INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Bielsa e creatorul noului Athletic Bilbao, revelaţia din Europa League » Nebunul genial

Marcelo Bielsa, într-un mers continuu spre perfecţiune // Foto: Reuters +2   FOTO
Marcelo Bielsa, într-un mers continuu spre perfecţiune // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 12 martie 2012 00:00 / Actualizat luni, 12 martie 2012 17:31

13 paşi înainte, 13 paşi înapoi. Aşa trăieşte antrenorul argentinian 90 de minute. Timp în care mintea nu i se opreşte o clipă

Pare un om nebun cînd îl vezi la fiecare meci mergînd agitat prin spaţiul tehnic din faţa băncii de rezerve. 13 paşi înainte, întoarcere de 180 de grade, 13 paşi înapoi. Fix. Nici unul mai mult, nici unul mai puţin. Un reporter spaniol i-a numărat. Acelaşi ritm, 90 de minute. Întrerupte doar de momentele în care se ghemuieşte şi analizează ansamblul mişcărilor de pe teren, pregătind o schimbare. Apoi, marşul reîncepe.

I se spune "El Loco" şi chiar zici că e un personaj decupat din ospiciul lui Terry Gilliam în "Armata celor 12 maimuţe". Un nebun genial, "bolnav de fotbal", cum îl descrie Mundo Deportivo. Atent la ultimul detaliu, pasionat de şedinţele video şi obsedat de muncă. El este Marcelo Bielsa, 56 de ani, inventatorul noului Athletic Bilbao, spectaculos pe "Old Trafford" la 3-2 cu Man. United.

"Religia catolică are două antagonisme principale: vina şi pedeapsa, dragostea şi iertarea. Pedeapsa e mai superficială decît iertarea, iar vina e mai superficială ca dragostea. Dacă ierţi şi iubeşti un fotbalist, îl faci mai bun"
Marcelo Bielsa, antrenor Bilbao

"Dependent de atac"

Vara trecută, în urmă cu opt luni, promitea: "Veţi vedea un alt fotbal la Bilbao. Atractiv, ofensiv, fără speculaţii". Puţini îl credeau, dar cel care afirmă mereu "sînt dependent de atac. Studiez pentru a învăţa să atac, nu să mă apăr" a transformat alb-roşul basc într-o combinaţie ofensivă încîntătoare.

"Niciodată nu te păcăleşte"

"«El Athletic de Bielsa» te face să uiţi de toate o oră şi jumătate. Cîştigă sau pierde, niciodată nu te păcăleşte, este o expresie a generozităţii", comentează Mundo Deportivo. "Eu nu le cer jucătorilor să aştepte, o mare echipă nu depinde de jocul adversarilor. Noi trebuie să fim protagoniştii de la început", afirmă Marcelo. Exact aşa a fost şi cu Manchester, surprinsă de curajul, talentul şi tactica ibericilor. "Băieţi, a juca pe Old Trafford e un vis. A cîştiga e o realitate", i-a motivat argentinianul pe tinerii săi. Ceea ce s-a şi întîmplat.

"Fotbalul ofensiv e infinit, interminabil. De aceea e mult mai uşor să te aperi decît să ataci, să creezi"
Marcelo Bielsa, antrenor Bilbao

"Bielsa, cel mai mare"

După acest meci, chiar în acea noapte se spune, Pep Guardiola, creatorul celei mai frumoase Barcelone a tuturor timpurilor, ar fi trimis un SMS unui prieten: "Bielsa este cel mai mare antrenor din lume".

10 ani a antrenat Bielsa la "naţională": 6 Argentina (1998-2004) şi 4 Chile (2007-2011); a fost 9 ani pe bancă la club: Bilbao e al doilea club european, după Espanol

"A depăşi adversarii prin pase este substitutul driblingului. Cînd nu poţi dribla, «driblează» prin jocul colectiv! Dai şi pleci, într-o succesiune de vertijuri"
Marcelo Bielsa, antrenor Bilbao

"Marcelo Bielsa are mereu mai multe răspunsuri decît întrebări şi munceşte mai mult decît vorbeşte. Iar mesajul său e întotdeauna înţeles de echipă"
Jorge Valdano, fost mare fotbalist argentinian

"Pasa este o formă a comunicării cu 36 de variante"
Marcelo Bielsa, antrenor Bilbao

"Respectă-l pe cel diferit!"
Marcelo nu vorbeşte mult în presă, dar, din timp în timp, ţine conferinţe la universităţi. Ultima a fost la Valparaiso, în Chile. Şi un subiect al seminarului a fost "uniform şi diferit". "Noi, cei care conducem grupuri, ne dorim ca toţi jucătorii să fie egali. Sîntem împotriva celor «diferiţi». Dar există meciuri în care, la 0-0 în minutul 90, le ceri: «Inventaţi ceva!». Şi ei spun: «Toată săptămîna sîntem uniformi, iar acum, la un 0-0 imposibil de mişcat, pretinzi să fim altfel?». Atunci înţelegi importanţa celui diferit. E esenţial. Nu este suficient să-l tolerezi. E indispensabil să-l respecţi".

Viitorul Barcei
În urmă cu cîteva luni, presa catalană a dezvăluit numele favorit pentru a-l înlocui pe Guardiola ca antrenor blaugrana. Era Marcelo Bielsa, care a convins Spania cu calităţile lui extraordinare. Întrebat dacă ar fi potrivită această alegere, Pep a răspuns: "Sînt absolut sigur că Bielsa ar putea pregăti Barcelona cu mare succes. Ar fi unul dintre puţinii antrenori potriviţi pentru această echipă".

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (19)
baruch
baruch  •  13 Martie 2012, 21:30

interesant... un om care munceste ca un maniac. un adevarat iubitor de fotbal. si piturca e cam tot asa (ptr cei care nu-l cunosc cu adevarat) dar argentinianul e un tip mai...fin, mai articulat. desi pare si el un sociopat care n-are nimic in comun cu oamenii obisnuiti. insa stie sa se exprime mai bine si vede jocul mai adanc.

flafy
flafy  •  13 Martie 2012, 10:52
Postat de felipes22 pe 12 Martie 2012, 21:32

rangul si categoria. ia fa un experiment imaginra: tu esti antrenor. si antrenezi acum la scornicestii din deal. Cum te duci la meci tye doare in cot ca nu te vede nimeni, dar dute si antreneza la o echipa din liga 1 si vezi cum este ?? te vede o tara intreaga iar imaginea conteaza enorm. la fel si la Barcelona mai ales ca este un club la care se uita o lume intreaga. e simplu dar tu fiin caine nu iontelegi sau ti-e greu sa accepti ca si ciobi al vostru se duce in trening hahaha ;)

pai diferenta intre Barça si Athletic este la fel ca diferenta intre cucuietii din deal si o echipa din liga 1? pai pana acum nu i-ati batut in aceste sezon iar ei sunt peste voi in meciurile directe...deci de unde diferenta asa mare intre Barça si Athletic? cat despre Ciobi..daca asa se simte el mai comod ce are?

felipes22
felipes22  •  13 Martie 2012, 01:02
Postat de sakazuke pe 12 Martie 2012, 21:48

sper sa nu ma insel........ juande ramos a cules roadele la sevilla 2 uefa ,supercupa europei,cupa spaniei etc..jimenez a venit in 2007

ai dreptate, m-am confundat uitasem de juande ramos ;) PS. ce interesant pe de alta parte ca in general multi antrenori dupa ce au avut performante la echipe mediocre, dupa s-au dus la echipe mari si sa cam ales praful de ei caci acolo sunt exigente mari si se cer rezultate imediate, nu este rabdare.....interesant....

Vezi toate comentariile (19)
Comentează