INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFAGATE

Blatter nu mai poate scăpa! A fost declanșată procedura de urmărire penală împotriva președintelui FIFA. Riscă să fie arestat în orice moment pentru corupție!

Pe 20 iulie, un comediant britanic a pătruns în sediul FIFA și a aruncat un teanc de dolari falși deasupra lui Sepp Blatter // Foto: Reuters
Pe 20 iulie, un comediant britanic a pătruns în sediul FIFA și a aruncat un teanc de dolari falși deasupra lui Sepp Blatter // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 26 septembrie 2015 00:00

Ieri, procurorul general al Elveției a declanșat procedura de urmărire penală împotriva președintelui FIFA. Riscă să fie arestat în orice moment pentru corupție! Va fi și extrădat în SUA?

Elvețianul, 79 de ani, din 1998 lider al forului mondial, urmînd să se retragă pe 26 februarie, este acuzat de gestiune frauduloasă, deturnare de fonduri și abuz de putere. Ieri, după ședința Comitetului Executiv FIFA, procurorii și polițiștii federali i-au percheziționat și sigilat biroul, confiscîndu-i mai multe documente.

Nimic nu anunța ieri taifunul ce avea să lovească FIFA. Dar la fel se întîmplase și pe 27 mai, cînd 14 oficiali ai forului mondial fuseseră luați pe sus de agenții speciali din hotelul Baur au Lac din Zurich. Acuzați de fraudă, crimă organizată și spălare de bani. Zornăitul cătușelor a rupt liniștea elvețiană.

Și-a anulat conferința

Înapoi pe 25 septembrie. Sepp Blatter anunțase o conferință după ședința Comitetului Executiv, dar ciocnirea cu presa a fost amînată, în primă instanță. Apoi, anulată complet. De ce? Jurnaliștii au aflat repede cauza.

Procurorii și polițiștii federali ocupaseră deja sediul din FIFA-Strasse 20. Ținta, biroul președintelui. Percheziție totală, documente confiscate și sigilare.

L-au anunțat pe Blatter că s-a deschis procedura de urmărire penală împotriva sa, informîndu-l și care sînt principalele capete de acuzare:

  • gestiune frauduloasă;
  • deturnare de fonduri;
  • abuz de putere.

I-a dat bani negri lui Platini

În comunicatul oficial prezentat pe site-ul Administrației Federale, s-au dezvăluit două cazuri cu elvețianul în vîrstă de 79 de ani în rol principal:

1. Plata făcută de Blatter lui Platini pretinzîndu-se că ar fi fost contravaloarea unor servicii ale actualului președinte UEFA între ianuarie 1999 și iunie 2002. Dar, surprinzător, banii au intrat în contul francezului în februarie 2011! Aproape un deceniu mai tîrziu! De altfel, și Platini a fost audiat ieri de procurori. Nu ca acuzat, ci ca "persoană ce poate oferi informații importante".

2.000.000de franci elvețieni (1,83 milioane de euro) ar fi primit Michel Platini de la FIFA în 2011

Contract cedat prietenului Warner

2. Blatter e suspectat și că ar fi semnat un contract cu federația caraibiană ( Jack Warner era președinte la acea vreme) pentru drepturile de televizare a CM pe 12 septembrie 2005: "Acordul era nefavorabil pentru FIFA. A abuzat de funcție, acționînd contra intereselor forului mondial și ale departamentului său de marketing și TV".

FBI de-abia îl așteaptă

Ieri, la puțin timp după vestea privind deschiderea urmăririi penale, cotidianul spaniol Marca a susținut pe pagina sa de Internet că "Blatter riscă să fie arestat în orice moment". Chiar dacă procurorul general elvețian Michael Lauber a specificat că, deocamdată, acesta este protejat de prezumția de nevinovăție.

Mai mult, pe site-ul Forbes a apărut și întrebarea: "Va fi următorul pas extrădarea în Statele Unite?". Știindu-se de întreaga anchetă demarată de FBI împotriva corupției FIFA.

Platini le-a promis votul americanilor

Într-un dialog cu Associated Press, Michel Platini, boss-ul UEFA care va candida pe 26 februarie la președinția FIFA, a relevat că le-ar fi promis americanilor votul pentru organizarea CM 2022. Dar, ulterior întîlnirii de la Palatul Elysee cu Sarkozy (președintele Franței în 2010), emirul și premierul Qatarului și-a modificat decizia: "Sarkozy nu mi-a spus ce să aleg, dar am simțit că e mai bine așa".

CM 2022 iarna, finala înaintea Crăciunului

Ieri, Comitetul Executiv FIFA a confirmat datele Mondialului din 2022. Va fi organizat de Qatar iarna, timp de 28 de zile: 21 noiembrie - 18 decembrie, finala jucîndu-se de ziua națională a statului din Golful Persic. Cu doar o săptămînă înaintea Crăciunului.

Hayatou, președinte interimar FIFA?

În cazul în care Blatter, urmărit de justiția elvețiană, își va da demisia înainte de 26 februarie, camerunezul Issa Hayatou, 69 de ani, ar putea deveni președintele interimar FIFA. Hayatou, "vicele" lui Sepp și liderul Confederației Africane (CAF), a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție legate de FIFA de-a lungul timpului. Și a recunoscut de curînd: CAF a primit 1,8 milioane de dolari de la qatarieni în 2010 pentru a sprijini proiectul CM 2022.

10 anide închisoare riscă Sepp Blatter; aceasta ar putea fi pedeapsa maximă în cazul său, potrivit presei elvețiene

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
cornian
cornian  •  27 Septembrie 2015, 18:09

la brutarie cu el

ruso_turisto_oblico_morale
ruso_turisto_oblico_morale  •  27 Septembrie 2015, 16:26

he-he...in Qatar vor juca de Craciun, iar in Rusia-Matushka cu kalashnikov la piept...

luker
luker  •  26 Septembrie 2015, 22:27

Banii aruncati nu erau falsi. Au fost recuperati dupa incident. Era insa vorba numai de hartii de un dolar.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close