INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOIUL PELE - MARADONA

Pele şi Maradona, stăpînii fotbalului, devorîndu-se într-un conflict perpetuu » Războiul Regilor

Articol de - Publicat sambata, 30 octombrie 2010 00:00

Astăzi, "El Pibe d'Oro" sărbătoreşte 50 de ani. "Perla Neagră" tocmai a împlinit 70. Dar, cel puţin în ultimii zece ani, cei doi "zei" s-au atacat permanent.

Doi sud-americani geniali, unul brazilian, altul argentinian, cei mai mari fotbalişti ai istoriei, sînt născuţi în aceeaşi lună şi în aceeaşi zodie, Scorpion, la distanţă de numai o săptămînă. Pele a celebrat 70 de ani pe 23 octombrie. Maradona sărbătoreşte chiar azi 50 de ani. Jocul i-a apropiat, însă conflictul generat de dilema "cine e cel mai valoros?" a deschis o crevasă adîncă între ei. Iar în ultima decadă, s-a transformat într-un război total.

FIFA a pus şi mai multe paie pe foc. În 2000, forul mondial a organizat un vot online pe propriul site, dorind să lase fanilor dreptul de a alege "jucătorul secolului". Numai că publicul l-a preferat pe Diego, exact ce nu voia FIFA ("butoiaşul atomic" nu avea o imagine bună), care a refăcut rapid regulile concursului şi l-a numit din oficiu cîştigător pe brazilian. În timp ce "El Pibe d'Oro" a fost desemnat doar "Internet Player of the Century". Şi, de aici, zece ani de atacuri şi reacţii virulente.


DECADA LUPTELOR DE GHERILĂ PELE - MARADONA

2000
Aflînd că nu el va primi marele trofeu, Maradona a plecat din sală.
Pele: "Mi-ar fi plăcut să-l am alături pe Maradona, dar se pare că se grăbea acasă"...

"În fotbal e ca în muzică. Există stiluri diferite, mulţi mari muzicieni, dar Beethoven e unic. Unul singur se află deasupra tuturor"
Pele

Ulterior, a venit şi răspunsul.
Maradona: "Pele a cîştigat prin forfait. Eu am învins în votul fanilor"

A urmat o pauză de cinci ani.

2005
Cearta s-a reluat după ce argentinianul Tevez a devenit fotbalistul anului în Brazilia.
Pele: "Dacă Robinho nu ar fi jucat acum în Spania, ci acasă, Tevez n-ar fi fost niciodată cel mai bun jucător al campionatului nostru"

Maradona: "Pele e atît de trist. Trebuie să aibă o opinie asupra tuturor lucrurilor. Poate că acum este perioada sa în lună. I-a venit ciclul. Numai că, în cazul lui Pele, e astfel: mereu o părere, mereu o gafă!"

2006
Diego a refuzat să participe la ceremonia de deschidere a Mondialului din Germania: "Refuz să-l văd pe idiotul de Pele plimbîndu-se de colo-colo!".

2007
Maradona l-a mai împuns o dată.

"Eu nu îmi ling drumul spre FIFA. Niciodată nu o voi face. Altfel aş fi un nemernic. Cum e Pele"
Diego Maradona

2008
Pele a susţinut că toate premiile acordate lui Maradona de-a lungul carierei ar trebui retrase: "De ce toţi atleţii olimpici îşi pierd medaliile cînd sînt prinşi dopaţi, iar lui nu i se întîmplă nimic?".

2009
O nouă ofensivă a "Perlei negre".
Pele: "Maradona nu putea lovi mingea cu piciorul drept şi nu dădea goluri cu capul. Singura dată cînd a marcat un gol important cu capul s-a dovedit că a folosit mîna!"

Maradona: "Ce mai pot spune? Pele şi-a pierdut virginitatea cu un bărbat!"

2010
Argentinianul şi-a ironizat rivalul.
Maradona: "Un anumit domn de culoare, care purta numărul 10 pe tricou, nu credea că Mondialul se poate juca în Africa de Sud. Iar sud-africanii l-au contrazis: <Ba da, se poate!>".

"Nu ştiu de ce Maradona vorbeşte atît de mult de mine. Cred că s-a îndrăgostit"
Pele

Şi încă un contraatac.
Pele: "A acceptat să fie selecţionerul Argentinei numai pentru bani. Cu el pe bancă, echipa se chinuie teribil. Dar nu e greşeala lui. E greşeala celor care l-au ales"
Maradona: "Pele ar trebui să se întoarcă la muzeu. Şi să nu mai plece. Acolo e locul lui"

23 octombrie 2010
De ziua lui, Pele nu şi-a uitat "prietenul": "Nu e un exemplu bun pentru tineri"... "Dacă nu se va schimba, nu va mai găsi de muncă nicăieri". Concluzia lui: "Maradona a fost un mare fotbalist, dar un exemplu negativ pentru toţi!".

Iar războiul continuă!

70 de ani a împlinit Pele pe 23 octombrie

50 de ani
a împlinit Maradona chiar astăzi

3 titluri mondiale a cucerit Pele cu "naţionala" Braziliei (1958, 1962, 1970)

1.281 goluri
a marcat Pele în întreaga carieră (1.363 de meciuri)

1 este numărul titlurilor mondiale cîştigate de Maradona cu Argentina (1986)

16
e cifra partidelor în care Maradona a fost căpitanul Argentinei la Mondial (record la CM)

Rare clipe de împăcare
De cîteva ori, Maradona şi Pele au uitat de conflictul etern, acceptînd să participe împreună la diferite acţiuni. O dată, pe 15 august 2005, cînd a fost primul invitat al emisiunii lui Diego, "La Noche del Diez", transmisă live la postul TV argentinian Canal 13, "Perla Neagră" a cîntat la chitară, a jonglat alături de Maradona şi i-a spus acestuia: "Eşti un exemplu, pentru că eşti un învingător. Împreună, putem ajuta mulţi oameni". În toamna aceluiaşi an au fost amîndoi la inaugurarea Academiei de fotbal "Aspire" din Qatar, iar în 2010 au filmat cu Zidane mai multe clipuri publicitare pentru Louis Vuitton.

"Părul miraculos"
Maradona visa să-şi celebreze ziua de naştere într-un meci demonstrativ la Napoli, unde a jucat şapte ani de vis (1984-1991) şi unde este divinizat. Însă problemele lui Diego cu Fiscul italian, fiind condamnat în 2005 să plătească 37 de milioane de euro, l-au împiedicat să se întoarcă în Peninsulă. Totuşi, napoletanii s-au pregătit ca de sărbătoare: azi, zeul lor, Maradona, a împlinit 50 de ani. Iar statuile sale ocupă întreg oraşul (foto 1). Fanii lui se laudă şi cu cîteva fire de păr ale "butoiaşului atomic", aşezate într-un mic altar din apropierea barului Nilo. "Anul sfînt" în care au fost obţinute, 1987 (foto 2). Mesajul lui Diego: "Vă iubesc şi vă îmbrăţişez pe voi toţi, prieteni napoletani".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
luciano86
luciano86  •  30 Octombrie 2010, 18:46

Pff.. Pele e cu cel putin o clasa peste Maradona... si ca jucator si ca om.

flaviuf
flaviuf  •  30 Octombrie 2010, 13:58

Nu l-am vazut pe Pele decat in imagini de arhiva. In schim am avut norocul sa vad in direct acel fabulos gol al lui maradona contra Angliei. la fel si cel inscris Belgiei in semifinale. As indrazni sa spun ca Maradona a fost 50% din echipa Argentinei in '86. A fost fabulos. Cu siguranta si Pele e pe acolo. Pacat ca se cearta, ar fi loc destul sub soare pentru amandoi.

biid
biid  •  30 Octombrie 2010, 11:13

Sa privesti Brazilia lui Pele,a fost un vis,o incantare,o satisfactie deosebita,iar acele nume au devenit mari in timp, in urma rezultatelor fara precedent.Argentina si Maradona au fost,,o sclipire",Brazilia si Pele ,,o flacara".Ori cum ,acest gen de comparatii nu se pot face.Au jucat in vremuri diferite,stiluri diferite si vor fi greu de egalat.La fel nu se pot compara Hagi si Dobrin. Chestia cu,,regele",sa fim seriosi. Apropo,in cazul lui Hagi de ce nu se aplica -ajutorul coleg

Vezi toate comentariile (4)
Comentează