INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INEDIT

VIDEO&FOTO Povestea celui mai mic campionat din lume: are doar două echipe care joacă între ele de 18 ori pe sezon

Cele două echipel din Insulele Scilly: Garrison Gunners și Woolpack Wandereres // Foto: Getty Images +18   FOTO
Cele două echipel din Insulele Scilly: Garrison Gunners și Woolpack Wandereres // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 19:16 / Actualizat sambata, 29 aprilie 2023 17:46

Campionatul din Insulele Scilly e cel mai mic campionat din lume: are doar două echipe în componență, care se duelează între ele de 18 ori într-un sezon. În plus, are și două Cupe: Cupa Wholesalers și Cupa Foredeck, unde, evident, se întâlnesc aceleași două echipe.

Cele două echipe din Insulele Scilly sunt Garrison Gunners și Woolpack Wanderers. Cum au ajuns ele să facă parte din cel mai mic campionat?

Tradiție de peste 100 de ani

Insulele Scilly sunt un arhipelag de insule de pe coasta sud-vestică a Marii Britanii. În 1920 a apărut prima competiție de fotbal între echipele care activau pe insulele St. Mary's, Tresco, St. Martins, Bryher și St. Agnes, toate fiind parte din arhipelag.

Erau patru echipe de fotbal care își disputau gloria, însă, din 1950 au rămas doar două: Rangers și Rovers, care din 1984 au trecut la denumirea actuală: Garrison Gunners și Woolpack Wanderers.

Competițiile din Insulele Scilly sunt afiliate la Federația Engleză de fotbal și recunoscute de acest for. De altfel, campionatul a intrat și Cartea Recordurilor drept ca cea mai mică ligă din lume.

2.153e populația Insulelor Scilly conform ultimului recensământ local.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
+14 FOTO

Fotbalist din Insulele Scilly: „Există concurență, acțiune, dar nu rivalitate între noi”

„Oamenii ne întreabă uneori dacă nu devine puțin plictisitor și repetitiv să jucăm mereu cu aceeași echipă, dar este distractiv să faci sport. Mulți dintre noi ne cunoaștem de când eram la școală, așa că e mai mult o latură socială, de a ne vedea și a petrece timpul.

Ne cunoaștem foarte bine între noi, știm cu ce picior joacă fiecare mai bine, care sunt punctele forte și slabe ale fiecăruia, dar uneori ne surprindem și cu tackling-uri mai dure. Au fost mai multe cartonașe galbene în acest sezon, există concurență între noi, acțiune la fiecare meci, dar nu o rivalitate de durată. Când se fluieră de final totul este iertat.”, a povestit Will Lethbridge, unul dintre jucătorii echipei, pentru BBC.

Un campionat unic, pe placul marilor branduri

Deși ineditul campionat din arhipelag s-au legat multe campanii de-a lungul timpului, cea mai cunoscută dintre acestea fiind probabil cea de la Adidas, care a lansat mai multe clipuri în care promovează campionatul din Insulele Scilly. 

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare
POVEȘTILE FOTBALULUI
Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare

Colosul german a apelat inclusiv la vedete internaționale ca David Beckham, Steven Gerrard, Michael Ballack, Daniele de Rossi și Patrick Vieira pentru a promova campionatul.

O altă campanie, lansată de Vodafone, a testat un sistem în care chiar fanii echipei erau arbitrii meciurilor dintre cele două cluburi.

Cum se joacă fotbalul pe Insulele Scilly

Pe lângă cele 18 meciuri de campionat dintre cele două echipe, au loc și câte două meciuri în cele două Cupe domestice. În plus, de Boxing Day (etapa de Crăciun) se joacă un meci special între „Veteranii” și „Tinerii” celor două echipe.

Toate meciurile se dispută pe terenul de fotbal din insula St. Mary's, care este și cea mai mare din arhipelag. Campionatul se joacă de la jumătatea lunii noiembrie până la finalul lunii martie. Ocazional se dispută meciuri amicale cu echipe din ligile inferioare ale fotbalul englez.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
+14 FOTO

Echipele sunt făcute de căpitani înainte de startul sezonului

Cele două echipe își selecționează jucătorii înainte de fiecare sezon, așa că se poate întâmpla ca un jucător care joacă la o echipă un sezon, în următorul să evolueze pentru adversari. Selecția e făcută de căpitanii celor două echipe.

„Sezonul acesta Gunners a ales cel mai bun fotbalist, care se aștepta să rămâne pe insulă toată iarna, însă a primit o ofertă de muncă în Alpii Elvețieni, așa că echipa a rămas fără cel mai bun jucător”, explică Will Lethbridge.

Asta a fost, evident, în avantajul celor de la Woolpack Wanderers, care a câștigat titlul în acest sezon din Insulele Scilly, bifând al treilea campionat cucerit la rând.

20de titluri are în plamares Garrison Gunners, cu trei mai multe ca Woolpack Wandereres (17). Pentru unii ani nu sunt date despre câștigătoarea competiției.

Peripeții la meciuri: jucătorii pot pleca în timpul partidei, dacă apare o urgență

Fiind o comunitate mică, în cazul în care apare o urgență în timpul disputării unui meci, unii jucători sunt nevoiți uneori să părăsească terenul pentru a pleca unde e nevoie de ei. Asta se întâmplă des în special cu polițiștii sau pompierii care joacă în vreuna din cele două echipe.

„Acum câțiva ani era un fotbalist fermier căruia la pauza meciului a început să îi sune telefonul. I s-a spus că vacile și oile lui au scăpat, a trebuit să fugă să le găsească. Era 2-0 în acel moment, însă rămași fără el, în 10 oameni, echipa a pierdut cu 2-3. În cele din urmă s-a dovedit că nici nu erau măcar animalele lui cele care scăpaseră”, explică Lethbridge cum afectează asta meciurile.

Între cele două echipe au loc, pe parcursul unui sezon, și împrumuturi de fotbaliști, mai ales atunci când una dintre ele au mai mulți accidentați sau indisponibili. Împrumuturile pot fi și doar pentru un meci.

Cea mai mare provocare pentru cele două echipele este să își păstreze jucătorii tineri. Asta deoarece în Insulele Scilly existe școli doar până la 16 ani. Cei care vor să își continue studiile sunt nevoiți să meargă în Anglia, unde și ajung să se stabilească, iar asta face dificil pentru cluburi să își mențină un număr minim de jucători.

46-50de ani e vârsta medie a populației din Insulele Scilly

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Al treilea mandat blanco? Zinedine Zidane ar fi fost contactat de Real pentru a se întoarce la Madrid

Pleacă de la Bayern ca să nu-și piardă locul în naționala Elveției! Thomas Tuchel are un favorit pentru postul de portar

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (1)
AmuzantulTrollescu
AmuzantulTrollescu  •  28 Aprilie 2023, 23:23

FANTASTIC =))))))))))))))))))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează