INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Brazilianul Ronaldo, la un pas de moarte înaintea finalei CM 1998 » Vinovaţi, doctorii!

Epuizat, Ronaldo nu rezistă la ciocnirea cu portarul francez Barthez, în finala CM 1998
Epuizat, Ronaldo nu rezistă la ciocnirea cu portarul francez Barthez, în finala CM 1998

Articol de - Publicat sambata, 04 februarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 februarie 2012 21:58

Medicii francezi l-au tratat pe "Fenomen" de epilepsie, dar, în momentul crizei, inima lui se oprise .

În acea zi, 12 iulie 1998, Ronaldo, cel mai bun fotbalist din lume, putea să moară. Brazilianul a leşinat la hotel, după-amiaza. Seara, i s-a făcut rău şi în vestiar, chiar înaintea finalei Mondialului cu Franţa (0-3). Şi nu din cauza crizelor de epilepsie, cum s-a speculat la acea vreme. Suferise un stop cardiac. Iar doctorii francezi i-au greşit diagnosticul, dîndu-i un medicament care l-ar fi putut omorî.

Dezvăluirea a fost făcută acum, la aproape 14 ani de la acele evenimente, de un renumit specialist peninsular: Bruno Caru, preşedintele Asociaţiei Italiene de Cardiologie în Sport şi prieten cu Piero Volpi, doctorul lui Inter Milano între 1995 şi 2000, aflat alături de jucător la Mondial.

Caru, care a studiat în detaliu dosarul medical al lui Ronnie, a povestit tot ce s-a întîmplat atunci într-un interviu pentru postul TV italian Premium Calcio.

"Sîngele nu mai circula"
"Întins pe patul din camera de hotel, Ronaldo urmărea la televizor cursa de Formula 1 de la Silverstone. A stat mult timp cu capul într-o parte, într-un mod nenatural, şi sîngele nu mai circula. Frecvenţa cardiacă a căzut, presiunea sangvină a căzut. A leşinat, era ca o legumă. Apoi a intrat în convulsii. În acele clipe, Roberto Carlos, colegul său, a crezut că are o criză de epilepsie, iar Ronaldo a fost transportat de urgenţă la spital. A fost supus unor teste neurologice. I s-a făcut, normal, şi electrocardiogramă, o electrocardiogramă analizată eronat". Şi, din vina doctorilor care l-au consultat, "brazilianul a fost la un pas de moarte".

"Au luat de bun diagnosticul lui Roberto Carlos"
De ce au greşit medicii francezi? "Pentru că au luat de bun diagnosticul de epilepsie dat de Roberto Carlos şi nu l-au examinat cu maximă atenţie. Atunci cînd Ronaldo a ajuns la spital, inima sa avea doar 18 bătăi pe minut. De aici rezultă că, în plină criză, inima lui se oprise".

Cum diagnosticul nu era cel corect, şi tratamentul a fost riscant. "I s-au administrat medicamente foarte puternice. Contraindicate în crize cardiace, bune numai pentru epilepsie. I-au dat şi Gardenal, un sedativ extrem de dur, care reduce şi inhibă activitatea cerebrală. A luat Gardenal în ziua finalei".

Efectul sedativului
Gardenalul explică două lucruri:
- de ce Ronaldo a fost moleşit în timpul meciului decisiv cu Franţa.
- de ce a doua zi, acasă, cînd a coborît din avion, arăta ca un om beat.
"Nu era beat. Doar trecuse pe lîngă moarte", a încheiat explicaţia Bruno Caru.

"Ronaldo putea fi ucis de medici. Cînd a coborît din avion, nu era beat. Trecuse pe lîngă moarte" (Bruno Caru, cardiolog italian)

"Cînd Ronaldo a ajuns la spital, inima sa avea doar 18 bătăi pe minut. De aici rezultă că, în plină criză, inima lui se oprise" (Bruno Caru, cardiolog italian)

"Doctorii francezi i-au dat Gardenal, un sedativ extrem de dur. Marilyn Monroe s-a sinucis cu Gardenal" (Bruno Caru, cardiolog italian)

18 bătăi de inimă pe minut avea Ronaldo cînd a fost adus de urgenţă la spitalul din Paris

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează