INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

De unde se urăsc atît? » La Liga se amînă o săptămînă, dar războiul Barca - Real este etern

Scîntei au ieșit din recentele dueluri dintre catalanul Iniesta și madrilenul Xabi Alonso (în alb)
Foto: Reuters
Scîntei au ieșit din recentele dueluri dintre catalanul Iniesta și madrilenul Xabi Alonso (în alb) Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat sambata, 20 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 19 august 2011 23:30

Rivalitatea dintre catalani şi madrileni are rădăcini cu aproape un secol în urmă

Supercupa Spaniei a tranşat doar o primă luptă între FC Barcelona şi Real Madrid, cîştigată de catalani. Un nou front se va deschide în curînd. Cele două îşi vor muta în campionat rivalitatea parcă mai mare ca niciodată. Nu mereu a fost aşa. Primele dueluri, începute în 1902, erau sinonime cu prietenia şi cordialitatea. Nu exista absolut nici o ură, duşmanii erau alţii: concitadina Espanol pentru Barca, Bilbao pentru Real. A apărut însă un moment care a scurtcircuitat relaţia dintre cei doi granzi. Profund şi definitiv.

Reperul 1916
Semifinala Cupei Regelui din 1916 este considerată începutul războiului dintre Real şi Barca. Acea fază se juca tur-retur, cu precizarea că atunci nu exista regula valorii dublate a golurilor din deplasare. Dacă fiecare echipă cîştiga cîte un meci, se organiza un altul, de baraj. Nici departajarea la penaltyuri nu fusese instaurată.

Barcelona şi-a adjudecat prima manşă, de acasă, cu 2-1. Revanşa a revenit madrilenilor cu 4-1. S-a ajuns, astfel, la al 3-lea duel. Disputat la Madrid pe 25 aprilie, acesta s-a terminat 4-4. S-a trecut la prelungiri. Către final, la 6-5 pentru catalani, arbitrul a fluierat penalty în favoarea Realului, pe care legendarul Santiago Bernabeu l-a fructificat.
Era al treilea lui gol în acel joc, dar şi al 3-lea 11 metri acordat madrilenilor. Situaţia i-a indignat pe absolut toţi de la oaspeţi, jucători, conducători şi suporteri, care l-au considerat vinovat de egal pe "centralul" Berraondo.

Penalty-uri în serie
A doua zi a urmat duelul cu numărul 4. Tot la Madrid şi condus tot de Berraondo, fost jucător la ambele echipe. Barca a luat repede un avantaj de două goluri, semnate Alcantara, dar Real a egalat prin Bernabeu şi Rene Petit. Spre final s-a repetat povestea din meciul anterior, iar madrilenii au beneficiat de un nou penalty. De această dată, portarul Bru a apărat, evitînd victoria gazdelor în timpul regulamentar. Fusese a 5-a lovitură de pedeapsă primită de acestea în competiţie, ceea ce i-a nemulţumit şi mai tare pe catalani.
Iar prelungiri, în care Real a profitat de lipsa de concentrare a rivalilor şi a mai înscris două goluri, ambele foarte contestate, mai ales ultimul, pentru un fault clar la portar. Atmosfera s-a încins. Aşa de tare că Barcelona a părăsit terenul, retrăgîndu-se din competiţie. Madrilenii i-au catalogat drept antisportivi pe catalani, care, la rîndul lor, l-au acuzat pe arbitru că a fost aliatul gazdelor.

Ironie: finală la Barcelona
Pentru a pune capac începutului rivalităţii, finala Cupei din 7 mai a avut loc chiar la Barcelona, pe "Estadio La Industria", unde Real a pierdut categoric, 0-4, cu Bilbao. La sfîrşitul întîlnirii, jucătorii madrileni au trebuit protejaţi de Garda Civilă, iar autobuzul lor a fost lovit cu pietre de fanii "blaugrana" furioşi.

Nu a mai fost loc de împăcare. Odată debutat, "războiul" s-a perpetuat an de an, pe teren şi în afara lui, şi ţine, iată, de aproape un secol. Acum cu implicarea întregii planete.

Amînare de o săptămînă
Startul La Liga a fost amînat din cauza dezacordurilor dintre Liga profesionistă (LFP) şi Asociaţia Fotbaliştilor Spanioli (AFE), intrată în grevă pentru primele două etape. Cel mai important punct: LFP nu poate garanta un fond asiguratoriu cerut de AFE, cu Casillas şi Puyol în frunte, după ce restanţele financiare către peste 200 de jucători din primele două ligi au trecut de 50 de milioane de euro. O nouă discuţie e programată azi pentru a se obţine ca măcar a doua rundă să se dispute.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
messi83
messi83  •  22 August 2011, 11:17

flo_ax - te legi de gesturile alea,dar de ce face si ce spune Mourinho......e un tzigan,asa ceva nu am mai vazut la o echipa de genul lui Real

messi83
messi83  •  22 August 2011, 11:13

Si cei de la Barca ii considera rivali pe cei de la Real.......dar asta nu inseamna ca vor sa le rupa picioarele, ci sa ii bata de fiecare data la FOTBAL. Mourinho nu e antrenor de Real, unde se cere spectacol, ca si la Barca de altfel, el e bun la echipe mai mici unde nu conteaza ca omoara fotbalul in dauna rezultatelor

flo_ax
flo_ax  •  20 August 2011, 14:41
Postat de 2dorr pe 20 August 2011, 09:24

ase este rivalitatea a fost tot timpul dar de cand a venit the special K1 la Real a disparut de tot fair play-ul si respectul in schimb mou a implementat duritatea peste masura si obraznicia. individul asta strica imaginea celui mai galonat club din istorie si incita la violenta atat jucatorii cat si suporterii. sper ca sefii Realului sa inteleaga lucrul asta si sa-i faca vant cat mai repede daca sunteti de aceasi parere cautati Mourinho sucks pe facebook sau copiati link-ul http://www.facebook.com/pages/Mourinho-Sucks/206651506057549 Like si Share Multiumesc

Hm, eu zic ca rivalitatea a inceput cu acea manita, de la 5-0. Barcelonezii si-au umilit pe teren adversarul, dar au tinut neaparat sa o faca si alfel. Cand esti coleg de nationala cu adversarul, nu-ti mai bati joc si prin gesturi si declaratii, dupa ce l-ai distrus. Extrem de josnic, dupa ce ti-ai pus adversarul la pamant, sa-ti bati joc de el si sa-l umilesti si mai mult. De acolo a inceput totul. Barcelona a mai facut mizerii din astea, episodul de la Shaktar, cand nu a returnat mingea si a inscris Messi contra unei echipe statice , care astepta balonul. Erau condusi cu 1-0 si erau disperati. Facea Lucescu spume la gura in spaniola. Asa ca mai slabiti-ma cu minunatul spirit catalan

Vezi toate comentariile (6)
Comentează