INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA

Barça, aproape să dea lovitura! Ia un fotbalist care poate ajunge "mai bun decît Messi!"

Alexis Sanchez
Alexis Sanchez

Articol de - Publicat duminica, 19 iunie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 19 iunie 2011 18:02

Timid în afara terenului, apare foarte rar în presă, Alexis Sanchez este descris de mulţi oameni din fotbal drept copia fidelă a lui Leo Messi.

Puştiul care dribla pietrele
"Sînt obişnuit să înfrunt orice. Am învăţat să joc fotbal desculţ. D-asta alerg aşa, în salturi. Mă antrenam pe ciment, sînt obişnuit să evit pietrele", mărturiseşte fotbalistul de 22 de ani.

Tăcut ca Messi
Avea 16 ani, adunase doar 13 minute în prima ligă, dar atrăsese atenţia jurnaliştilor fără prea mare efort. Toţi voiau să discute cu el, să afle mai multe despre puştiul care abia debutase şi fusese omul cheie în meciul încheiat 5-4 dintre Cobreloa şi Temuco. Nu ducea lipsă de faimă. Atît în Calama, cît şi în Tocopilla, locul său natal, driblingurile sale stîrneau admiraţie. "Sînt fericit, dar nu-mi place să vorbesc, să apar peste tot", spunea încă de pe atunci.

Udinese a plătit 3 milioane de euro pentru el, în 2006
E acelaşi puşti care a impresionat la meciul său de debut pentru River, acelaşi pentru care Daniel Passarella (preşedintele lui River Plate) a făcut totul pentru a-l aduce la echipa sa, iar preşedintele lui Udinese a plătit 3 milioane de euro pentru a-l transfera în Italia.

Fotbalistul de 22 de ani este descris de un jurnalist spaniol pentru Sport.es: "Un fotbalist total, precoce, dar care încă fuge de jurnaliştii care ar da orice să-l facă să spună cîteva cuvinte. Nu-i place să apară în lumina reflectoarelor. E foarte timid. Preferă să vorbească pe terenul de fotbal".

Alexis a avut de suferit, culmea, din cauza talentului său, cînd era doar un copil: "Pentru că îi driblam pe toţi, iar ei se supărau şi nu mă lăsau să joc", povestea Sanchez acum cîţiva ani. Pe vremea aceea nu era "Copilul minune", însă era numit "Dilla", iar prietenii apropiaţi încă îi spun aşa. "Ziceau că semăn cu o veveriţă, pentru că recuperam mingile pierdute alergînd pe deasupra balonului, în salturi".

Talentul său atrăsese atenţia şi începuse să fie convocat la naţionalele de juniori ale statului Chile. A fost aproape să se transfere în Argentina, dar nu la River sau la Boca, ci la modesta Altos Hornos Zapla. Într-un meci amical, Alexis a jucat doar 45 de minute şi a marcat 7 goluri! Puştiul nu a vrut să se despartă de mama sa, Martina, nici de fraţii lui Marjorie, Humberto şi Tamara.
Mama sa vindea peşte şi nu strîngea suficienţi bani cît să le ofere o viaţă cu prea multe privilegii copiilor. Alexis trebuia să aibă grijă de fiecare  pereche de ghete, pentru că i-ar fi fost greu să îşi cumpere alta. A acceptat să joace la Cobreloa. Visul său era să triumfe în fotbal şi să-şi poată ajuta familia.

În Chile deja începuse să-i fie apreciat talentul. Născut la Tocopilla, pe 19 decembrie 1988, Alexis a debutat sub comanda lui Nelson Acosta pe 12 februarie 2005. Acelaşi Acosta l-a chemat la lot pentru o partidă decisivă pentru Mondialul din 2006, contra Braziliei. În luna mai a aceluiaşi an, cu puţin înainte de Mondial, Udinese le-a luat faţa lui Werder Bremen şi Villarreal şi l-a achiziţionat pe tînărul star. Iar puştiul minune a continuat să progreseze.

Udinese l-a achiziţionat în urmă cu 5 ani contra sumei de 3 milioane de euro, dar l-a împrumutat la Colo Colo, iar acolo şi-a cîştigat admiraţia antrenorului Claudio Borghi care l-a botezat "cîinele nou", pentru că "atunci cînd l-am adus căuta mingea, o lua şi începea să alerge fără să se oprească".

E imaginea Nike în America de Sud
Copilul care la doar 7 ani juca împotriva celor mari şi locuia într-un imobil sărăcăcios dintr-un orăşel din Nordul statului Chile a fost ales, în urmă cu cîţiva ani, de celebra firmă de echipament Nike drept imagine a mărcii în America de Sud. De la debutul promiţător din Cobreloa, la naţională. Micuţul care jucase în urmă cu ceva timp desculţ, printre pietre, ajunsese să triumfe.

"Mai bun ca Messi"
Vorbeşte în continuare puţin şi se fereşte de camerele de filmat, dar le calcă pe urme lui Zamorano şi Salas. E un fotbalist dezechilibrant, care a vizitat Barcelona în 2007, cînd s-a operat după ruptura de ligamente. A stat 10 zile acolo şi şi-a promis că va reveni. De data asta ca fotbalist al Barcelonei.

Claudio Borghi, selecţionerul Chile, e de părere că vedeta naţionalei sale va face istorie în fotbal: "Alexis poate ajunge mai bun decît Messi".

Micuţul s-ar încadra perfect în echipa lui Josep Guardiola: e tehnic, rapid şi măsoară 1,68 m, cu un centimetru mai puţin decît Messi şi Pedro. Ar deveni cel mai scund fotbalist al catalanilor.

Pe lista cu "pretendente" se mai află, în afară de Barcelona, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Inter, Juventus şi Real Madrid, dar se pare că Alexis a ales deja: "Mă duc la Barcelona", le-ar fi spus jucătorul colegilor săi de la naţională.

Sanchez ar putea îmbrăca tricoul blau-grana marţi, cînd se pare că ar putea fi anunţat transferul, după ce, luni, acesta ar urma să facă vizita medicală.

Peste Eto'o şi Ibrahimovic
În versiunea spaniolă a fifa.com, Alexis a fost ales de către microbişti drept "Cel mai promiţător tînăr fotbalist", în dauna unor jucători ca: Sahin (Madrid), Bale, Ganso, Hazard şi Pastore. (toţi aflaţi în vizorul Barcelonei).

Alexis Sanchez a fost desemnat MVP în Serie A, sezonul 2010-2011, de către Gazzetta dello Sport, după notele obţinute după fiecare meci. Sanchez are o medie de 6,73. Stă mai bine decît Eto'o (6,49) şi Ibrahimovic (6,36).

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (8)
alexoprica
alexoprica  •  21 Iunie 2011, 17:13

desi foarte talentat, nu cred ca va ajunge mai bun ca messi, desi nu este nimic gresit in a spera asta. messi are ceva de-a dreptul special

kosti023
kosti023  •  20 Iunie 2011, 17:02

in fine cat despre o posibila comparare cu Messi!! e o brutalitate sa il compari cu Messi , Messi e unic , irepetabil

kosti023
kosti023  •  20 Iunie 2011, 16:58
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

NU A PUS CITY MANA PE EL CITESTE SI TU ZIARELE DIN SPANIA , TIP Mundo Deportivo ,, Marca,, unde scrie clar , Alexis ,vine in Barcelona in vederea semnarii contractului cu Fc Barcelona!! deoarece Alexis a zis nu la City ,cu toate ca city platea cu vreo 8 milioane mai mult ca Barça!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează