INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA - REAL MADRID, AZI, ORA 20:50, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Mat Barça în 7 mutări? » Catalanii pot evada spre titlu în această seară dacă se impun în derby-ul cu Real

Meciul dintre Barcelona şi Real ar putea decide campiona din acest sezon din Spania. +1   FOTO
Meciul dintre Barcelona şi Real ar putea decide campiona din acest sezon din Spania.

Articol de , - Publicat duminica, 07 octombrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 07 octombrie 2012 01:14

Specialist în reveniri spectaculoase cu Vilanova pe bancă, liderul din La Liga poate evada după 7 etape la 11 puncte de Real, care e vulnerabilă la fazele fixe şi nu mai ucide fulgerător pe contraatac.

În mai puţin de jumătate de an, roata norocului s-a întors la 180 de grade în războiul celor două caste spaniole. Primul El Clasico din acest campionat prinde campioana Real cu spatele la zid, aproape la fel cum aştepta Barcelona şocul cu madrilenii, handicap de 4 puncte cu 5 etape înaintea finişului din primăvară. "Galacticii" pot tremura în octombrie la perspectiva unui glacial -11 după 7 runde! Însă nu doar clasamentul s-a schimbat mult după plecarea lui Guardiola. Să le analizăm pe rînd.

Tito, maestrul revenirilor
Barca a scăpat de generalul de fier şi a rămas pe mîna locotenentului bun, care a instaurat altă formă de guvernare. Dacă Pep discuta mereu cu toată echipa, Tito Vilanova preferă colocviile individuale şi asta se vede în intensitatea jocului şi discontinuitatea randamentului. Catalanii au fost conduşi de 5 ori în 9 partide, însă au şi revenit în 4 rînduri, unica excepţie fiind returul Supercupei, chiar cu Madridul.

Tactic, Tito n-a inventat nimic nou, ci doar a aplicat variaţii dictate de situaţiile de urgenţă. Fie a mutat în 3-4-3, modul reintrodus de Pep pentru a-i face loc lui Fabregas, şi a mizat pe urcările lui Alba, mai ofensiv decît Dani Alves. Fie în 4-2-3-1, ca la Pamplona, cu Xavi retras lîngă Busquets, Pedro şi Villa pe extreme, iar Messi în spatele lui Sanchez. Un sistem pentru care l-a şi adus pe Song de la Arsenal.

Mai puţină furie şi viteză
Reculul Real are mai multe cauze. Echipa botezată de Marca "Bolt Team" nu-şi mai fulgeră adversarii. Nu mai merge jocul bazat de furie, mişcare, ritm, tranziţie ameţitoare din apărare spre atac şi goluri la foc automat. Dacă după primele 10 jocuri în sezonul trecut madrilenii au reuşit 14 din 28 cu acţiuni în mai puţin de 20 de secunde (9'40" record cu Rayo!), acum "uraganul blanco" loveşte mult mai rar, 19 goluri în 9 partide, doar 4 semnate în viteza a cincea la 100km/h! Iar ocaziile apar mai greu. În plus, scîrţîie şi defensiva.

Sare în ochi apatia la fazele fixe, agravată faţă de sezonul trecut: trei din 5 goluri încasate în La Liga au picat din momente statice. Explicaţiile? Jucătorii se plîng că Mourinho a făcut pregătire la sînge şi nepotrivită, vestiarul este agitat, între tristeţea lui Ronaldo, săgeţile antrenorului şi conflictul cu Ramos, iar jocul madrilenilor pare mai lent şi previzibil, cu Modrici în locul lui Mesut Ozil.

527281-b-r-3.jpg

Trei ciocniri Vilanova - Mourinho
1998. Semifinala Cupei Cataluniei, Barcelona - Lleida. Mourinho era chemat de Van Gaal să conducă Barca prima dată ca principal. Divizionara B a redus diferenţa în minutul 86 printr-un gol marcat chiar de Vilanova dintr-o lovitură liberă!

August 2011. Returul Supercupei Spaniei. După 2-2 în tur, Real pierdea returul cu 3-2 şi trofeul, iar Jose Mourinho a făcut o criză de nervi după ce Marcelo şi Ozil au luat "roşu" şi i-a băgat degetul în ochi lui Vilanova, secundul lui Guardiola.

August 2012. Vine împăcarea, tot în Supercupă. Mourinho îi dă mîna lui Vilanova, după ce ambii fuseseră graţiaţi de suspendările primite.

Tito, primul cu 7 victorii la rînd?
Patru mari antrenori ai Barcei au mai reuşit pînă acum şase succese în primele 6 etape din La Liga: James Bellamy (1929-30), Johan Cruyff (1990-91), Louis van Gaal (1997-98) şi Pep Guardiola (2009-10). Vilanova este al 5-lea, dar el poate fi unicul cu 7 victorii în startul unui campionat, dacă bate azi în El Clasico.

Casillas, mai bun pe Camp Nou
Portarul şi căpitanul Madridului e mai inspirat în deplasare decît acasă în El Clasico. A fost decisiv la cele 8 meciuri directe fără eşec ale Realului pe Camp Nou (4 victorii, 4 egaluri, plus 7 înfrîngeri). În aceste derbyuri, a primit 28 de goluri, cu două mai puţin decît a încasat în faţa Barcei pe "Bernabeu".

70 de parade a avut Casillas în 15 meciuri jucate împotriva Barcei pe Camp Nou

527279-b-r-1.jpg

Song - Mascherano sau Pique cu infiltraţii?
Cu Puyol accidentat (luxaţie la cot) şi cu Pique nerefăcum complet după o leziune la glezna stîngă, Vilanova ar putea începe cu duetul Song - Mascherano în centrul apărării. Dar Barca a primit 4 goluri în două partide avîndu-i pe ei în defensivă (3-2 cu Spartak şi 3-2 la Sevilla). Şi n-ar fi exclus să apară printre titulari Pique: infiltraţii şi durerile de la gleznă ar putea dispărea! La madrileni, Khedira e accidentat. Essien îi va lua probabil locul în primul "11".

Mourinho cere time-out
În interviul de la CNN, Jose Mourinho se gîndeşte la o dublă schimbare în regulament. În primul rînd, antrenorul lui Real ar vrea un minut de time-out pe repriză: "Ar fi mai bine pentru fotbal. Antrenorii ar putea comunica mai uşor cu jucătorii în timpul meciului". A doua modificare: Mou ar fi fericit dacă ar dispărea zonele trasate pentru tehnicieni: "Ar trebui să avem voie să ne deplasăm pe toată lungimea terenului".

"Sezonul trecut, Madridul te ucidea pe contraatac. Tranziţia apărare-atac dura cinci secunde şi era gol. Real n-avea nevoie să joace bine ca să dea trei goluri" (Lionel Messi, atacant Barcelona)

"Le-am schimbat cipul jucătorilor şi, dintr-o dată, sînt mai atenţi, mai concentraţi, jucăm mai bine şi cîştigăm" (Jose Mourinho, antrenor Real)

527280-b-r-2.jpg

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
brto
brto  •  07 Octombrie 2012, 12:55
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Nici cum zici tu nu-i bine, corect ar fi fost "N-ai ce-i face prostului", nu poti sa lasi fara la, trebuie articulat.

petrutzlz
petrutzlz  •  07 Octombrie 2012, 10:07

Bani reali, din sondaje: ://sondajro.com/?ref=145281

cneius
cneius  •  07 Octombrie 2012, 09:54

Deja sinteti patetici cu "evadarile" voastre si, in plus, a fost nevoie de 2 care sa scrie articolasul asta. Indiferent de rezultat nu va fi nimic decis sau decisiv. Mai sint 31 de etape, nu a trecut nici macar o treime din campionat!!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează