INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

La tribunal cu Hollande? "A jefuit fotbalul francez" » Cum a pierdut Ligue 1 un miliard de euro

Hollande, în primăvara lui 2015, la Doha. Pentru avioanele Rafale. Oaspete special al emirului Al Thani // FOTO Reuters
Hollande, în primăvara lui 2015, la Doha. Pentru avioanele Rafale. Oaspete special al emirului Al Thani // FOTO Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 26 octombrie 2016 00:00

Fostul lider al Ligii profesioniste îl acuză pe președintele statului, care a recunoscut că a salvat Canal+, privând Ligue 1 de un contract mastodont cu postul qatarian beIN Sports.

"Am fost șocat de dezvăluirile președintelui. Bănuiam ceva, dar astăzi avem probele. O infracțiune gravă a lui Francois Hollande, care a încălcat dreptul concurenței. A jefuit fotbalul francez. Iar fotbalul francez trebuie să aducă acest caz în fața justiției, pentru a cere statului repararea prejudiciului".

Aceasta a fost reacția lui Frederic Thiriez, președintele Ligii profesoniste ( LFP) 14 ani, între 2002 și 2016. Un puternic avocat pe lângă Consiliul de Stat și Curtea de Casație.

Șantaj la vârf

Ce a provocat replica dură a lui Thiriez? Cartea care îl are în centru pe Hollande, "Un președinte n-ar trebui să spună asta...", scrisă de Gérard Davet și Fabrice Lhomme. Jurnaliștii de investigație ce au decriptat cursa pentru drepturile TV ale Ligue 1.

"Totul a început în primăvara lui 2014. beIN Sports, postul qatarian, se pregătea să-și adjudece integral drepturile de televiziune. Fără fotbal, Canal+ era în pericol de moarte. În aprilie, Hollande i-a primit, în secret, pe patronii Canal+, Rodolphe Belmer și Bertrand Meheut, care se temeau de ce avea să urmeze", au relatat cei doi ziariști, accentuând pe reacția șefului statului.

Printr-un simplu telefon, Hollande a rezolvat totul. Cu un șantaj politic. Chiar el le-a povestit:

- În acea zi, am salvat Canal+. L-am sunat pe emirul Qatarului și i-am spus: "Urmează să veniți în Franța în iunie. V-am apărat în fața saudiților, v-am fost alături, dar ce veți face cu acele Rafale? E vorba aici de istoria fotbalului nostru. Aș vrea să împărțiți totul.

Ligue 1 a pierdut un miliard!

Emirul Tamim bin Hamad Al Thani a înțeles imediat mesajul. Câteva zile mai târziu, LFP a anunțat rezultatul final pentru 2016-2020: Canal+ a păstrat capetele de afiș ale etapelor, beIN Sports a rămas cu restul. Nici 750 de milioane, în total. Iar qatarienii ar fi licitat până la un miliard pentru monopol!

Fix un an mai târziu, chiar Hollande s-a dus la Doha să semneze contractul pentru avioanele de luptă create de Dassault: Qatarul primea 24 de Rafale în schimbul a 6,3 miliarde de euro!

Sarkozy și Platini au dat Mondialul din 2022 Qatarului

Cel care a atras investițiile-mamut ale statului arab a fost Nicolas Sarkozy. Cu un schimb legat tot de fotbal. Pe 23 noiembrie 2010, președintele francez s-a întâlnit la palatul Elysee cu Tamim bin Hamad Al Thani, la acea vreme prințul moștenitor, actualul emir al Qatarului. Nu a lipsit Michel Platini.

La acea discuție, Sarkozy i-a cerut lui Platini, președintele UEFA, să voteze și să convingă alți membri ai Comitetului Executiv FIFA să aleagă Qatarul pentru organizarea CM 2022. Ceea ce s-a și întâmplat, zece zile mai târziu.

Ulterior, Qatarul a cumpărat PSG, dar și o flotă de 60 de Airbus A350, s-a implicat în fotbalul francez și a achiziționat echipament militar de miliarde.

726.500.000 €încasează liga franceză, anual, din 2016, pentru drepturile TV ale Ligue 1: 540 de milioane de la Canal+ și 186,5 de la beIN Sports

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează