INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TEHNOLOGIE VIDEO

FIFA are deja un favorit pentru CM 2014: "Balonul inteligent" înaintea camerelor TV!

Acesta va fi mecanismul tehnologiei pe care FIFA intenţionează să o implementeze la CM 2014
Acesta va fi mecanismul tehnologiei pe care FIFA intenţionează să o implementeze la CM 2014

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 decembrie 2011 21:31

Mingea cu cip e considerată cea mai eficientă, mai ieftină şi mai simplu de utilizat metodă în cazul golurilor-fantomă

Aşa cum a anunţat preşedintele FIFA, Sepp Blatter, tehnologia video va deveni realitate în fotbal începînd din vara lui 2012, primul mare turneu fiind CM 2014.

Forul mondial o vrea aplicată doar în cazul "golurilor fantomă", pretinde precizie şi rapiditate în transmiterea informaţiei numai către arbitri (mingea a depăşit sau nu linia porţii) şi are deja un favorit. Care ar depăşi varianta folosirii camerelor TV!

Dintre cele trei mari categorii în discuţie, balonul cu cip, proiecţia grafică (sistemul "Hawk Eye") şi camerele TV, primul e văzut drept cel mai bun. Testată ani buni de Adidas în colaborare cu firma Cairos, tehnologia a fost la început un dezastru. Ulterior i s-au adus îmbunătăţiri şi acum răspunde tuturor exigenţelor FIFA, care pretinde eficienţă, un preţ cît mai mic şi să fie simplu de utilizat.

Cum funcţionează noua tehnologie
1 BALONUL CU CIP
În minge e încorporat un cip de 15 milimetri, care la trecerea liniei porţii emite un semnal către satelit

2 SATELITUL
Primeşte semnalul emis de cip şi, la rîndu-i, trimite un semnal către un calculator

3 CALCULATORUL
Îi semnalează arbitrului poziţia exactă a balonului

4 ARBITRUL
Primeşte semnalul de la calculator şi, chiar dacă n-a văzut traiectoria mingii, pe baza informaţiei primite poate decide dacă mingea a trecut linia porţii

TEHNOLOGIA
- Dezvoltată de Adidas şi Cairos Technologies (Germania)
- Cipul acţionează ca un GPS şi transmite poziţia corectă a mingii. Poate detecta cu exactitate dacă balonul a depăşit sau nu linia porţii.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
ineedanick
ineedanick  •  08 Decembrie 2011, 11:33

bai chrism si valdutz13 daca prioritatile voastre ar incepe cu SCOALA... nedumeririle voastre nu ar mai fi asa de multe si tampitele

chrism
chrism  •  08 Decembrie 2011, 07:34

si eu sunt curios cum e montat cipul ala ca in mod normal ar trebui sa fie in centrul mingii daca e unul singur si sa mai si reziste la loviturile dintr-un meci. O sa fie tare la inceputul meciului in loc de verificarea plasei portii o sa ia fiecare minge de pe margine si o sa o treaca peste linia portii sa vada ca merge minunatia :))

vladutz13
vladutz13  •  08 Decembrie 2011, 02:29

Da, dar cipul ala din minge nu o destabilizeaza??? Nu-i strica traiectoriile? Oricum, nu puteau sa instaleze un receptor direct pe stadion?? trebuia pana la satelit??

Vezi toate comentariile (3)
Comentează