INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

6 oameni ai preşedintelui Blatter sînt acuzaţi de corupţie! » Diavolii lui Sepp

Pe 1 iunie, Blatter va încerca să-l învingă la alegerile pentru preşedinţia FIFA pe Mohammed bin Hammam, din Qatar
Foto: Reuters
Pe 1 iunie, Blatter va încerca să-l învingă la alegerile pentru preşedinţia FIFA pe Mohammed bin Hammam, din Qatar Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 12 mai 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 11 mai 2011 22:07

Toţi sînt membri ai Comitetului Executiv FIFA. Doi ar fi luat 1,5 milioane de dolari pentru a vota Qatarul la organizarea CM 2022, iar 4 ar fi cerut favoruri Angliei

La 75 de ani, Sepp Blatter va candida pe 1 iunie pentru al 4-lea mandat la preşedinţia FIFA. Forul condus de el de 13 ani este corupt şi implicat într-o mulţime de afaceri dubioase, dar elveţianul vrea să meargă pînă la capăt, muşamalizînd toate aceste scandaluri. Şi acum va reuşi? Situaţia e critică! 6 dintre apropiaţii săi din Comitetul Executiv sînt pe lista neagră pentru alegerile gazdelor CM 2018 şi 2022!

La două zile după ce camerunezul Issa Hayatou şi ivorianul Jacques Anouma au fost acuzaţi că au luat mită 1,5 milioane de dolari pentru a vota pe 2 decembrie Qatarul la organizarea CM 2022, fostul preşedinte al federaţiei engleze, David Triesman, a făcut dezvăluiri şocante într-o anchetă a Parlamentului britanic: a dat nume, date şi locuri unde s-a întîlnit cu 4 oficiali FIFA, care i-au cerut diferite avantaje ca sa asigure votul Angliei în lupta pentru CM 2018.

A vrut să fie înnobilat

- Jack Warner (Trinidad-Tobago, preşedinte CONCACAF) - a pretins 4 milioane de dolari
- Nicolas Leoz (Paraguay, preşedinte CONMEBOL) - a vrut să fie ridicat la rangul de Cavaler al Imperiului Britanic
- Worawi Makudi (preşedintele federaţiei thailandeze) - a dorit să controleze drepturile TV pentru un meci Thailanda - Anglia
- Ricardo Teixeira (preşedintele federaţiei braziliene) - a întrebat clar: "Ce aveţi pentru mine?".

Aceasta după ce, anul trecut, Amos Adamu (Nigeria) şi Reynald Temarii (Tahiti) au fost suspendaţi pentru că au acceptat să-şi vîndă voturile.

Şase oameni importanţi de la FIFA acuzaţi acum, doi în 2010. O treime din membrii Comitetului Executiv puşi la zid pentru corupţie!

Anglia iese din joc?
Cum comentează Sepp Blatter? "Nu pot spune că sînt toţi îngeri sau toţi diavoli. Nu răspund eu pentru ei. Dacă vor exista probe, vom lua măsuri!". Anunţînd că va fi deschisă o anchetă.

Însă ministrul britanic al Sportului, Hugh Robertson, ameninţă: "FIFA trebuie schimbată radical". Şi sugerează, potrivit BBC, ca Anglia sa părăsească forul mondial "dacă lucrurile vor rămîne la fel".

Şi Blatter acuzat în 2002
Liderul FIFA are şi el o imagine plină de pete. În mai 2002, Michel Zen-Ruffinen, atunci secretarul general al forului mondial, a revelat că succesul lui Sepp Blatter la alegerile din 1998 (cînd a fost ales în premieră ca preşedinte) a fost construit pe corupţie! Imediat, Blatter a reacţionat vehement, anunţînd că îl va da în judecată pe Zen-Ruffinen, dar nu a făcut-o. În timp ce acuzatorul a fost obligat să-şi prezinte demisia.

"Jocul murdar"
Presa britanică a luat foc după acest scandal. "Jocul murdar", a titrat The Times, vorbind despre "cultura tolerării corupţiei. Esenţa sportului a fost trădată". În acelaşi timp, Daily Mirror acuză "lăcomia fără margini într-un sistem corupt pînă la măduvă". Însă Daily Mail nu-i iartă nici pe conducătorii forului englez: "Totul miroase urît. FIFA, dar şi cei care s-au ocupat de candidatura Angliei. De ce n-a zis nimeni nimic pînă acum?".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
sobiesky85
sobiesky85  •  12 Mai 2011, 10:38

mai te intrebi cum de se fac greseli de arbitraj, trageri la sorti campionate castigate viciat. mafia pariurilor e pana acolo. ei decid, ei se spala pe maini.

ciupi0812
ciupi0812  •  12 Mai 2011, 09:45

doar sase? hmmm.

mieusa
mieusa  •  12 Mai 2011, 02:46

Anglia o sa joace singura si o sa iasa campioana.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează