INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DRAMA UNUI MARE FOTBALIST

Abidal are tumoare la ficat » Surse medicale nu exclud dintre cauze dopajul

Eric Abidal foto:reuters
Eric Abidal foto:reuters

Articol de , - Publicat miercuri, 16 martie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 16 martie 2011 16:50

UPDATE// Sergio Sanchez, fundaşul lui FC Sevilla, revenit pe teren în acest sezon după o operaţie pe cord deschis, l-a încurajat pe Eric Abidal. "Totul va decurge cît se poate de bine", i-a transmis Sanchez jucătorului Barcelonei.

UPDATE// Josep Fuster Obregon, medicul care joi va efectua operaţia, a declarat că este o intervenţie chirurgicală de rutină şi că, dacă lucrurile vor merge bine, fotbalistul Barcelonei se va putea întoarce la antrenamente în următoarele 4-6 săptămîni.

UPDATE// Mai mulţi fotbalişti i-au transmis lui Abidal încurajările lor, pentru a depăşi mai uşor şocul aflării teribilei veşti.

Andres Iniesta (FC Barcelona): "Îi transmit toată dragostea şi susţinerea mea lui Eric Abidal. Sînt sigur că operaţia va decurge bine, o merită!"

Carles Puyol (FC Barcelona): "Sîntem alături de tine! Eşti puternic şi vei trece şi peste asta!"

Gerard Pique (FC Barcelona): "Toată dragostea din lume pentru tine, băiete! Multă putere!"

Diego Forlan (Atletico Madrid): "Toate gîndurile bune pentru Abidal si familia sa! Mult noroc!"

Eric Abidal a cerut să i se respecte intimitatea după ce-a aflat că are o tumoare pe ficat, dar în presă au apărut noi detalii despre situaţia lui. Afecţiunea i-a fost descoperită fundaşului Barcelonei la un banal control de rutină. El va fi supus joi, de urgenţă, unei intervenţii chirugicale, condusă de medicul Josep Fuster Obregon, cel care i-a operat nu demult şi pe Regele Juan Carlos al Spaniei, dar şi pe jucătorul lui Betis Sevilla, Miki Roque, de cancer la pelvis.

Prima grijă a lui Obregon va fi să afle exact dacă tumoarea lui Abidal e benignă sau malignă. Funcţie de rezultatul biopsiei, el va continua operaţia sau nu. Oricum, cert e că internaţionalul francez, aflat în mare formă în ultima vreme, nu va mai juca nici un minut în acest sezon. Nici pentru Barca, nici pentru echipa reprezentativă, adversara României în preliminariile CE 2012.

Cauza ar putea fi dopajul prelungit
În cazul tumorilor la ficat la sportivi, mai multe opinii medicale dau vina pe consumul continuat de steroizi anabolizanţi. Literatura de specialitate dă exemple de sportivi care au utilizat substanţe interzise şi care au dezvoltat tumori hepatice. În unele cazuri a survenit decesul. Cele mai multe studii au indicat că testosteronul din steroizi este responsabil pentru apariţia tumorilor la ficat. Majoritatea tumorilor formate la ficat în urma consumului de steroizi anabolizanţi sînt însă benigne. Principalul pericol pe care îl reprezintă acestea este, în schimb, posibilitatea de a se rupe şi de a produce hemoragie la nivelul ficatului, ceea ce poate fi fatal. Printre efectele secundare ale consumului de steroizi se numără hipertensiunea arterială, creşterea nivelului de colesterol, comportament agresiv şi dezechilibre hormonale.

În Spania, problema dopajului este una cu ramificaţii foarte mari, clinica doctorului Fuentes fiind amintită în toate cazurile în care sportivi iberici au fost suspectaţi, cel puţin, de folosirea substanţelor interzise. După etapa de fotbal din weekend, Real Madrid a făcut o solicitare către federaţia spaniolă în care solicită controale anti doping mai amănunţite decît cele care se fac acum, lăsînd să se înţeleagă că mulţi fotbalişti, inclusiv de la Barcelona, se dopează.

Ei au învins cancerul
Abidal nu e primul sportiv care se confruntă cu această maladie gravă. Unul dintre cazurile cele mai cunoscute e al portarului Francisco Molina (ex-Valencia, Atletico Madrid, La Coruna). În 2002, el a aflat că are cancer la testicule, iar după trei luni de chemioterapie a abandonat fotbalul. S-a retras, dar acum e vindecat.

Tot un cancer la testicule i s-a descoperit şi bulgarului Lubor Penev în sezonul 2003-2004, pe cînd era la Valencia. A pierdut CM 1994, dar s-a recuperat total şi în 1996 a făcut eventul campionat - Cupă cu Atletico. În ciclism, Lance Armstrong e cel mai cunoscut exemplu. Americanul s-a aflat într-o situaţie mai gravă decît ceilalţi, întrucît în momentul cînd a aflat că are cancer la testicule boala era deja avansată: avea metastaze la plămîni. Un an şi jumătate a trecut printr-un adevărat coşmar (chemioterapie, intervenţii chirugicale), fiindu-i extirpat un testicul, dar a învins. Iar apoi a cîştigat de şapte ori Turul Franţei!

 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
florinremus
florinremus  •  16 Martie 2011, 20:29

Dezinformare...dezinformare si iar dezinformare.sa va fie rusine ca sunteti in stare sa publicati asa ceva!!!..voi sunteti ziaristi?! ati luat'o razna...de unde pina unde relatia dopaj...si problema lui Abidal.scrieti pentru a..atinge senzationalul...dar sunt minciuni.treaba e legata de o hepatitis din copilaria lui Abidal...apoi ca...jucatorii Barcelonei se dopeaza!!! sa va fie rusine...sau poate ca vreti sa o patiti ca si cadena Cope de aici di Spania...Barcelona a initiat un proces de calomnie!!!...si ahhh...Domnilor..poate ca nu stiti ca F.Perez...la sunat pe S.Rosel...pentru a spune ca R.Madrid nu e in spatele...acestor timpenii cu dopajul...faceti tara de ris Domnilor...

cristi_mold
cristi_mold  •  16 Martie 2011, 19:42

Lance Armstrong a castigat Turul Frantei de 7 ori inainte de a fi diagnosticat cu can?cer. A revenit intradevar in Marea Bucla, dupa ce s-a vindecat, insa nu a mai reusit sa castige, fiind devansat de Contador, un alt "dopat"

montgomerry
montgomerry  •  16 Martie 2011, 19:20

Si vor mai apare multe alte cazuri.Au murit atatia jucatori pe teren, iar domnii imbuibati de la FIFA, continua sa ignore testele antidoping inopinante. Cum e posibil sa moara pe teren un tanar de douzeci si ceva de ani, care practica fotbal?Sa mori de stop cardiac? de afectiuni ale inimii?de boli ale ficatului?. Parerea mea e ca in marele fotbal, ala pe care noi il vedem doar la televizor, fara dopaj nu se poate. Nu pot sa uit figurile desfigurate, in transa ale jucatorilor de la Juventus, DeLivio,Del Pierro,Deschamps,Zidane etc.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează