INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

FOTO Drama lui Fabrice Muamba » Scăpat de gloanţe, trădat de inimă

Jucători, antrenori, toţi privesc speriaţi tentativa disperată a doctorilor să-l ţină în viaţă pe Fabrice Muamba +11   FOTO
Jucători, antrenori, toţi privesc speriaţi tentativa disperată a doctorilor să-l ţină în viaţă pe Fabrice Muamba

Articol de - Publicat luni, 19 martie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 18 martie 2012 21:55

Mijlocaşul a părăsit RD Congo în plin război civil, cînd avea 11 ani. Acum se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital.

Lupta lui Fabrice Muamba cu moartea ţine lumea fotbalului cu sufletul la gură. După stopul cardiac suferit sîmbătă seară, în minutul 41 al "sfertului" de Cupă cu Tottenham, mijlocaşul lui Bolton a fost internat la secţia de terapie intensivă a spitalului London Chest. Dar ultimele veşti de acolo nu sînt deloc liniştitoare. "E în comă indusă, iar situaţia lui rămîne în continuare critică. Următoarele 24 de ore vor fi cruciale", preciza managerul lui Wanderers, Owen Coyle, în zorii zilei de ieri.

Mijlocaşul a părăsit RD Congo în plin război civil, cînd avea 11 ani. Acum se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital.

Lupta lui Fabrice Muamba cu moartea ţine lumea fotbalului cu sufletul la gură. După stopul cardiac suferit sîmbătă seară, în minutul 41 al "sfertului" de Cupă cu Tottenham, mijlocaşul lui Bolton a fost internat la secţia de terapie intensivă a spitalului London Chest. Dar ultimele veşti de acolo nu sînt deloc liniştitoare. "E în comă indusă, iar situaţia lui rămîne în continuare critică. Următoarele 24 de ore vor fi cruciale", preciza managerul lui Wanderers, Owen Coyle, în zorii zilei de ieri.

Stabilizat în ambulanţă
Muamba a căzut pe teren fără să fi fost atins de vreun alt jucător. Medicii şi paramedicii aflaţi la stadion, şase la număr, i-au sărit imediat în ajutor şi timp de 10 minute s-au chinuit să-l resusciteze. Nici respiraţia gură la gură, nici defibrilatorul n-au avut efect. Sub privirile jucătorilor îngroziţi şi ale suporterilor care-i scandau numele cu ochii în lacrimi, mijlocaşul în vîrstă de numai 23 de ani a fost scos pe targă şi transportat la spital. Abia în ambulanţă, scrie săptămînalul Mail on Sunday, doctorii au reuşit să-i repornească inima şi să-l stabilizeze.

Refugiaţi din Zair
Meciul a fost suspendat, iar ulterior, la spital, au ajuns şi ceilalţi jucători ai lui Bolton, şi familia lui Fabrice Muamba. Logodnica, Shauna, fiul lor, Joshua, dar şi părinţii Marcel şi Gertrude. Marcel, care în 1994 se refugiase în Anglia dintr-un Zair (acum RD Congo) în prag de război civil. Şi care în decembrie 1999, după ce i s-a permis să-şi reîntregească familia,  îşi îmbrăţişa din nou fiul pe aeroportul Heathrow.

"Mureau oameni lîngă mine"
"Doamne, ce frig era. Tremuram tot. Dar spre deosebire de ceea ce îndurasem la Kinshasa, Londra era raiul pe pămînt", îşi amintea Fabrice în 2008, într-un interviu acordat cotidianului Daily Mail: "Acasă văzusem ce înseamnă războiul. Crescusem printre focuri de armă şi bombe, muriseră oameni lîngă mine. Noi, copiii, nu ne puteam aduna să jucăm fotbal de teamă să nu fim împuşcaţi. Cîţiva prieteni de-ai mei au fost răniţi, alţii au murit".

Comparat cu Vieira
La sosirea în Anglia, Muamba avea 11 ani. Nu ştia decît franceza şi dialectul african lingala, dar a învăţat repede şi limba patriei sale de adopţie. Iar şcoala din Walthamstow a absolvit-o cu calificativul "Foarte bine". La vîrsta de 14 ani a făcut, în sfîrşit, primul pas important în fotbal: Arsenal. Comparat cu Vieira şi poreclit "Fabulous" la Academia "tunarilor", Fabrice a intrat în atenţia selecţionerilor reprezentativelor de tineret ale Albionului, dar şi a managerului Wenger. Sub comanda acestuia a debutat la echipa mare pe 25 octombrie 2005, într-un meci de Cupa Ligii cu Sunderland. La 17 ani! Au urmat împrumutul şi apoi transferul definitiv la Birmingham, pentru ca în 2008 să ajungă la Bolton, unde suporterii speră să-l aplaude şi-n continuare.

5,4 milioane de morţi s-au înregistrat în total în cele două războaie din Zair, actuala RD Congo, în perioada 1996-2003

"Nu sînt cel mai talentat fotbalist, dar ştiu ce pot şi ce trebuie să fac pentru a juca. Rămîn eu însumi şi vreau să mă bucur de ceea ce am" (Fabrice Muamba, în 2011)

MESAJE PENTRU FABRICE:

"Mă rog pentru Fabrice şi sper ca puştiul să treacă cu bine prin această grea încercare" (Harry Redknapp, manager Tottenham)

"Sînt tare trist. Am jucat doi ani împreună cu Muamba. Un băiat nemaipomenit. Mereu zîmbea" (Van Persie, atacant Arsenal)

"Îi dedicăm victoria cu Fiorentina. E colegul nostru şi ne rugăm să se facă bine" (Andrea Pirlo, mijlocaş Juventus)

"Gîndurile mele sînt cu Fabrice. Fii tare, prietene! Ne rugăm pentru tine" (Cesc Fabregas, mijlocaş Barcelona)

"Sînt încă în stare de şoc. Mă rog pentru el şi pentru familia lui. Sper să fie bine" (Wayne Rooney, atacant Man. United)

"Sper ca acest coşmar să se termine curînd şi îi doresc lui Muamba să se recupereze complet" (Vincent Kompany, fundaş Man. City)

"Nu contează cu cine ţii... Nu contează dacă eşti suporter sau nu. N-are nici o importantă dacă nu eşti o persoană religioasă. Roagă-te pentru Muamba!" (Kyle Walker, fundaş Tottenham)

"Ne rugăm pentru Fabrice Muamba, pentru familia lui, pentru prieteni şi pentru Bolton" (Michael Ballack, mijlocaş Leverkusen)

N-au avut şansă
Fabrice Muamba nu e primul jucător pe care inima îl lasă pe teren. Înaintea lui, alţi 39 de fotbalişti profesionişti au păţit-o, dar şi-au pierdut şi viaţa. Iată cele mai cunoscute cazuri:

- ŞTEFAN VRĂBIORU: Pe 24 iulie 1999, în timpul unui meci în Giuleşti, cu Rapid, jucătorul Astrei, 23 de ani, a căzut şi nu s-a mai ridicat. A murit în drum spre spital

- CĂTĂLIN HÎLDAN: Căpitanul lui Dinamo, 24 de ani, a murit pe 25 octombrie 2000, într-un amical disputat la Olteniţa. Diagnostic: stop cardiac

- MIKLOS FEHER: Maghiarul de 24 de ani a murit în 2004, în urma unui stop cardiac suferit în meciul pe care echipa sa, Benfica, îl susţinea împotriva lui Guimaraes

- ANTONIO PUERTA: Fundaşul Sevillei, 22 de ani, a făcut stop cardiac pe 25 august 2007, în timpul meciului cu Getafe. Şi-a revenit, dar la cabine a mai suferit unul. A murit pe 28 august la spital

- MARC-VIVIEN FOE: Camerunezul a murit la spital, pe 26 iunie 2003, după ce-a căzut pe teren în semifinala cu Columbia, de la Cupa Confederaţiilor. Avea 28 de ani

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează