SPORTURI  »  ALTELE  »  MOTOGP / ETAPA A 15-A / MARELE PREMIU AL JAPONIEI

#GIVEME5 » GALERIE FOTO Marc Marquez și-a adjudecat al 5-lea titlu mondial din carieră, al 3-lea la clasa regină, cu 3 etape înainte de finalul sezonului! Piloții Yamaha, Rossi și Lorenzo, la pământ!

Articol de - Publicat duminica, 16 octombrie 2016 10:47

Marc Marquez, 23 de ani, a câștigat Marele Premiu al Japoniei la MotoGP și și-a adjudecat titlul de campion mondial cu 3 etape înainte de final, profitând de ziua dezastruoasă a piloților Yamaha, Valentino Rossi și Jorge Lorenzo, care au căzut.

Podiumul a fost completat de Andrea Dovizioso (Ducati) și Maverick Vinales (Suzuki).

Pilotul Honda a bifat al 5-lea titlu mondial din carieră din 6 încercări! Trei dintre titlurile mondiale le-a câștigat la clasa regină! Marc, care deținea deja recordul de cel mai tânăr campion mondial din istorie în MotoGP, este acum și cel mai tânăr tricampion mondial de la clasa regină!

  • Titlurile lui Marquez: 125cc (2010), Moto2 (2012) și 3 la MotoGP în 4 sezoane (2013, 2014 și 2016).

 Așa arată casca specială pentru cursa din Japonia

 "Jokerul" a plecat de pe doi pe grila de start la Motegi și calculele dinaintea cursei erau destul de complicate pentru ca el să tranșeze lupta la titlu: spaniolul trebuia să câștige în Japonia, Rossi să nu prindă loc în primii 15 (n.r. a căzut în al 7-lea tur, când era al doilea), iar Lorenzo să nu se claseze pe podium (n.r. a căzut și el, cu 4 tururi înainte de final).
14765968023484
captură: marca.com

Startul cursei a fost intens, dar emoțiile au durat puțin. Mai exact, în primele 4 tururi, până când Marquez a preluat definitiv șefia la Motegi.

Au fost depășiri spectaculoase între el și Rossi, dar și cea în fața lui Lorenzo, prin care a preluat conducerea a fost electrizantă. "Doctorul" a avut un start slab, permițându-i lui Marquez să-l depășească după primul viraj, dar Lorenzo a "răspuns" pe interior la ieșirea din primul tur, cu Rossi secondându-l. Marquez a ripostat, revenind pe poziția a doua.

Rossi l-a depășit pe Marquez apoi în al doilea tur, dar "Jokerul" i-a întors imediat "favorul". L-a atacat apoi pe Lorenzo, după ce a stat două tururi în spatele acestuia. Restul a fost istorie.

clasament marele premiu al japoniei

clasament motegi

Lecția din 2015

Proaspătul campion mondial a trebuit să treacă printr-un 2015 dur pentru a se maturiza. Din puștiul impulsiv a devenit un tip calculat și răbdător: "La începutul acestui sezon ne-am chinuit mult. Am crezut în mine și în echipa mea, am muncit mult. Am schimbat strategia și am fost calm. În anumite momente, mi-am permis să forțez și să fiu din ce în ce mai rapid. Anul trecut m-am zbătut mult, presiunea a fost imensă și n-am rezistat... Acum sunt un tip puternic. Am revenit mai puternic, asta e cel mai important. A trebuit să pierd titlul sezonul trecut ca să învăț și să-l câștig anul ăsta.

Oamenii din echipa mea mi-au spus în 2015: uneori e mai important să fii constant. Nu am înțeles atunci, acum am învățat lecția. Evident, în anumite momente trebuie să riști", mărturisește pilotul Honda.

2008e anul în care a debutat Marc Marquez

A punctat în fiecare cursă din 2016

A fost un sezon atent și inteligent plănuit de Marc. Dacă în edițiile precedente s-a grăbit, a acționat impulsiv și a făcut greșeli imense din cauza lipsei de maturitate și de experiență, în 2016, echipa sa l-a făcut să înțeleagă că e mai bine să încheie cursele, pe podium dacă se poate, decât să forțeze victoria și să riște o căzătură. A fost constant și inteligent.

Nu același lucru s-a întâmplat cu principalii contracandidați la titlul mondial. Rossi, cel mai experimentat pilot de la clasa regină, a făcut greșeli nepermise și n-a terminat 4 curse în acest sezon. Lorenzo, care obișnuise cu stilul său foarte calculat, care l-a făcut să pară un robot în sezonul trecut, când a devenit campion mondial, a dat acum dovadă de multe slăbiciuni, nereușind nici el să termine 3 curse anul acesta. "Jokerul" e singurul pilot din cele 3 clase care a punctat în toate cursele din acest an.

  • Marquez: 5 victorii, 11 clasări pe podium
  • Rossi: 2 victorii, 8 clasări pe podium
  • Lorenzo: 3 victorii, 8 clasări pe podium

"Marquez merită să fie campion, a fost constant, a încercat permanent să fie puternic și a câștigat multe curse.

Mă simțteam bine pe motocicletă, dar Marquez a fost mai rapid la start. Lorenzo a fost mai lent. Mă apropiam de Marc, însă nu știu ce s-a întâmplat și am căzut. Nu eram nici foarte rapid, nici n-am intrat în viraj greșit. Ceva s-a întâmplat. Păcat, ar fi fost frumos să pot lupta în continuare.

Va trebui să analizăm, sigur am făcut o greșeală când încercam să-l ajung pe Marquez, pentru că locul doi nu mă interesa" Valentino Rossi

 

"A câștigat cel mai bun, cel mai consistent. Nu a avut avantaj din punct de vedere al mecanicii în anii aceștia, dar a fost cel mai rapid, cel mai constant, câștigător meritat.

Am avut toata cursa probleme din cauza pneului față. Au fost probleme tot weekendul din cauza asta. Era recomandat un anumit tip de pneu ținând cont de temperatura ridicată, dar la final totul a ieșit prost. Nu mai puteam frâna târziu, mi se bloca roata.

Dovizioso se apropia de mine, am accelerat în viraj și am căzut. Nu aveam cum să evit căzătura. Rămâi prost când vezi ce ți se întâmplă. Sunt foarte dezamăgit, am ratat o mare șansă să fiu al doilea în clasamentul mondial. Au fost multe căzături, știu că Michelin face mari eforturi să ne ajute cu pneurile, dar nu e suficient. Sperăm să îmbunătățească ceva ca să putem evita alte probleme" Jorge Lorenzo

Avertismentul lui marquez

Mai sunt 3 curse până la finalul ediției de campionat mondial (în Australia, Malaezia și în Spania, la Valencia) și, cu Marquez deja campion, singura luptă care mai contează este cea pentru locul doi, între piloții Yamaha, Rossi și Lorenzo. Marc promite însă spectacol.

Întrebat cum va aborda ultimele 3 curse ale sezonului, campionul a spus: "Acum cred că vechiul Marc Marquez va reapărea". 

"Când am văzut că Rossi a căzut, m-am gândit să mă concentrez până la final, dar când am văzut că a căzut și Lorenzo mi-a fost foarte greu s-o mai fac. Am comis o greșeală, aveam probleme, nu știam nici să mai schimb viteza. A fost foarte greu să mă mai concentrez.

E incredibil, un sentiment fantastică. Nu mă așteptam. A fost o nebunie. Nu credeam că echipa e pregătită să sărbătorim, dar băieții organizaseră totul, sunt senzaționali, au crezut în mine. Sunt foarte fericit pentru echipa mea, meritau să se bucure de un titlu foarte special după ce s-a întâmplat în sezonul precedent. Nu vreau să uit de bunica mea, care a murit anul acesta. Îi dedic acest titlu, ar fi fost foarte fericită pentru mine" Marc Marquez

Așa arată clasamentul general
clasament mondial

surse: motogp.com, motorsport.com

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
fangigi
fangigi  •  16 Octombrie 2016, 22:54

*** iar a luat-o in freza, îl cam așteaptă pensia! Bravo Marc!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează