INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFA

Au revoir, Michel! Platini a pierdut apelul la TAS și a demisionat din funcția de președinte UEFA

Euro 2016, cu 24 de echipe, e creația lui Platini. Nu-l va putea urmări din tribună
Euro 2016, cu 24 de echipe, e creația lui Platini. Nu-l va putea urmări din tribună

Articol de - Publicat marti, 10 mai 2016 00:00

Platini a pierdut apelul la TAS și a demisionat din funcția de președinte al forului continental.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ( TAS) i-a spulberat ieri lui Platini și ultima speranță de a rămâne în fotbal. Francezul urmărea ridicarea suspendării de 6 ani dictată de FIFA împotriva sa, însă n-a obținut decît o reducere a acesteia cu doi ani.

Motiv pentru care a decis să demisioneze din fruntea UEFA, "așa cum am căzut de acord cu federațiile naționale".

Plată neloială

Fostul internațional plătește astfel pentru acel contract "verbal" cu fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, în baza căruia elvețianul i-a achitat 1,8 milioane euro în 2011.

O răsplată pentru consilierea acordată între 1999 și 2002, dar care nu se regăsește în niciun document al forului mondial. Comisia de Etică a FIFA a considerat-o "neloială" și în decembrie 2015 i-a suspendat 8 ani pe Platini și pe Blatter, pentru a le reduce apoi pedeapsa la 6 ani.

Neconvingător

La audierile din aprilie, unde Platini și-a trimis avocații, nici TAS n-a putut fi convins de "legitimitatea" acestei plăți: "A fost făcută la peste 8 ani de la încetarea colaborării și nu se corelează cu presupusa parte neachitată din salariu".

Van Praag sau Boniek?

Comitetul Executiv UEFA se va reuni pe 18 mai, la Basel, pentru a discuta înlocuirea lui Platini. Iar alegerile pentru desemnarea unui nou președinte vor avea loc, cel mai probabil, la Congresul programat la mijlocul lunii septembrie în Grecia. Favoriți sunt Michael van Praag, președintele Federației olandeze, și Zbigniew Boniek, șeful forului polonez, fost coechipier al lui Platini la Juventus.

"Consider că mi se face o nedreptate profundă. Voi continua să mă bat în instanțele civile"
Michel Platini

9 ania fost Platini președinte UEFA, începând din 2007   

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează