INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

A doua viaţă a lui Uli Hoeness » Preşedintele lui Bayern a văzut moartea cu ochii în '82

Uli Honess, supravieţuitorul devenit imaginea lui Bayern Munchen +5   FOTO
Uli Honess, supravieţuitorul devenit imaginea lui Bayern Munchen

Articol de - Publicat duminica, 22 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 22 ianuarie 2012 10:04

Avionul bimotor cu care Hoeness şi trei prieteni mergeau la Hanovra a căzut în apropierea aeroportului. Doar el a supravieţuit.

Preşedintele lui Bayern, Uli Hoeness, a sărbătorit recent, pe 5 ianuarie, cu mare fast, împlinirea a 60 de ani. Actuali şi foşti jucători, conducători de cluburi, notabilităţi, parteneri de afaceri şi prieteni au luat cu asalt Palatul Poştei din Munchen pentru a-l felicita. Puţini ştiu însă că pentru fostul campion mondial din 1974 această aniversare are şi-o conotaţie aparte de 30 de ani încoace: "E ca şi cum m-am născut a doua oară".

Probleme la un motor
Povestea începe într-o noapte rece de februarie a anului 1982. Hoeness, aflat atunci la începutul carierei de manager la Bayern, călătorea la bordul unui bimotor Piper Seneca. Era însoţit de trei prieteni şi urmau să asiste împreună la un amical al "naţionalei" Germaniei cu Portugalia, găzduit de Hanovra. Pe la opt fără un sfert, cînd se apropiau de aterizare, unul dintre motoare a început să dea rateuri. Pilotul, un fost campion de schi-fond, a transmis turnului de control că are probleme. Dar la scurt timp legătura s-a pierdut şi avionul a dispărut de pe ecranul radarului.

Unde-i Hoeness?
Pompierii şi poliţia locală au intrat imediat în alertă, însă aeronava a fost localizată abia în jurul orei 22:00. Se prăbuşise undeva la 15 kilometri de aeroport. La faţa locului, imagini terifiante. Fiare contorsionate, rămăşiţe răspîndite pe o suprafaţă de cîteva sute de metri şi trei cadavre: pilotul, copilotul şi un om de afaceri. Lipsea însă al doilea pasager.

"Părea un mistreţ"
În vreme ce toată lumea răscolea zona, un lucrător silvic dădea peste Hoeness cîţiva kilometri mai încolo, în pădure: "De la depărtare, în întuneric, părea un mistreţ. Abia cînd m-am apropiat am realizat că, de fapt, e un om. Era plin de sînge, avea hainele rupte şi repeta întruna «mi-e frig». Apoi mi-am dat seama şi cu cine am de-a face. Îl ştiam de la televizor". La unu dimineaţa intra cu el în spital, unde-i aşteptau deja jucătorii lui Bayern de la "naţională", în frunte cu Karl-Heinz Rummenigge şi Paul Breitner.

Locul din spate-dreapta
Hoeness însuşi îşi aminteşte vag despre accident fiindcă "adormisem în timpul zborului. Dar cînd privesc azi imaginile dezastrului nici mie nu-mi vine să cred că am scăpat cu doar cîteva răni minore. Locul din spate-dreapta era singurul rămas cît de cît întreg. De atunci, ori de cîte ori călătoresc la bordul unor avioane de mici dimensiuni stau în spate-dreapta".

Vezi în Galeria FOTO
de mai jos imagini
din momentul accidentului

Creierul lui Bayern
Ca manager şi apoi preşedinte, Hoeness a transformat un club cu datorii într-una din cele mai bogate grupări sportive din lume.

Nevoit să-şi încheie cariera de jucător la numai 27 de ani (1979), din cauza unei leziuni la genunchi, Hoeness a fost promovat imediat în managementul lui Bayern. Îşi dovedise calităţile încă din 1978, cînd i-a ajutat pe munchenezi să încheie un contract de sponsorizare cu Magirus-Deutz, astfel că preşedintele de atunci, Wilhelm Neudecker, n-a avut nici o ezitare.

La preluarea funcţiei, clubul avea o cifră de afaceri anuală de 12 milioane de mărci (circa 6 milioane de euro) şi 7 milioane datorii. Astăzi, datorită ideilor şi priceperii sale, gruparea bavareză e cea mai bogată şi mai stabilă din Germania: 350 de milioane de euro cifră de afaceri şi 120 de milioane puşi deoparte în bănci, plus un stadion ultramodern, de 340 de milioane de euro, achitat aproape în întregime.

Fabrică de cîrnaţi
Din noiembrie 2009 succesorul lui Beckenbauer în funcţia de preşedinte al clubului, Hoeness (foto) deţine şi o fabrică de cîrnaţi. Înfiinţată în 1985, la Nurnberg, HoWe Wurstwaren KG e condusă astăzi de fiul său, Florian.

"Eu nu m-am considerat niciodată angajatul clubului. Am condus-o pe Bayern ca pe propria mea afacere" (Uli Hoeness)

"Uli Hoeness nu va lăsa niciodată clubul la greu. Dacă mîine s-ar întîmpla ceva, aş fi în stare s-o fac şi pe paznicul timp de jumătate de an" (Uli Hoeness)

"La 30 de ani mă gîndeam că deja încep să îmbătrînesc. Dar mi-a trecut repede. De atunci nu mi-am mai pus niciodată problema vîrstei" (Uli Hoeness)

"Lui Uli îi doresc sănătate. E cea mai importantă în viaţă. Mă rog, aproape...Şi pasagerii de pe Titanic erau sănătoşi, dar n-au avut noroc" (Franz Beckenbauer, preşedinte onorific Bayern)

"Hoeness e pentru noi Maica Tereza, Nelson Mandela şi mama tuturor managerilor în aceeaşi persoană. Hoeness e sufletul lui Bayern" (Karl-Heinz Rummenigge, director general Bayern)

"Cred că în acea noapte am avut cel puţin o sută de mii de îngeri păzitori în jurul meu. Altfel nu s-ar mai fi vorbit astăzi decît despre un fost internaţional care promitea să fie şi-un bun manager" (Uli Hoeness, preşedinte Bayern Munchen)

"De atunci sînt foarte atent în ce avioane mă urc. Pentru mine, cursele low-cost nu contează şi le-am interzis şi copiilor mei. Le plătesc eu, din buzunar, diferenţa de preţ, fiindcă un lucru mi-e clar. Pentru siguranţă nu există înlocuitor" (Uli Hoeness, preşedinte Bayern Munchen)

"Deşi am trecut prin acel teribil accident, nu mi-am făcut nici pînă în ziua de astăzi testamentul. Mă încăpăţînez să cred că, dacă mîine dispar, copiii nu se vor sfîşia între ei pentru avere" (Uli Hoeness, preşedinte Bayern Munchen)

CARTE DE VIZITĂ
Data naşterii: 5 ianuarie 1952
Starea civilă: căsătorit cu Susi, doi copii
Performanţe ca jucător
Bayern (1970-1979/239 meciuri/86 goluri)
- Campion al Germaniei (3), Cupa Germaniei (1), Cupa Campionilor Europeni (3), Cupa Intercontinentală (1)
FC Nurnberg (1978-1979, împrumutat/11 meciuri/0 goluri)
"Naţionala" Germaniei (1972-1976/35 selecţii/5 goluri)
- Campion mondial (1), campion al Europei (1)
Performanţe ca manager la Bayern (din 1979)
- Campion al Germaniei (16), Cupa Germaniei (9), Cupa Ligii (6), Supercupa Germaniei (3), Liga Campionilor (1), Cupa UEFA (1), Cupa Intercontinentală (1)
Performanţe ca preşedinte la Bayern (din 2009)
- Campion al Germaniei (1), Cupa Germaniei (1), Supercupa Germaniei (1)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
djamorphis
djamorphis  •  22 Ianuarie 2012, 12:04

Am avut onoarea sa-l cunosc pe Uli Hoeneß si pot spune ca este o persoana extraordinara chiar daca eu nu tin cu Bayern! Daca cluburile noastre ar avea astfel de persoane in conducere si nu personaje am fi cu mult peste alte tari la fotbal. Dj

Vezi toate comentariile (1)
Comentează