INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPIONATE

3 fotbaliști importanți care au recunoscut că s-au luptat cu probleme psihice: „Îmi spărgeam sticle în cap”

Articol de - Publicat joi, 11 februarie 2021 09:01 / Actualizat joi, 11 februarie 2021 09:21

Văzută din exterior, lumea bună a fotbalului pare să fie una perfectă! Super-staruri care fac senzație pe teren, câștigă zeci sau sute de milioane de euro pe an, au mașini scumpe, femei frumoase și fani din toate colțurile lumii. Totuși, în momentul în care se sting reflectoarele, când TikTok-ul și Facebook-ul iau o pauză, unii dintre băieții ăștia rămân singuri. Extrem de singuri!

Depresia în rândul fotbaliștilor este un subiect despre care se vorbește din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Desigur, nu atât de mult pe cât ar trebui, pentru că jucătorii, în special cei de la un nivel foarte înalt, sunt foarte atenți cu imaginea lor și nu ar accepta să fie judecați pentru problemele cu care se confruntă. Însă există și excepții! Fotbaliști de talie mondială care au recunoscut că s-au luptat cu problemele psihice atât în timpul carierei cât și după ce și-au agățat ghetele în cui.

Rio Ferdinand: „Am vrut să pun toată durerea într-o cutie! Mă trezeam noaptea și consumam mult alcool!”

Rio Ferdinand e un munte de om! Tipul ăla de fundaș pe care nu vrei să-l întâlnești niciodată, darămite să-l mai și superi. În 2015, Ferdinand a suferit o pierdere imensă. Rebecca, soția și mama celor trei copii, a murit după ce a pierdut meciul cu cancerul de sân.

După ce Rebecca a murit, am fost efectiv distrus. Nu știam ce să le spun copiilor, nu știam cum să vorbesc cu ei. Voiam să pun toată supărarea, toată suferința și gândurile negre într-o cutie și să le las acolo, să nu mai știu nimic. Am simțit că n-am răspuns pentru nimic din ceea ce s-a întâmplat. Noaptea, după ce copiii mei adormeau, mă trezeam și mă apucam de băut doar ca să uit totul
- Rio Ferdinand, fost fotbalist

Andres Iniesta: „Abia așteptam să vină noaptea!”

În 2009, Barcelona câștiga Liga Campionilor, iar Andres Iniesta avea un rol esențial în angrenajul lui Guardiola. Don Andres însă era dărâmat psihic, asta chiar dacă pe teren era la cel mai înalt nivel.

Mă simțeam rău și nu înțelegeam de ce. Am făcut toate analizele posibile, iar toți doctorii îmi ziceau că sunt sănătos tun. Eu însă eram la pământ. Jucam bine fotbal, dar după ce ieșeam de pe teren simțeam că nu pot să mai fac față, nu mai gestionam lucrurile. Așteptam să vină seara, luam niște calmante și somnifere, era momentul meu preferat! Apoi a venit decesul lui Dani (n.r. Dani Jarque, fostul căpitan al lui Espanyol, bun prieten cu Iniesta, decedat în vara lui 2009) și totul s-a complicat și mai rău! Nu m-am gândit la sinucidere, dar am fost la psiholog pentru a reuși să depășesc perioada aceea complicată! M-a salvat faptul că nu mi-a fost rușine să le spun apropiaților că am probleme, ba chiar și doctorului de la Barcelona i-am zis că nu ma simt bine!
- Andres Iniesta, fost jucător la Barcelona

3 fotbaliști importanți care au recunoscut că s-au luptat cu probleme psihice: „Îmi spărgeam sticle în cap”
Andres Iniesta și momentul său de singurătate

Tony Adams: „Ajunsesem să-mi sparg singur sticle în cap pentru că nu-mi plăcea de mine!”

Cu peste 500 de meciuri în tricoul „tunarilor”, Tony Adams este unul dintre cele mai importante nume din istoria lui Arsenal. Chiar dacă a fost un fotbalist extrem de important în fotbalul englez, Adams n-a reprezentat însă cel mai bun model pentru tinerii jucători. De-a lungul carierei, dar și după ce și-a agățat ghetele în cui, Tony Adams, ajuns acum la 54 de ani, s-a luptat cu alcoolismul și depresia severă.

Nu știam cum să mă sinucid, dar nici nu știam cum să mă vindec! Alcoolul m-a împins într-o depresie severă. Exceptând fotbalul, mă credeam un om de nimic, un om fără valoare, iar demonii interiori mă duceau către băutură. Imediat după ce-mi reveneam din beție, intram într-o depresie adâncă. Ajunsesem să-mi sparg singur sticle în cap. Nu-mi plăcea de mine! Mi se părea că aveam nasul mare, urechile prea mari! Mă autodistrugeam și eram conștient că fac asta. Mă uram! M-am uitat în oglindă și l-am văzut pe tata. A fost de-a dreptul înfricoșător!
- Tony Adams, fost jucător la Arsenal

VIDEO. Cele mai tari pase din cariera lui Andres Iniesta

Conștient că nu este singurul fotbalist care se luptă cu dependența de alcool și cu depresia, Tony Adams a înființat Sporting Chance, organizație caritabilă prin care sportivii cu probleme pot cere ajutor în lupta cu problemele din afara terenului.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Schimbare importantă în Liga Campionilor » Granzii, privilegiați în noul format al competiției

Dan Petrescu, în centrul unui scandal uriaș la Kayserispor! Acuze de blat și contract reziliat: „Mergem la tribunal!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
polistul68
polistul68  •  11 Februarie 2021, 10:23

Le dau eu o solutie, acestor rasfatati ai sortii...cand sunt in depresie...sa "uite" ca sunt bogati, ca au lumea la picioare...sa se teleporteze intr-o suburbie, sa gaseasca o vaduva cu 2 copii..sa mearga 8 ore/zi la munca, sa aibe un sef care sa-l supravegheze..sa vina acasa, sa rezolve problemele tipice unei familii modeste ....garantez ca in 2 saptamani i trece depresia...nu minimalizez problemele psihice , sunt convins ca sunt chestii serioase...exceptand cazul lui Ferdinand, cu moartea sotiei..restul, sicner, mi se par mofturi ale unor oameni care castiga prea multi bani, si isi permit sa fuga de responsabilitati...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close