INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JAPONIA - SUA, AZI, 21:45, EUROSPORT

Japonia şi SUA îşi dispută azi supremaţia în fotbalul feminin. Află totul despre marea finală!

Fotbalistele din SUA vor al treilea titlu mondial +42   FOTO
Fotbalistele din SUA vor al treilea titlu mondial

Articol de - Publicat duminica, 17 iulie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 17 iulie 2011 00:25

Japonia şi SUA vor juca în această seară (21:45, în direct pe Eurosport) finala celui de-al şaselea turneu final al Campionatului Mondial feminin. Suedia s-a impus în finala mică împotriva Franţei, scor 2-1. MAI MULTE DETALII AICI!

Dacă pentru ţara niponă ar fi prima mare performanţă la o asemenea competiţie, în schimb SUA ar deveni cea mai titrată echipă naţională feminină la nivel mondial, cu trei trofee.

Cum au ajuns în finală
16 echipe au pornit la startul competiţiei din acest an, fiind repartizate în patru grupe. Nici una dintre finaliste nu a cîştigat grupa în care a evoluat, atît japonezele cît şi americancele terminînd pe locul secund, în spatele Angliei, respectiv al Suediei.

Drumul Japoniei spre finală
Grupa B: Japonia - Noua Zeelandă 2-1, Japonia - Mexic 4-0, Anglia - Japonia 2-0
Sferturi: Germania - Japonia 0-1 d. prel.
Semifinale: Japonia - Suedia 3-1

Drumul SUA spre finală
Grupa C: SUA - Coreea de Nord 2-0, SUA - Columbia 3-0, Suedia - SUA 2-1
Sferturi: Brazilia - SUA 2-2 d. prel., 3-5 la pen. (2-1,1-1,0-1)
Semifinale: Franţa - SUA 1-3

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO CU FOTBALISTELE CELOR DOUĂ REPREZENTATIVE!

Wambach şi Solo, eroine naţionale
SUA putea privi acum la televizor finalul competiţiei. Americancele au ajuns cu noroc în semifinale după ce au împins partida cu Brazilia spre loviturile de departajare cu un gol marcat de Abby Wambach în minutul 120+2! La penalty-uri, americancele au transformat toate cele cinci lovituri, în timp ce portarul Hope Solo a parat şutul braziliencei Daiane. Suficient pentru ca SUA să fie cea care ajunge în penultimul act.

SUA, la a şasea finală
Disputată în China în 1991, prima ediţie a Mondialului feminin a fost cîştigată de SUA (2-1 cu Norvegia în finală), care s-au impus şi opt ani mai tîrziu, pe propriul teren (5-4 la penalty-uri contra Chinei). Interesant este că americancele au terminat de fiecare dată în primele 3, cîştigînd toate finalele, indiferent că a fost vorba de ultimul act sau de finala mică.

Norvegia a luat trofeul în 1995 în Suedia, învingînd cu 2-0 Germania în finală, însă nemţoaicele au pus mîna pe trofeu la ultimele două ediţii, 2-1 după prelungiri cu Suedia în 2003 (în SUA) şi 2-0 cu Brazilia în 2007 (în China).

Niponele, de la umilinţă la tiki-taka
La primul Mondial, cele două finaliste din acest an s-au aflat în aceeaşi grupă, alături de Suedia şi Brazilia. În meciul direct s-a impus SUA, cu 3-0. În acelaşi timp, americancele le-au învins pe brazilience cu 5-0, în timp ce japonezele au pierdut cu 0-8 în faţa suedezelor.
În cele cinci partide disputate pînă în prezent de finaliste, Japonia a stabilit o posesie  superioară adversarelor cu şase unităţi. Cu o medie de 57,2%, fotbalistele antrenate de Norio Sasaki se apropie de media realizată de iberici în vara trecută, atunci cînd au cucerit titlul mondial, spaniolii reuşind în şapte jocuri un procentaj de 58,1 %. De partea cealaltă, americancele compensează la capitolul şuturilor expediate, pe durata turneului ele trimiţînd, în medie, peste 18 şuturi/meci (7,4 pe spaţiul porţii), faţă de 13 izbutite de japoneze (4,6 pe spaţiul porţii).

Debut de meci exploziv?
Privind evoluţia celor două, ne putem aştepta ca scorul să se deschidă repede, deoarece nu mai puţin de 30% din totalul golurilor marcate în jocurile disputate de finaliste la turneul final s-au marcat în primul sfert de oră. Totuşi, SUA se descurcă mai bine pe finalurile de meci, în care a înscris de trei ori în intervalul 76-90, în timp ce adversarele au punctat doar o singură dată.

Îl aşteaptă pe Obama
Componentele reprezentativei Statelor Unite i-au trimis o invitaţie preşedintelui Barack Obama, pe care îl aşteaptă la finala de mîine seară de pe "Commerzbank-Arena" din Frankfurt. "Tocmai am vorbit cu Obama şi e pregătit să se vină cu un Air Force One să ne vadă", a spus mijlocaşul american Megan Rapinoe. "Glumesc, dar chiar sper să vină să ne vadă", a adăugat ea. Rapinoe este una dintre responsabilele cu buna dispoziţie în rîndul elevelor Piei Sundhage. După ce a marcat golul de 2-0 în partida din grupe contra Columbiei, fotbalista în vîrstă de 26 de ani a luat un microfon de fond şi a început să cînte celebra melodie a lui Bruce Springsteen, "Born in the USA".

Oportunista Sawa
Cele mai mari şanse de a ieşi golgeteră le are japoneza Homare Sawa, lidera clasamentului marcatoarelor, alături de brazilianca Marta, cu 4 reuşite. În vîrstă de 32 de ani, Sawa a evoluat la ultimele cele 5 turnee finale ale FIFA Women World Cup, alături de brazilianca Formiga şi nemţoaica Birgit Prinz.

Krieger, Florescu în variantă feminină :)
Nu doar Răzvan Lucescu aduce la lot fotbalişti liberi de contract. Şi selecţionerul SUA, Pia Sundhage, a convocat-o la acest turneu final pe Alex Krieger, un fundaş de 26 de ani, care a jucat ultima oară pentru 1. FFC Frankfurt din Frauen-Bundesliga, campionatul feminin din Germania. Altfel, exceptînd-o pe Krieger, Sundhage se bazează doar pe jucătoare care evoluează în SUA. Deşi liberă de contract, Krieger a bifat toate minutele la acest Mondial şi a transformat penalty-ul care a calificat SUA în semifinale.

De partea cealaltă, japonezele au patru jucătoare care evoluează peste hotare: două în Germania (Kozue Ando la FCR Duisburg şi Yuki Nagasato la FFC Turbine Potsdam), una în Franţa (Rumi Utsugi la Montpellier) şi una în SUA (Aya Sameshima la Boston Breakers).

Învingătoarele iau 1 milion de dolari
Cîştigătoarea Campionatului Mondial va primi un cec în valoare de un milion de dolari, echivalentul sumei pe care o cîştigă în zece luni fundaşul lui Lazio Roma, Ştefan Radu. Finalista va primi cu 200.000 de dolari mai puţin.
Iată cum vor fi plătite cele 16 participante:
Cîştigătoarea: 1.000.000 USD
Finalista: 800.000 USD
Locul 3: 650.000 USD
Locul 4: 550.000 USD
Sfert-finalistele: 350.000 USD
Locurile 9-16: 250.000 USD
Pe lîngă aceşti 6.4 milioane de dolari se vor adăuga alţi 75.000 pentru fiecare dintre cele 16 formaţii, ceea ce înseamnă un total de 7.6 milioane USD. La turneul final din 2007 a fost prima oară cînd participantele au primit premii în bani.

Trofeul competiţiei este înalt de 45 de centimetri şi are o greutate de 1.8 kilograme. A fost creat de firma Sawaya & Moroni în 1999.

Următoarea Cupă Mondială va fi găzduită de Canada, în 2015.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (4)
buzan_simongabriel
buzan_simongabriel  •  17 Iulie 2011, 13:47

le vrei la steaua???:))))

rere_mus
rere_mus  •  16 Iulie 2011, 18:03

GO USA !!!

nutepunecunebunu
nutepunecunebunu  •  16 Iulie 2011, 15:07

cu parere de rau dar fetele astea centreaza mai bine decat 97 % dintre fotbalistii din liga 1. si toate centreaza mai bine decat banel

Vezi toate comentariile (4)
Comentează