INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARABIA SAUDITĂ

SPECIAL Arabia Saudită e un coșmar pentru mulți jucători » Neplătiți, dați afară! Familii ținute ostatice! Sunt și români care au ajuns la proces

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Mondialul din Qatar, alături de Gianni Infantino, președintele FIFA Foto: Imago
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Mondialul din Qatar, alături de Gianni Infantino, președintele FIFA Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 31 decembrie 2023 10:22 / Actualizat duminica, 31 decembrie 2023 17:29

Arabia Saudită nu e doar noul paradis al fotbalului în care se investesc miliarde. Numai în ultimii doi ani s-au înregistrat 21 de procese între jucători și cluburile saudite. Aceste cazuri au fost soluționate de FIFA și TAS în favoarea fotbaliștilor, despăgubiți în total cu 16 milioane de dolari.

Regimul saudit vrea să schimbe imaginea țării, mai ales prințul moștenitor Mohammed bin Salman, prim-ministru din 2022 și cel care controlează totul în regat, acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului în ultimii ani. Folosește sportul, fotbalul pentru a lumina această figură sumbră.

Guvernul de la Riad a investit 6 miliarde de euro în sport, din 2021, numai în fotbal 3,5 miliarde, peste două miliarde vara trecută, în transferuri și salarii în Saudi Pro League, campionat în care deține cele mai importante patru cluburi, Al-Hilal, Al-Nassr, Al-Ittihad și Al-Ahli.

Scandal imens în Arabia Saudită: Galatasaray și Fenerbahce au refuzat să dispute Supercupa! Ce i-a enervat pe turci + Mircea Lucescu era invitat la meci
ARABIA SAUDITĂ
Scandal imens în Arabia Saudită: Galatasaray și Fenerbahce au refuzat să dispute Supercupa! Ce i-a enervat pe turci + Mircea Lucescu era invitat la meci

A adus nume mari, strălucitoare în 2023, cele mai sonore Cristiano Ronaldo, Benzema, Neymar și Mane. SPL a devenit un magnet pentru staruri, dar Arabia Saudită nu e chiar tărâmul de vis pentru jucători și antrenori. Nu pentru toți.

Victor Pițurcă, proces contra lui Al-Ittihad. Două milioane despăgubire din Arabia Saudită!

Mulți au ajuns în Golful Persic atrași de contractele amețitoare și s-au întors dezamăgiți, furioși, neplătiți și forțați să-și recupereze banii la tribunalele sportive, în Elveția, la FIFA sau TAS.

Printre ei, și români. Victor Pițurcă a pregătit-o de două ori pe Al-Ittihad, în 2014-2015 și 2015-2016, două sezoane succesive, însă cu scurtcircuit între mandate. De fiecare dată, nu i s-a plătit salariul la zi și i s-a reziliat contractul. A doua oară, a fost numit tocmai pentru a nu acționa clubul în justiție.

Arabia Saudită e un coșmar pentru mulți jucători » Neplătiți, dați afară! Familii ținute ostatice! Sunt și români care au ajuns la proces
Victor Pițurcă, pe vremea când era antrenor la Al-Ittihad Foto: Imago

Într-un final, tehnicianul a făcut-o și a câștigat procesul și la FIFA, și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în 2017. Două milioane despăgubire!

Nicolae Stanciu nu și-a primit salariul în Arabia Saudită și a fugit de la club

Nici ultimele experiențe ale lui Marius Șumudică în Arabia Saudită n-au fost prea bune. Trei luni la Al-Shabab, în 2022, și 11 luni la Al-Raed, în 2022-2023.

La Al-Raed, a fost concediat deși mai avea un an de contract. Exista o clauză de reziliere, dar i s-a propus altă sumă, mult mai mică, și antrenorul a refuzat, trimițând dosarul la FIFA, care i-a dat dreptate și a obligat Al-Raed să-i achite 170.000 de euro.

Nicolae Stanciu este un caz și mai curios. În ianuarie 2019, a fost cumpărat de Al-Ahli de la Sparta Praga, cu 10 milioane de euro, i s-a achitat bonusul promis pentru că a ales clubul din Jeddah, dar nu și salariul. În martie, „tricolorul" a dispărut de la echipă, a plecat ca protest, ca semnal de alarmă.

Arabia Saudită e un coșmar pentru mulți jucători » Neplătiți, dați afară! Familii ținute ostatice! Sunt și români care au ajuns la proces
Nicolae Stanciu, în tricoul lui Damak, actuala sa echipă din Arabia Saudită

Ulterior, Al-Ahli a făcut un pas în spate și i-a virat întreaga sumă restantă. El s-a întors și a mai evoluat doar în cinci meciuri. Oficialii saudiți n-au uitat povestea. Chiar în vara următoare, au vrut să scape de el. L-au pus pe lista de transferuri și l-au vândut la Slavia Praga cu numai 4 milioane, de peste două ori mai puțin față de suma cu care l-au cumpărat.

În ciuda acestui precedent, Stanciu s-a întors la saudiți. Joacă din acest sezon la Damac, formație antrenată de alt român, Cosmin Contra.

Concediat după 38 de zile în Arabia Saudită, deși era accidentat!

Într-un raport realizat în 2022, Asociația internațională a fotbaliștilor profesioniști (FIFPro) sfătuia jucătorii să evite transferurile în șapte țări, inclusiv Arabia Saudită și România. Principala cauză: „Neplata salariilor e o problemă recurentă".

În ultimii doi ani, FIFA a avut nu mai puțin de 21 de cazuri, cluburi saudite acuzate că n-au plătit jucătorii. Și, de fiecare dată, grupările arabe au fost considerate vinovate. Suma totală a despăgubirilor: 16 milioane de dolari, echivalentul a 15 milioane de euro.

The Athletic a prezentat mai multe exemple. În special de la Al-Ahli, fosta grupare a lui Stanciu.

Unul e argentinianul Lisandro Alzugaray. Transferat de la Universidad Catolica (Ecuador), pe 1 august 2022, atacantul a suferit o accidentare la gleznă pe 9 august, într-un amical, la Jeddah i s-a spus că are entorsă, numai că peste alte trei săptămâni i s-a rupt contractul, reproșul fiind „absența fără explicație de la antrenamente". El nu se putea pregăti, se recupera după accidentare.

De fapt, motivul real era că ocupa unul dintre cele opt locuri destinate jucătorilor străini (vor fi 10 din sezonul 2024-2025) și Al-Ahli voia să scape de sud-american, al cărui acord a încetat după doar 38 de zile, exact când se închidea perioada de transferuri.

În februarie 2023, Camera de Rezolvare a Disputelor FIFA (CRD) a obligat Al-Ahli să-i achite lui Lisandro 750.000 de dolari (707.000 de euro): 260.000 $ acoperind prima de semnătură, plus o lună de salariu, și 490.000 $ pentru rezilierea contractului.

Al-Ahli e clubul justificărilor ridicole

Tunisianul Hamdi Nagguez și englezul Lewis Grabban au fost și ei victimele lui Al-Ahli.

Primul, concediat în ianuarie 2022, la cinci zile după ce a cerut să-i fie virați în cont 335.556 $, parte restantă din salariu. Justificarea hotărârii: „Seriozitatea infracțiunilor jucătorului". Șase luni mai târziu, gruparea saudită a fost condamnată să-i plătească lui Nagguez, în total, 869.890 de dolari!

Al doilea a semnat pe doi ani în august 2022, dar după trei luni a făcut plângere la FIFA, solicitând 400.000 $. Imediat, a fost pus pe liber! Din nou, o motivare ridicolă: „A refuzat să-și deschidă cont într-o bancă saudită". Grabban a pretins 2,2 milioane, CRD a decis că trebuie despăgubit cu 700.000.

I-a ținut familia ostatică în Arabia Saudită! A apelat la ministrul sportului

Al-Ahli, care a avut și 13 conflicte cu antrenori în perioada 2021-2023, nu e singur, sunt multe alte cluburi ce au procedat identic în Arabia Saudită.

Abha, unde evoluează acum Ciprian Tătărușanu, l-a anunțat în ianuarie 2022 pe fundașul spaniol Dani Suarez că e liber, contractul fusese anulat cu efect imediat. Ibericul a fost informat azi că trebuie să plece mâine! „A încălcat regulile de bază ale corectitudinii", așa a susținut Abha.

Al-Nassr, clubul lui Cristiano Ronaldo, Mane, Laporte și Brozovic, a renunțat la marocanul Abderrazak Hamdallah, în 2021, pentru că „ne-am săturat de atitudinea nepotrivită și neprofesionistă a jucătorului".

Arar FC l-a acuzat pe brazilianul Everton Ferreira Guimaraes, supranumit Kaka (fără legătură cu fostul mare mijlocaș al lui Milan și Real, campion mondial în 2002), că a încălcat contractul după ce a cerut ajutorul ministrului saudit al sportului pe rețelele de socializare. Nici el nu fusese plătit. În pledoaria sa, Guimaraes a dezvăluit că Arar i-a ținut familia ostatică în Arabia Saudită pentru a nu părăsi țara. A fost despăgubit în final, la decizia FIFA, cu 87.000 de dolari.

Viză blocată. A câștigat 2,3 milioane la proces

Încă un dosar judecat de Camera de Rezolvare a Disputelor, conform The Athletic, a fost cel al spaniolului Alberto Botia. În vara lui 2021, după ce Al-Wehda a retrogradat, i-a fost blocată viza de intrare în țară la revenirea din cantonamentul făcut în Slovenia.

Dintr-odată, acordul cu Al-Wehda nu mai exista. A dus clubul la FIFA, acuzându-l și că a primit de nouă ori salariul cu întârziere. Pentru tot ce i s-a întâmplat în Arabia Saudită, a încasat 2,3 milioane de dolari.

Au ocolit interdicția la transferuri

FIFA a ținut cont de toate aceste cazuri și a reacționat. În vară, i-a interzis lui Al-Ahli să înregistreze transferuri, interne și internaționale, în două perioade consecutive de mercato. Dar clubul din Jeddah a făcut apel la TAS și, astfel, așteptând hotărârea tribunalului de la Lausanne, a cheltuit 200 de milioane pentru noi jucători, inclusiv Mahrez (Man. City), Saint-Maximin (Newcastle), Mendy (Chelsea), Kessie (Barcelona) și Firmino (Liverpool).

Nici Al-Nassr nu avea voie inițial să acționeze pe piața transferurilor în această vară, din cauza datoriei nestinse din 2018, de la transferul nigerianului Ahmed Musa (Leicester). A ajuns la un acord pentru 513.000 $ și i s-a permis să mute în mercato.

Scandalurile în care saudiții sunt implicați par fără sfârșit. Noul tărâm de vis al fotbalului e o zonă de coșmar pentru mulți jucători.

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Fabrizio Romano, un nou anunț despre viitorul lui Radu Drăgușin: „A spus «Da»”
TRANSFER
Fabrizio Romano, un nou anunț despre viitorul lui Radu Drăgușin: „A spus «Da»”
3 motive pentru care Tottenham forțează transferul lui Drăgușin » Românul poate fi bandajul ideal pentru o defensivă suferindă!
PREMIER LEAGUE
3 motive pentru care Tottenham forțează transferul lui Drăgușin » Românul poate fi bandajul ideal pentru o defensivă suferindă!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
Cicica
Cicica  •  31 Decembrie 2023, 14:15

Daniel Borugă, ăla care inventase o limbă străină absolut nouă amestecând româna cu engleza și franceza? Da e posibil să-i meargă f bine ținând cont că nici el nici patronii lui nu se înțeleg cu vb ci prin semne. În altă ordine de idei aproape toate țârile arabe sunt dictaturi așa că cei care aleg să meargă acolo o fac pe pielea lor proprie...

papora
papora  •  31 Decembrie 2023, 14:05
Postat de Rean pe 31 Decembrie 2023, 12:24

E ciudat cum lumea a uitat de toate relele promovate de sauditi timp de zeci de ani imediat ce au aparut niste oportunitati financiare pe acolo. Este mai usor sa te prefaci ca nu intelegi ce se intampla pe acolo cand primesti gramezi de bani. Problemele apar cand se supara arabii pe tine...

şi care ar fi "relele" uitate adine??

papora
papora  •  31 Decembrie 2023, 14:02

Da??şi unde e problema??ce caută acolo dacă e aşa de naşpha??

Vezi toate comentariile (6)
Comentează