INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

La 40 de ani, Rivaldo a ajuns în Angola: ”Nu reuşesc să mă las de fotbal!”

Rivaldo joacă în Angola, dar e președintele lui Mogi Mirim, clubul brazilian care l-a lansat în fotbal în 1993 +6   FOTO
Rivaldo joacă în Angola, dar e președintele lui Mogi Mirim, clubul brazilian care l-a lansat în fotbal în 1993

Articol de - Publicat miercuri, 11 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 aprilie 2012 19:58

Fostul ”Balon de Aur” 1999 şi campion mondial în 2002 a aterizat în sudul Africii. Joacă mai mult de plăcere şi are proiecte caritabile: ”Am cîştigat atîţia bani şi nu ţin să-i păstrez pe toţi pentru mine”.

Schimbă prefixul pe 19 aprilie, însă nu se gîndeşte deloc la retragere. Admirabil globetrotter şi garanţie a succesului oriunde calcă gazonul, Vitor Borba Ferreira s-a aventurat în sudul Africii să dea lecţii de fotbal. Rivaldo, aşa cum este arhicunoscut în toată lumea brazilianul de aproape 40 de ani, a ajuns şi în Angola, după ce a bătut în lung şi în lat America de Sud, Europa şi a făcut o escală în Asia, în bogatul Uzbekistan.

În căutarea rudelor
Fostul "Balon de Aur" din 1999 s-a transferat de două luni la Luanda, la Kabuscorp. O echipă cu nume la fel de ciudat ca Bunyodkor, în spatele căruia stă prescurtarea Kangamba Business Corporation, firmă din patrimoniul familiei prezidenţiale ce controlează afacerile cu petrol, diamante şi aur din Angola.

Economia bogatei ţări africane, care din 2000 are 10% creştere anuală!, se află în mîinile sale, întinse pînă spre fosta colonizatoare Portugalia. Şi nu a fost greu pentru Bento dos Santos Kangamba să-l convingă pe Rivaldo, un "diamant" fotbalistic, să accepte noua provocare: "Sînt fericit să mă aflu printre aceşti oameni, care pot fi rudele mele îndepărtate. Pentru că Luanda şi Pernambuco, unde m-am născut, sînt pe aceeaşi paralelă şi pe acele coaste au debarcat sclavii angolezi. Iar de acolo a plecat materia primă la fabricile de zahăr".

Convins de un preot
Atacantul brazilian explică şi de ce a ajuns în Africa: "Nu reuşesc, oricît am încercat, să renunţ. Ideea mi-a venit uitîndu-mă pe hartă. Am zis să mai caut o experienţă şi pe alt continent. Nu am jucat niciodată în Africa, deci îmi lipsea acest lucru! A insistat mult preotul Victor, ce voia să ridice o biserică în Angola. Apoi am primit şi invitaţia acestei echipe şi am semnat acordul fără să mai stau pe gînduri". Rivaldo zice că nu banii l-au atras: "În 5 ani la Barcelona şi pe urmă la Milan şi Bunyodkor, am cîştigat multe milioane".

A debutat cu hat-trick!
Dacă banii nu mai reprezintă o miză, Rivaldo joacă de plăcere. A debutat pe 17 martie, cu un hat-trick, în Girabola, cum se numeşte întrecerea internă, la 3-1 cu campioana Recreativo Libolo şi a fost ovaţionat de 10.000 de fani. Iar Kabuscorp a obţinut prima victorie în acest sezon. După 4 etape e pe locul 7, cu 6 puncte, după ce anul trecut terminase pe 2. Patronul visează însă la titlul care ar îmbogăţi şi vitrina lui Rivaldo.

Construieşte o biserică
Foarte credincios, Rivaldo îşi ţine promisiunea făcută preotului Victor, ridicînd o biserică la Luanda. "Am cumpărat acum cinci luni un teren de cîteva hectare şi acolo o vom construi, apoi vom înfiinţa şi misiunea evanghelică. Am ales şi numele: biserica se va chema Shammah, în traducere «Dumnezeu e aici»"

Patron e regele diamantelor
Într-o ţară de 18,5 milioane de locuitori, care suferă, încă, de pe urma războiului civil de 27 de ani, şi fotbalul a început să fie acaparat de noii oligarhi. Bento dos Santos Kangamba (47 de ani), fost militar şi soţul verişoarei preşedintelui ţării, Jose Eduardo dos Santos, e exponent al partidului la putere şi a făcut avere cu diamante. A fondat Kabuscorp în 1994, la Palanca, un cartier al capitalei Luanda. Campionatul, sponsorizat chiar de una dintre firmele sale de marketing, Girabola, e ţinta lui Kangamba, care doreşte să detroneze, şi cu ajutorul lui Rivaldo, echipele de mare tradiţie în Angola, Petro de Luanda şi 1º de Agosto.

473241-caseta-continente.jpg

3,7% a fost rata creşterii produsului intern brut în 2011, ajuns la 5.911 de dolari pe cap de locuitor (locul 107 în lume), mai puţin de jumătate din PIB-ul României

85% din produsul intern brut angolez e asigurat de producţia de petrol, iar 5 procente de cea de diamante

1.246.620 km pătraţi e suprafaţa Angolei (de cinci ori cît România)

20 de trofee a luat brazilianul cu echipele de club, Palmeiras, Barcelona, Milan, Olympiakos şi Bunyodkor

34 de goluri în 74 de meciuri a dat Rivaldo la "naţională", cu care a cîştigat titlul mondial, Copa America şi Cupa Confederaţiilor

"Nu vreau toţi banii ăştia pentru mine şi îmi place să ajut lumea, pe cei care au nevoie de Dumnezeu. Cu ce am cîştigat pot şi vreau să fac bine multor oameni!" (Rivaldo, atacant Kabuscorp)

"Messi şi Ronaldo sînt de departe cei mai buni jucători din lume, aşa cum Spania e dominată de Barca şi Real. În spatele lor însă e un mare gol şi nu e bine pentru fotbal ca totul să fie concentrat în două echipe" (Rivaldo, atacant Kabuscorp)

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează