INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Haos în Serie A » 15 antrenori schimbaţi în 27 de etape!

Sinișa Mihajlovici a fost demis pe 7 noiembrie și înlocuit la Fiorentina de Delio Rossi Foto: Reuters
Sinișa Mihajlovici a fost demis pe 7 noiembrie și înlocuit la Fiorentina de Delio Rossi Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 15 martie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 14 martie 2012 19:45

Stagiunea în curs va intra în istorie drept cea mai agitată la nivelul conducerilor tehnice, egalîndu-se deja recordul mutărilor din 1952. Cagliari a ajuns la al patrulea antrenor!

Fotbalul italian continuă să-şi devoreze antrenorii cu o viteză ameţitoare. A devenit deja regulă nescrisă ca patronii care investesc milioane de euro în transferuri şi salarii să-şi piardă repede răbdarea. Şi, sub presiunea rezultatelor cu orice preţ, oamenii de pe bancă sînt cei ce plătesc mereu primii cu postul. Jucătorii rămîn, eventual iau amenzi şi devin rezerve, dar tehnicienii se plimbă într-un haos incredibil. Renunţînd singuri sau demişi, cu sau fără motive întemeiate, îşi primesc salariul pînă la finalul contractului. Dar se aşteaptă (nu de puţine ori!) să fie rechemaţi.

Trei pe un balansoar
Lucrurile au luat-o razna rău în sezonul în curs, din care mai sînt 11 etape: deja 15 "allenatori" au fost executaţi! Jumătate dintre echipe nu mai au pe margine antrenorul cu care au început, iar patru au ajuns la cel puţin a treia mutare! Şi, deloc întîmplător, ultima modificare, revenirea lui Ficcadenti în locul lui Ballardini, s-a produs la Cagliari, ce stabileşte recordul cu 4 tehnicieni.

Instabilitatea cronică n-a menajat echipele mari, dovadă că în ultimii patru ani Juventus şi Inter au schimbat 5, în căutarea gloriei pierdute după scandalul Calciopoli, respectiv "era-Mourinho".

Mazzarri, cel mai statornic
Există însă excepţiile ce confirmă regula. Mazzarri e cel mai longeviv, rezistînd la Napoli de 2 ani şi 5 luni. Reja are 2 ani şi o lună pe banca lui Lazio, deşi a demisionat de cîteva ori (ultima oară înaintea derbyului roman), iar Allegri se apropie de finalul celui de-al doilea sezon la AC Milan, la fel ca Guidolin la Udinese.

MUTĂRILE DIN SERIE A
Echipă Număr Antrenori
Bologna 2 Bisoli, Pioli
Cagliari 4 Donadoni, Ficcadenti, Ballardini, Ficcadenti
Cesena 3 Giampaolo, Arrigoni, Beretta
Fiorentina 2 Mihajlovici, D. Rossi
Genoa 2 Malesani, Marino
Inter 2 Gasperini, Ranieri
Lecce 2 De Francesco, Cosmi
Novara 3 Tesser Mondonico, Tesser
Palermo 3 Pioli, Mangia, Mutti
Parma 2 Colomba, Donadoni

Antrenori pe sezon Serie A
2011-'12 31
2010-'11 29
2009-'10 34
2008-'09 25
2007-'08 28


70 de antrenori au fost angajaţi în acest sezon în primele două ligi italiene: 31 în Serie A şi 39 în Serie B. Cu doi peste totalul din întreg sezonul 2009-2010

10 echipe din Serie A n-au schimbat antrenorul în actualul campionat. În Serie B sînt numai 8

2,5 milioane de euro este salariul celui mai bine plătit tehnician din Serie A, Walter Mazzarri, de la Napoli. Cel mai mic e al lui Serse Cosmi (Lecce), 180.000

Doi demişi înainte de start!
Un alt record a fost stabilit chiar înaintea debutului de sezon. Doi antrenori n-au mai apucat să stea pe bancă în prima etapă. Palermo şi Cagliari i-au dat afară pe Pioli şi pe Donadoni. Şi, nu întîmplător, patronii celor două echipe insulare sînt cei ce au "curăţat" cei mai mulţi tehnicieni. Maurizio Zamparini a ajuns la cota 20 în Sicilia, la care se adaugă cei 26 înlocuiţi la Venezia. Nici Massimo Cellino nu s-a lăsat mai prejos, "executînd" deja 35 de antrenori în două decenii!


"Mi-am mîncat deja un testicul, cînd m-am pripit şi l-am demis pe Pioli. Acum îl devorez pe-al doilea"
Maurizio Zamparini, preşedinte Palermo

De 4 ori în 3 ani la Palermo
Francesco Guidolin este una dintre victimele preferate ale lui Zamparini la Palermo. Antrenorul actual al lui Torje la Udinese, ales cel mai bun din Serie A în sezonul trecut, a pregătit echipa siciliană de patru ori între 2004 şi 2007. Primul mandat, ianuarie 2005 - vara lui 2006, a fost şi cel mai lung, reuşind promovarea şi apoi calificarea în Cupa UEFA. Rechemat în iulie 2007, a fost demis în aprilie 2008, dar readus în mai. Înlocuit la finele sezonului, a revenit în noiembrie!

Liga 1 mai zbuciumată
Tocătorul de antrenori are cuţitele mai ascuţite la noi. Liga 1 a depăşit nivelul italienilor la mutările de bancă, deşi mai avem 14 etape de jucat. O dată cu demsia lui Ionuţ badea, s-au operat deja 16 înlocuiri de antrenori, 27 fiind numărul total al celor ce au activat în acest campionat. Mioveni a ajuns la al cincilea tehnician (Marian Pană), iar FC Braşov (cu Şumudică), la al patrulea! 11 formaţii şi-au păstrat tehnicienii din startul sezonului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează