INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AUSTRALIA

VIDEO Povestea impresionantă a puștiului născut într-o tabără de refugiați din Tanzania cumpărat de o mare putere a fotbalului » „Cu excepția lui Messi, nu am mai văzut un tânăr atât de bun”

O tabară de refugiați din Kenya, foto: Imago
O tabară de refugiați din Kenya, foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 26 decembrie 2023 22:31 / Actualizat marti, 26 decembrie 2023 22:37

Nestory Irankunda, de la suferință la împlinire. Părinții săi au fugit de războiul din Burundi adăpostindu-se într-o tabără de refugiați din Tanzania. 

Acolo a văzut lumina zilei al treilea băiat al lor, Nestory, care e astăzi, la 17 ani, cel mai promițător tânăr jucător din Australia, țara de adopție, și care a semnat de curând un contract cu Bayern Munchen.

Nestory Irankunda e un talent cum rar vezi în fotbal. Puștiul australian fentează în cascadă și nu face aceste driblinguri static, pe loc, la el totul se petrece într-o viteză nebună, nici nu-l vezi când trece de adversari.

„Rachetele" sol-aer. Mereu la vinclu. Apoi, flic-flacuri

Iar șutul său e pur și simplu trăsnet. Când se apropie de poartă, în interiorul sau în afara careului, într-o poziție excelentă sau în cel mai închis unghi, trage de parcă vrea să rupă plasa. Și are ținta unui lunetist. Vinclul e mereu în vizorul său. Goalkeeperii vor să-l blocheze, dar se roagă când îl văd. 

Potrivit The Times, unul dintre portari a stat două luni departe de gazon, suferise comoție cerebrală după ce o „rachetă" sol-aer marca Irankunda l-a izbit în cap, lăsându-l câteva clipe fără suflare.

Povestea impresionantă a puștiului născut într-o tabără de refugiați din Tanzania cumpărat de o mare putere a fotbalului » „Cu excepția lui Messi, nu am mai văzut un tânăr atât de bun”
El e copilul teribil al lui Bayern Munchen, Nestory Irankunda Foto: Guliver/GettyImages

În plus, adolescentul are un curaj nebănuit. Nu se ascunde niciodată. Iese în față, cere mingea și îi atacă pe fundași, se duce direct spre ei, depășindu-i într-un ritm amețitor. Apărătorii din A-League, liga profesionistă a Australiei, se tem. E un pericol iminent, permanent.

La doar 17 ani, a marcat deja 9 goluri în 42 de meciuri pentru Adelaide United. Fiecare reușită o sărbătorește în stil propriu. Ca un gimnast, cu o serie de flic-flacuri exuberante.

Nestory Irankunda avea trei luni când familia s-a mutat în Australia

Nestory e considerat unul dintre cei mai promițători jucători ai lumii și a semnat în luna noiembrie cu Bayern Munchen, care plătește 3,5 milioane de euro. Va părăsi echipa sa pe 1 iulie 2024. Atunci se activează transferul.

„Sunt fericit că negocierile s-au finalizat și voi ajunge la unul dintre marile cluburi ale lumii. Mi s-a împlinit visul. Am muncit mult pentru a-mi face familia mândră", a declarat el pentru The Times.

Vorbește de familie, pentru că familia a suferit mult, părinții au suferit foarte mult. Gideon și Dafroza, tatăl și mama lui, au părăsit Burundi, țara natală, din cauza războiului devastator. S-au oprit într-o tabără de refugiați din Kigoma, Tanzania. Acolo s-a născut Nestory, al treilea lor copil. După trei fii, au venit și cinci fiice. Opt copii.

Nestory avea doar trei luni când Gideon și Dafroza s-au mutat la Perth, apoi toți au ajuns la Adelaide, unde s-au stabilit. Acolo și-au găsit în sfârșit casa, liniștea.

„Unii fotbaliști au un dar natural. Nestory Irankunda avea acel dar"

La Adelaide s-a îndrăgostit băiatul de fotbal. Într-o zi, când se juca în parc cu frații și prietenii săi, a fost descoperit de Swarv Kania, antrenorul echipei U10 la Parafield Gardens, un mic club din oraș. „Era cel mai talentat copil pe care-l văzusem vreodată", a povestit Kania pentru siteul Code Sports. „Putea trece de toți adversarii și înscrie".

Povestea impresionantă a puștiului născut într-o tabără de refugiați din Tanzania cumpărat de o mare putere a fotbalului » „Cu excepția lui Messi, nu am mai văzut un tânăr atât de bun”
Nestory Irankunda și flic-flacurile sale, bucuria fără margini după fiecare gol Foto: Guliver/GettyImages

De la Parafield, a urcat la Croatia Riders, unde l-a remarcat Airton Andrioli, liderul centrului de juniori al lui Adelaide United. „Unii fotbaliști au un dar natural. Acel dar de a înțelege, de a citi jocul și de a-l juca într-un stil special. Nestory avea acel dar, ceea ce nu observi la mulți australieni", și-a amintit Andrioli, care l-a cooptat în 2021 în academia lui United.

Nestory Irankunda, primul meci și primul gol la doar 15 ani

Ascensiunea a fost fulgerătoare. Pe 8 ianuarie 2022, la doar 15 ani și 333 de zile, Irankunda a debutat în campionatul australian, al 6-lea cel mai tânăr jucător din istoria A-League, al 3-lea la United. Pe 30 ianuarie, a marcat primul gol, la 15 ani și 355 de zile. Al doilea cel mai precoce all-time! La 17 ani, are multe partide și reușite la profesioniști.

Javi Lopez, mijlocașul spaniol în vârstă de 37 de ani, 13 petrecuți la Espanyol, din 2020 la Adelaide, e vrăjit de Nestory: „Calitățile, puterea sunt impresionante. Cu excepția lui Messi, niciodată nu am văzut un tânăr de 17 ani atât de bun". În timp ce antrenorul echipei, Carl Veart, fost atacant la Crystal Palace, spune că „băiatul face trucuri pe teren pe care alții nu le pot realiza. Exploziv! La jocurile-școală, nimeni nu vrea să stea lângă el".

Tatăl lui Nestory Irankunda a insistat pentru Bayern Munchen

Acum, se pregătește de cel mai mare salt. Dintr-odată, cariera lui atinge cel mai înalt nivel. Bayern Munchen.

Jochen Sauer, directorul academiei lui Bayern, nu a ascuns că „îl aveam de ceva timp în radarul nostru. E o aripă extrem de rapidă, cu un dribling bun și care finalizează cu multă forță. Suntem siguri de potențialul său, de aceea l-am luat pe Nestory".

Agentul Adrian Griffin a primit numeroase oferte, dar a ales în cele din urmă gruparea bavareză. Și pentru că tatăl lui era fan Bayern încă de când trăia în Burundi.

Problemele rebelului Nestory Irankunda

Totuși, ceva trebuie corectat. Rebel și impulsiv, Irankunda ia multe cartonașe galbene, se ceartă cu adversarii, cu arbitrii. Și nu doar atât. Uneori, i se reproșează lipsa de concentrare, de implicare la antrenament. Alteori, întârzie la reunirile echipei. După mai multe întârzieri, a fost suspendat o lună de la prima echipă. „I-am zis lui Nestory că e foarte norocos. Eu îl tolerez. Alți tehnicieni de elită nu i-ar fi permis ceea ce face", a declarat Veart pentru Sydney Morning Herald.

Fostul căpitan al lui Adelaide, Craig Goodwin, a dezvăluit că „am avut câteva conversații dure cu el. Dacă muncește și are atitudinea corectă, va atinge cel mai înalt nivel. Nu va exista limită pentru Nestory Irankunda".

37,02km/h a fost viteza cu care Nestory Irankunda a alergat în timpul meciului Adelaide United - Central Coast Mariners (3-0), pe 20 octombrie 2023, record în fotbalul din Australia

Nestory Irankunda poate să joace la trei naționale. A ales Australia

Teoretic, datorită originilor sale, Nestory Irankunda ar putea evolua la trei echipe naționale: Tanzania, țara în care s-a născut, Burundi, țara părinților, și Australia, țara de adopție. A ales Australia. Pentru selecționata U17, a marcat 11 goluri în 7 meciuri. 

A făcut direct saltul la prima reprezentativă, fiind convocat la două amicale cu Ecuador. Dar antrenorul „cangurilor", Graham Arnold, nu l-a folosit în cele din urmă. Și puștiul așteaptă ocazia debutului.

Nestory Irankunda s-a prăbușit pe teren, inconștient

În vara trecută, înaintea sezonului 2023-2024, Nestory a jucat și pentru „tineretul" lui Adelaide United, câștigând un trofeu. În semifinală însă, și-a pierdut cunoștința, prăbușindu-se pe teren și înghițindu-și limba după o lovitură primită în cap. 

Aflat la marginea terenului, doctorul Christian Verdicchio i-a dat primul ajutor. El i-a salvat viața.

Modelul Alphonso Davies

În vârstă de 23 de ani, Alphonso Davies a avut un traseu similar cu al lui Nestory Irankunda. S-a născut într-o tabără de refugiați la Buduburam, Ghana, după ce părinții săi au fugit de războiul din Liberia. De acolo, toți au emigrat în Canada. Astăzi, fundașul stânga joacă pentru naționala Canadei și Bayern Munchen, speculându-se că se va transfera în vara lui 2024 la Real Madrid. 

Înainte de CM 2022, Davies a scris un mesaj emoționant pe social media: „Un copil născut într-o tabără de refugiați nu se presupunea că va obține ceva în viață. Dar iată-mă gata de Cupa Mondială! Nu lăsa pe nimeni niciodată să-ți spună că visul tău nu se poate împlini! Continuă să visezi și continuă să-ți atingi țintele!".

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Nu e glumă! 10 cluburi riscă excluderea din Europa! » Marea dilemă UEFA față de granzii care încalcă regulamentul!
UEFA
Nu e glumă! 10 cluburi riscă excluderea din Europa! » Marea dilemă UEFA față de granzii care încalcă regulamentul!
Manchester United, în fața unei decizii radicale: demolarea Old Trafford și ridicarea unui superstadion de 2,3 miliarde!
ANGLIA
Manchester United, în fața unei decizii radicale: demolarea Old Trafford și ridicarea unui superstadion de 2,3 miliarde!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
sevilla_19.86
sevilla_19.86  •  27 Decembrie 2023, 07:14

Hai ca esti incomparabil de prst.

VanBasten1989
VanBasten1989  •  27 Decembrie 2023, 04:52

Astia n-au auzit povestea impresionanta a lui Tavi care, in timpul liber, merge la sala si invata pentru bac.

max9
max9  •  27 Decembrie 2023, 02:04

nu cred ca o da in poarta din vestiar ca budescu.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează