INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RUSIA

Gullit n-a rezistat la Groznîi decît 3 luni » L-au expediat!

Terek e a 5-a echipă pe care-o pregăteşte Gullit, după Chelsea, Feyenoord, Newcastle şi L.A. Galaxy Foto: Guliver-GettyImages +2   FOTO
Terek e a 5-a echipă pe care-o pregăteşte Gullit, după Chelsea, Feyenoord, Newcastle şi L.A. Galaxy Foto: Guliver-GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 15 iunie 2011 00:00 / Actualizat marti, 14 iunie 2011 22:50

Soarta tehnicianului olandez a fost decisă ieri, la 0-1 cu Amkar Perm. Preşedintele Kadirov îl avertizase în prealabil: ”Trei puncte sau pleci!”


Adus cu surle şi trîmbiţe în ianuarie, pe bani grei, Ruud Gullit părăseşte banca lui Terek Groznîi după numai trei luni de campionat şi 13 etape disputate. Pe uşa din dos. I se ceruse să ducă echipa în cupele europene, dar olandezul a luat-o vertiginos în jos. Nici ultimatumul de luni al preşedintelui clubului, Ramzan Kadirov, "cîştigi cu Amkar Perm sau pleci!", n-a avut efectul scontat. Olandezul a pierdut în minutul 90, "executat" de unul dintre jucătorii săi, Omelianciuk, care a deviat în proprie poartă balonul expediat de bulgarul Peev din lovitură liberă. El lasă echipa pe locul 14 (din 16 echipe) cu un bilanţ modest: 3 victorii, 3 remize, 7 eşecuri.

"Preocupat de viaţa de noapte"
Cum s-a ajuns aici? Kadirov, cel care conduce cu mînă de fier şi republica separatistă Cecenia, susţine că Gullit a fost "mai preocupat de viaţa de noapte decît de meseria de antrenor. L-am invitat aici să lucreze la un club de fotbal, nu să piardă timpul prin cluburi de noapte. De cînd a venit, echipa n-a mai jucat nimic, n-are nici o strategie".

"Şi poştaşul are armă"
Reacţia dură a lui Kadirov are legătură nu numai cu rezultatele modeste. Preşedintele a fost deranjat şi de unele comentarii făcute de tehnicianul olandez într-un interviu acordat cotidianului Daily Mail. Gullit le-a povestit englezilor că a avut un şoc la impactul cu Groznîi, capitala devastată de ruşi în războaiele din 1994-1996 şi 1999-2000: "La fiecare colţ de stradă vezi cîte-un Kalaşnikov. Pînă şi poştaşul are armă asupra sa".

"Nu mi-a adus jucătorii ceruţi"
Şi nici despre relaţia cu Kadirov, Gullit n-a avut cuvinte de laudă: "L-am văzut o singură dată, cînd am semnat. Nu el mă plăteşte, ci un sponsor. Mi-a promis trei jucători, Forlan, Bougherra şi Boussoufa, dar nu mi-a adus nici unul. Am fost extrem de dezamăgit". Pe olandez l-a deranjat şi altceva: "Mi s-a impus ca în primul unsprezece să am cîte cinci jucători ceceni. Iar unul să fie neapărat căpitan". La echipa de tineret, de pildă, nepotul lui Kadirov e mereu titular. "Poţi să-l scoţi în timpul partidei, dar n-ai voie să-l omiţi la start", a recunoscut unul dintre antrenori.

Cu avionul la meci
Nici condiţiile de pregătire nu sînt la înălţime. Stadionul din Groznîi e unul luxos, "printre cele mai bune din campionatul rusesc", numai că echipa-l foloseşte doar la meciuri: "Noi locuim şi ne pregătim în Kislovodsk, o staţiune balneară situată la 241 de kilometri distanţă. Cînd jucăm acasă, venim la Groznîi cu avionul. De asemenea, nu avem un teren de antrenament propriu-zis. Folosim stadionul altui club".

L-a aşteptat la cotitură
Kadirov nu a comentat imediat dezvăluirile din Daily Mail. Dar cînd situaţia echipei a devenit critică, i-a plătit-o olandezului şi pentru acestea: "Gullit a vorbit despre Boussoufa şi Forlan abia cu o zi înaintea startului campionatului. Condiţii precare de pregătire? Maradona, Cafu şi Figo ne-au lăudat. Condiţii de viaţă? Gullit a mers dincolo de decenţa umană. Cinematografele moderne, palatul de gheaţă şi parcurile din Groznîi sînt suficiente pentru un stil de viaţă sănătos".

4,5 milioane de euro e salariul anual negociat de Gullit cu Kadirov la preluarea lui Terek

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
blaustein
blaustein  •  15 Iunie 2011, 12:43

E vina ambilor aici, parerea mea. Rusii ca visau cate-n luna si-n stele daca-l aduc pe Gullit, mentalitate de amatori, cred ca se face totul in cateva luni cu cativa bani aruncati pe fereastra, iar Gullit parerea mea ca s-a dus mai mult la misto acolo decat sa faca treaba,ia niste bani buni, mai reguleaza cateva rusoaice...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează