INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Retro GSP Un secol de la nașterea celui mai bătrân fotbalist legitimat: a debutat la 52 de ani și a jucat până la 90!

Articol de , - Publicat vineri, 31 decembrie 2021 11:22 / Actualizat vineri, 31 decembrie 2021 11:22

Pe 31 decembrie 1921, într-o comună cu câteva mii de suflete din statul brazilian Goiás, se năștea Tércio Mariano de Rezende. Ca orice brazilian, a iubit la nebunie fotbalul, însă n-a avut timp și poate nici talent suficient să-și încropească o carieră firească, de la vârsta copilăriei sau a junioratului.

Nici o situație materială strălucită n-a avut, motiv pentru care a trebuit să muncească de mic, la câmp, pentru a se întreține. Apoi, omul s-a însurat, a făcut și patru copii, dar n-a abandonat niciodată gândul că ar putea deveni jucător cu acte în regulă.

În 1973, la aproape 52 de ani, când copiii erau mari ori deja la casele lor, Tércio a decis că a venit momentul să-și vadă visul împlinit. Astfel, s-a dus la echipa din localitatea natală, Goiandira Esporte Clube, care activa în ligile inferioare, și și-a oferit serviciile: „N-am nicio pretenție financiară, vreau numai să am și eu legitimație de fotbalist!”.

Interviu-document! Ioan Chirilă în dialog cu Duckadam, desemnat Fotbalistul Anului după finala de la Sevilla » TOP 5-ul anchetei avea numai nume imense
RETRO GSP
Interviu-document! Ioan Chirilă în dialog cu Duckadam, desemnat Fotbalistul Anului după finala de la Sevilla » TOP 5-ul anchetei avea numai nume imense

Cum a fost Tércio Mariano de Rezende inclus în Guinness Book

Zis și făcut. În scurt timp, Tércio a devenit Terção, un fundaș dreapta de nădejde care n-a ratat niciun meci vreme de zeci de ani: „Am lipsit doar atunci când mi-am mai luxat umerii sau când m-am operat la spate. Și la gât, da, că am căzut rău la un moment dat, după un duel aerian. Aveam peste 70 de ani, nu mi-a fost ușor să revin după intervenția chirurgicală”.

În 2007, Terção a fost inclus oficial în Guinness Book drept cel mai în vârstă jucător legitimat la un club. Avea 86 de ani! A mai tras de el până prin octombrie 2011, când se pregătea să sufle în tortul cu 90 de lumânări.

Trei zile de doliu

Apoi, a fost nevoit să se retragă. „Antrenorii îmi reproșau că nu mai am viteza de altă dată. Nici vorbă, îmi căutau motive ca să mă scoată din primul 11”, obișnuia să glumească nonagenarul.

Lumii acesteia i-a spus adio pe 15 martie 2015. Trecuse bine de 93 de ani, însă nu se plângea de nimic. Chiar înainte să moară, „Străbunicul fotbalului” se dusese la Anápolis, unde își făcuse câteva controale medicale amănunțite. Era tot pus pe șotii: „Dacă-mi ies analizele bune, poate mă legitimez din nou”. 

În semn de respect pentru cel care a fost Tércio Mariano de Rezende, primăria din Goiandira a decis să se țină trei zile de doliu local! Edilul a și explicat de ce: „Terção a reprezentat cel mai bun exemplu pentru comunitatea noastră și nu numai că, atunci când îți dorești ceva cu adevărat, poți obține. Cu o condiție: să te dăruiești total acelei pasiuni”

Secretul longevității mele? Faptul că am mers zilnic pe jos 15-20 de kilometri. Bine, eu mergeam de nevoie. Voi puteți s-o faceți pentru sănătatea voastră
-Tércio Mariano de Rezende, la împlinirea vârstei de 90 de ani

A fost mândria familiei, a întregii regiuni Goiás, a fiecărui iubitor al acestui sport minunat care e fotbalul. Un exemplu pentru toți
-Ênio Mariano de Rezende, fiul lui Terção

Miura, Matthews, Ballotta îi sunt urmași

Există și în fotbalul profesionist cazuri de jucători care au evoluat sau încă evoluează la vârste înaintate. În acest moment, cel mai cunoscut e japonezul Kazuyoshi Miura. 

La aproape 55 de ani, pe care-i va împlini în februarie, Miura încă e sub contract cu Yokohama FC, din divizia secundă niponă. În Anglia, sir Stanley Matthews a jucat ultima dată la 50 de ani și 5 zile, iar în Italia recordmani au fost portarii Andrea Pierobon (46 de ani) și Marco Ballotta (44).

Citește alte știri din fotbalul internațional:

„Făceam autostopul să ajung acasă” » Drama neștiută a lui Stanciu: „Am crezut că mă las de fotbal”

Un star de la City, atacat de hoți: „Mi-au luat toate bijuteriile, uitați cum arată fața mea!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
2393352594233124
Adi Dan  •  31 Decembrie 2021, 14:50

trebuie sa ai continuitate in sport .Eu joc la varsta de aproape 60ani la un club din Franta in divizia departamentala A.S Sacey

andrei.steaua
andrei.steaua  •  31 Decembrie 2021, 12:24
Postat de ion.caraion pe 31 Decembrie 2021, 12:02

Dacă mai trăia se putea legitima chiar în pauza asta de iarnă la Minamo și îi salva de la retrogradare

Si Temanjera care are acum 130 de ani este mai bun ca aia de ii are Dinamo

ion.caraion
ion.caraion  •  31 Decembrie 2021, 12:02

Dacă mai trăia se putea legitima chiar în pauza asta de iarnă la Minamo și îi salva de la retrogradare

Vezi toate comentariile (3)
Comentează