INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CROAŢIA - SERBIA, VINERI, ORA 19:00, ÎN DIRECT PE DOLCE 1

Maksimir, război şi pace » Meci cu scîntei între Croaţia şi Serbia

Poliția croată reține un fan sîrb la Zagreb în timpul ciocnirilor violente din octombrie 1999 // Foto: Reuters +4   FOTO
Poliția croată reține un fan sîrb la Zagreb în timpul ciocnirilor violente din octombrie 1999 // Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 20 martie 2013 21:37

La 23 de ani după ”războiul” de la Zagreb şi 13 ani de la ultimul şi singurul duel care a urmat conflictului sîngeros, cele două ”naţionale” se luptă pentru un loc la turneul final din Brazilia.

Meciul care a prefaţat războiul fratricid din Balcani se rejoacă după 23 de ani, tot la Zagreb, dar la nivel de "naţionale"! Pentru prima oară de la conflictul sîngeros din fosta Iugoslavie (1991-1995), Croaţia şi Serbia se bat pentru un loc la CM 2014. O întîlnire de gradul 3, între ultraşii lui Dinamo şi ai Stelei Roşii, care pe 13 mai 1990 au făcut haos pe " Maksimir", amplificînd tensiunile naţionaliste.

I-au lăsat acasă în 1999
Croaţii nu uită că pe 9 octombrie 1999, la unicul şi ultimul duel la Zagreb de după război, sîrbii, ce jucau încă sub titulatura de Iugoslavia, au scos o remiză (2-2) şi au ajuns la Euro. Şi nu uită nici de ciocnirile dintre facţiunile extremiste "Bad Blue Boys" şi "Delije" din primăvara lui 1990, cînd sîrbii, susţinuţi pe "Maksimir" de 3.000 de suporteri, au fost foarte greu opriţi de poliţie să nu se omoare!

După 13 ani, Mihajlovici revine la Zagreb şi speră în împăcarea cu rivalii. "E meciul meu de război şi pace. Nu va fi continuarea conflictului sîngeros şi murdar, după care toţi păstrăm cicatrice. Dar e important. Dacă batem, ajungem la 3 puncte de croaţi", declară selecţionerul sîrb cu mama croată.

Şi-a salvat unchiul ce voia să-i omoare tatăl!
Sinişa a povestit şi un episod cutremurător în Gazzetta dello Sport: "Prietenul meu cel mai bun mi-a distrus casa. Cînd părinţii au plecat din Vukovar la Belgrad, unchiul meu, fratele mamei, a sunat-o şi a ameninţat-o: «De ce-aţi fugit? Trebuia să rămîneţi să-ţi omor soţul, porcul sîrb de rahat». După cîteva luni, unchiul a fost prins de Arkan, care voia să-l ucidă. I-au găsit însă numărul meu de celular. M-au căutat, aşa am reuşit să-i salvez viaţa. Eram prieten cu Arkan de cînd jucam la Steaua Roşie".

Boban a bătut un poliţist
În mai 1990 Boban a devenit simbol naţional în Croaţia. Zvonimir avea 21 de ani şi s-a implicat în ciocnirile dintre fani şi poliţie, care intervenise în forţă să oprească războiul din tribune cu ultraşii sîrbi. Boban (foto 3) a salvat un suporter croat bătut sălbatic, doborîndu-l pe agresor cu o lovitură de arte marţiale. Mulţimea l-a aclamat în delir, strîgînd "Asasinii". "A fost grotesc, în boxe urla muzica şi crainicul stadionului a pus reclame ca şi cum nu se întîmpla nimic", a rememorat Boban episodul.

Le despart 6 puncte
După 4 meciuri în grupa A, Croaţia împarte şefia cu Belgia, ambele cu cîte 10 puncte. Serbia e pe locul 3, la egalitate cu Macedonia, şi are numai 4 puncte, pierzînd ultimele două întîlniri: 0-3 acasă cu Belgia şi 0-1 în Macedonia. Iar croaţii sînt neînfrînţi în "oficiale" de la CE 2012, 0-1 cu Spania.

100 de fani au fost arestaţi la meciul din 1990, bilanţul răniţilor ajungînd la 193, cu 117 poliţişti, 39 de suporteri ai Stelei Roşii Belgrad şi 37 ai lui Dinamo Zagreb

"Aş da trei ani din viaţă doar ca să joc acest meci, nu să-l şi cîştig. Am acceptat să fiu selecţioner tocmai pentru că ştiam că voi întîlni Croaţia. Vreau să ne dăm mîna" (Sinişa Mihajlovici, selecţioner Serbia)

"Eu şi elevii mei vom aplauda imnul croat. Dacă vreun jucător va fi eliminat din motive disciplinare vineri, aprinzînd spiritele, nu va mai juca niciodată la «naţională»" (Sinişa Mihajlovici, selecţioner Serbia)

"Va fi o partidă specială. Este o presiune nebunească şi toată lumea stă cu ochii pe noi. Însă în 90 de minute trebuie să uităm trecutul şi să dăm exemplu întregii Europe" (Dario Srna, căpitan Croaţia)

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (4)
danyun
danyun  •  21 Martie 2013, 13:42

Eu sunt in Zagreb zilele astea,unde mergi numai de acest meci se vorbeste,oricum nu sa stins ura dintre ei,sunt 2 natii cu,caracter puternic,luptatori!

ion_ciobanu
ion_ciobanu  •  21 Martie 2013, 09:37

Zivela Yugoslavia!

culaisrl
culaisrl  •  21 Martie 2013, 07:47

ale carui articole

Vezi toate comentariile (4)
Comentează