55

Olanda e prea mică, nu putea rămâne pe veci o putere fotbalistică. E un declin normal.

borat101
borat101  •  31 Martie 2015, 09:39

Domnule Cruyff, nu va agitati atat. Totul este "ok", se poate si mai rau ...uitati'va la o Nationala ca a Romaniei, care sa umplut cu 90% de personae care nu a practicat fotbalul in viata lor nici in curtea scolii ... asta pt. ca erau la bisnita sau la furat butelii, benzina, seminte, etc... CE ESTE AIA CREATIVITATE IN ACEST SPORT NUMIT FOTBAL?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează