INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Barcelona riscă enorm! » Transferul lui Neymar la clubul catalan ar putea ajunge la 156,7 milioane de euro

Rosell (prim-plan) şi Bartomeu (noul preşedinte), asaltaţi de fotografi la conferinţa de presă de joi seară // Foto: Reuters
Rosell (prim-plan) şi Bartomeu (noul preşedinte), asaltaţi de fotografi la conferinţa de presă de joi seară // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 25 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 24 ianuarie 2014 21:45

Dacă tribunalul consideră că toate comisioanele plătite şi nedeclarate de Barcelona fac clar parte din achiziţionarea lui Neymar, Fiscul va cere clubului catalan 61,6 milioane euro.

Barca e în mijlocul unui taifun care n-ar fi existat dacă preşedintele Sandro Rosell ar fi răspuns la o simplă întrebare a unui socio. La mijlocul lui octombrie, farmacistul Jordi Cases, membru cotizant blaugrana, a trimis un fax cerînd explicaţii asupra transferului lui Neymar, dorea să afle de ce a plătit clubul 40 de milioane tatălui jucătorului. În loc de răspuns, a primit tăcere.

"A fost o insultă"
"Dacă mi-ar fi spus că achiziţionarea brazilianului e prioritară şi că Barcelona trebuie să facă un efort enorm din cauza concurenţei Realului, aş fi acceptat. Dar am fost ignorat, am interpretat această atitudine drept o insultă, o lipsă de transparenţă", a afirmat Cases, care, pe 5 decembrie, l-a dat în judecată pe Rosell.

Urme de gloanţe
Afacerea a luat amploare, dezvăluirile presei madrilene, comisioanele nedeclarate de 38 de milioane de euro oferite de Barca peste cele 57,1 milioane anunţate de Rosell la prezentarea lui Neymar, presiunea din afara şi din interiorul grupării, toate l-au obligat pe Sandro Rosell să-şi dea demisia. Şi a mai fost un motiv.

"În ultimul timp, eu şi familia mea am fost ameninţaţi, atacaţi permanent. N-am vrut să risc punîndu-mi familia în pericol", a declarat. Se referea, potrivit Marca, inclusiv la găurile de gloanţe descoperite de Rosell în zidurile casei sale.

Renunţă la proces?
Rosell ar putea să scape. Ieri, avocatul lui Cases a anunţat că "e posibil să renunţăm la procesul împotriva lui Rosell, pentru a nu da posibilitatea unor persoane să profite de situaţie şi să lovească Barcelona. E ultimul lucru pe care îl dorim".

Dar Barca tot nu va scăpa. Dacă tribunalul va hotărî că toate comisioanele achitate şi nedeclarate de club sînt legate clar de transferul lui Neymar, atunci Fiscul va cere plata taxelor pentru întreaga sumă: 95,1 milioane de euro. Adică 61,6 milioane. Şi s-ar ajunge la o sumă globală de 156,7 milioane. Neverosimil.

Bartomeu, preşedinte pînă în 2016
Josep Maria Bartomeu, 50 de ani, nu va fi preşedinte interimar pentru 6 luni, cum s-a anunţat iniţial, urmînd să fie alegeri anticipate la vară. Inginer, manager la două firme, fostul "vice" al Barcei va fi în funcţie pînă pe 30 iunie 2016, al 47-lea lider al clubului catalan. El s-a întîlnit ieri dimineaţă cu jucătorii blaugrana la centrul din Sant Joan Despi: "Această criză nu trebuie să vă afecteze".

3 ani şi jumătate a fost Sandro Rosell preşedintele Barcelonei, cucerind 9 trofee

8 ani de închisoare riscă Rosell în Brazilia, fiind acuzat de fals în acte la organizarea de către firma sa, Ailanto Marketing Ltd, a unor amicale ale Braziliei

"O acuzaţie injustă a provocat un adevărat scandal. Transferul lui Neymar e corect, de aici disperarea şi invidia adversarilor" (Sandro Rosell, fost preşedinte al Barcei)

"Plec de la Barca pentru că nu vreau ca aceste atacuri nedrepte să afecteze imaginea şi gestiunea clubului" (Sandro Rosell, fost preşedinte al Barcei)

"Succesele Barcei sînt rezultatul jocului echipei, dar şi consecinţa depăşirii numeroaselor obstacole extrasportive, politice, externe şi, ce e mai rău, interne" (Sandro Rosell, fost preşedinte al Barcei)

Trofeele lui Rosell cu Barca
- 3 Supercupe ale Spaniei
- 2 titluri în Primera
- 1 Ligă a Campionilor
- 1 Supercupă a Europei
- 1 Mondial al cluburilor
- 1 Cupă a Spaniei

603140-afacere.jpg

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (42)
milton
milton  •  25 Ianuarie 2014, 18:54

Bine, la noi putregaiul e si la suprafata, si-n interior, dar nu asta era ideea, sa fac o comparatie intre noi si ei. Scandalul Del Nido, acum scandalul Rosell, sunt doar 2, si cele mai recente, semnale de anormalitate iberica. Vad ca suporterii lui Real, astia d-aici, unii dintre ei, se bucura de parca ar fi facut "decima". Mi-e teama ca "blanco" nu-i cea mai imaculata dintre culori.

milton
milton  •  25 Ianuarie 2014, 18:43

Cred ca cel mai corect ar fi sa se faca alegeri anticipate. Ce credibilitate sa mai aiba staff-ul lui Rosell? Daca dracu-i atat de negru pe cat il prezinta presa, cu comisioane pentru ta'su lu' Neymar, cu reabiltarea termica a "imobilelor" din favele, cu varuirea statuii lui Jesus, samd, cu siguranta ca Rosell nu este singurul implicat. Atat Bartomeu, cat si Faus, care inteleg ca ocupa o importanta functie economica, au stiut de acest contract. Ok, si atunci Bartomeu ce legitimitate mai are in fata socios? Oricum, pentru cei care se bucura de acest sacndal, sa stiti ca-n Spania e multa poleiala la suprafata, dar e putred in interior. La niste controale mai la sange, ar fi jale mare

rsalexander
rsalexander  •  25 Ianuarie 2014, 15:33
Postat de alegzander19 pe 25 Ianuarie 2014, 15:19

Da este mai greu de inteles ... cand legile FIFA mai nou (2011-2012 parca) nu mai dau voie agentilor/firmelor/terti sa detina cota parte din drepturile federative .. Degeaba va chinuiti sa justificati .. insa acele 40 mil sunt comision incasate de N&N .. nu cota parte din drepturi. Barcelona pe langa comisionul initial 40 mil .. ii da si anual (2.5 mil in 5 ani) + comis cica de scouting (alte 2mil ) + comision agentului care a facut actele de transfer (alte 4 mil) + alte 2.5 mil catre INJr (cica social) Deasemenea Barca mai da 7,9 mil lui Sanots .. cica pentru colaborare viitoare .. asta ca sa nu fie trecuta ca suma de transfer si sa evite taxele

Era vorba de Santos, nu de Barca. Daca atunci cand Santos a semnat cu jucatoru' si a acceptat sa detina doar un anumit procent din eventuala lui vanzare, de ce este vina Barcei?

Vezi toate comentariile (42)
Comentează