INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRF

Poziția FRF după ce UEFA a acceptat ca maghiarii să folosească steagul Ungariei Mari: „Vom solicita asta”

Andrei Vochin și Răzvan Burleanu/ foto: Imago Images
Andrei Vochin și Răzvan Burleanu/ foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 21 martie 2023 21:58 / Actualizat marti, 21 martie 2023 22:17

FRF a reacționat, prin vocea lui Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, după ce UEFA și FARE au decis să le permită maghiarilor folosirea steagului Ungariei Mari la meciurile naționalei de fotbal.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.
  • Ungaria va folosi steagul la următoarele două meciuri, cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO), ambele disputate acasă

Andrei Vochin susține că Federația Română de Fotbal va contacta UEFA pentru lămuriri, miercuri dimineață.

Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
UNGARIA
Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”

„Mâine dimineață (n.r. - miercuri), FRF va solicita un punct oficial de vedere de la UEFA. Se poate deschide o cutie a pandorei. Așa și Serbia poate să vină cu un steag în care să fie și Kosovo”, a declarat Andrei Vochin la Orange Sport.

Condițiile în care maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari

Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor.


Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții: 
- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; 
- să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani. 

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!

- comunicat Federația Maghiară de Fotbal

Poziția FRF după ce UEFA a acceptat ca maghiarii să folosească steagul Ungariei Mari: „Vom solicita asta”
Abțibilduri revizioniste, cu harta Ungariei Mari // sursă foto: wikipedia.ro

Citește și: 

Gigi Becali a comentat decizia UEFA de a accepta steagul Ungariei Mari: „Nu le dăm nimic înapoi”
UNGARIA
Gigi Becali a comentat decizia UEFA de a accepta steagul Ungariei Mari: „Nu le dăm nimic înapoi”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
jani27
jani27  •  22 Martie 2023, 10:52

Sunt maghiar născut și crescut in Ardeal, dar nu sunt de acord cu asemene lucruri, mai ales in sport! Mi se pare ca gestul federației maghiare de fotbal este dusă la o extrema urâtă , așa ceva nu se face! Ideologiile acestea extremiste nu ar trebui sa existe nicăieri! Unii chiar sunt foarte odihniți la cap și nu au altceva de făcut decât sa bage ură între oameni . Un om cu mintea lucida ar trebui sa împartă doar pâinea , nu căcatul, care nu aduce nimica bun!

GeoBirsan
GeoBirsan  •  22 Martie 2023, 08:55

Poate ar trebui sa cerem și noi dreptul de purta harta României Mari!! Ma întreb oare cum ar reacționa Ucraina și Rusia???

ceglumabuna
ceglumabuna  •  22 Martie 2023, 08:52
Postat de fibra pe 22 Martie 2023, 07:12

Cand te gandesti ca pres-ul UEFA e sloven .Noi cerem "lamuriri".Ca deobicei ne vom supune ca niste buni yes man.Nu vreau sa ma gandesc daca aceasta marsavie va fi aplicata,ce va urma.Parca se urla ca politica nu are loc in sport. Asta e politica grava revizionista.

Nu te impacienta ..si noi avem Romania Mare ... ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează