INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RUSIA

Putin la mîna ultraşilor » Cei mai duri suporteri ai cluburilor moscovite joacă un rol important în alegerile din Rusia

Demonstraţie de forţă a ultraşilor moscoviţi.
Demonstraţie de forţă a ultraşilor moscoviţi.

Articol de - Publicat duminica, 04 martie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 03 martie 2012 20:14

În tentativa de a reveni la Kremlin, actualul prim-ministru şi-a asigurat sprijinul fanilor lui Zenit St. Petersburg, dar are mari emoţii în Capitală.

La Bucureşti au ieşit în stradă pentru a contesta partidul de guvernămînt şi pe preşedintele Traian Băsescu. În Egipt, anul trecut, au avut o contribuţie decisivă la căderea regimului Mubarak. Iar duminică, la alegerile prezidenţiale din Rusia, se estimează că vor avea un rol major în întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin: ultraşii!

Pactul de la Sankt Petersburg
Actualul prim-ministru şi-a luat măsuri de la începutul anului. La Sankt Petersburg, într-o întîlnire informală cu ultraşii lui Zenit, el a promis că va reveni asupra interdicţiei de a se mai vinde bere pe stadioane. Şi s-a angajat totodată să le asigure transport gratuit la Euro 2012, turneul organizat de vecinii ucraineni împreună cu Polonia. Favoruri extrem de tentante care, în opinia reputatului politolog moscovit Stanislav Belkovski, îi vor asigura lui Putin o majoritate confortabilă în provincie, dar şi linişte.

Miza din stradă
Viitorul şef al statului e conştient însă că adevăratul "meci" se va juca în aceste zile pe străzile Moscovei. L-au pus în gardă Revoluţia condusă de ultraşii lui Al Ahly la Cairo şi apoi manifestaţiile din decembrie, cînd zeci de mii de oameni au acuzat fraudarea alegerilor parlamentare cîştigate de partidul său, Rusia Unită. Putin nu vrea contestatari în ziua scrutinului şi nici ulterior. Ştie ce forţă reprezintă aceste mase mari de fani ai lui ŢSKA, Spartak, Dinamo şi Lokomotiv, extrem de bine organizate, şi ţine ca acestea să adopte în cel mai rău caz o poziţie neutră.

Naţionalism light
N-are însă absolut nici o garanţie. Dacă aproape un deceniu, între puterea de la Kremlin şi ultraşi a fost mare dragoste, lucrurile nu mai stau aşa. În ultimul timp a deranjat foarte mult naţionalismul "light" al primului ministru, pe care ei l-au acuzat că a stat cu mîinile-n sîn în vreme ce aproape un milion de caucazieni au migrat spre Moscova. Situaţia în Capitală a devenit şi mai tensionată începînd din decembrie 2010. Atunci, asasinarea unui suporter de-ai lui Spartak într-un conflict interetnic a scos pe baricade nu mai puţin de 5.000 de ultraşi!

În tabere diferite?
Prevăzător, Putin a obţinut amînarea meciurilor programate la Moscova între 3 şi 5 martie. Totodată, şi-a asigurat "serviciile" a două organizaţii juvenile, Naşi şi Stal, în care sînt infiltraţi şi fani de-ai cluburilor locale. Acestea i-au confirmat prezenţa în stradă a 20.000 de "activişti", ce vor "veghea" să nu existe nici un dubiu asupra corectitudinii scrutinului. Ziarul Komersant notează însă că, la manifestaţiile puse la cale în zilele următoare, mulţi ultraşi se vor regăsi şi de partea cealaltă a baricadei. Din convingere sau pentru bani.

2 e numărul mandatelor de preşedinte pe care Putin le-a cîştigat pînă acum, în 2000, respectiv 2004

58,6 la sută din voturi se estimează că va obţine actualul prim-ministru în bătălia cu contracandidaţii Ghenadi Ziuganov, Vladimir Jirinovski, Mihail Prohorov şi Serghei Mironov

DESPRE RUSIA
Suprafaţă: 17.045.400 km pătraţi
Populaţie: 143.030.106 locuitori
Poziţia în ierarhia economiilor mondiale: 9
Produs Intern Brut (pe cap de locuitor): 7.765 euro (conform FMI, 2010)
Venit mediu pe cap de locuitor: 472 euro
Salariul mediu lunar: 538 euro
Rata şomajului: 6,8 la sută
Rata inflaţiei: 8,9 la sută

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
mihnea80
mihnea80  •  04 Martie 2012, 09:33

Cand mergi la Opera, in pauzele dintre acte, servesti un cogniac sau un pahar de sampanie. De ce n-ar putea fi la fel si pe stadion? Asa cum nu merg la teatru sa ma fac ca porcu, la fel, nu merg pe stadion sa ma imbat ca porcu. O bere nu strica nimanui!

mihnea80
mihnea80  •  04 Martie 2012, 09:29

Eu i-as lasa sa consume alcool pe stadioane. Fiecare raspunde pentru propriile acte. Daca cineva face scandal, il scoti afara, ii dai o amenda etc. Nu moare nimeni de la o bere!

ionutz21ada
ionutz21ada  •  04 Martie 2012, 00:57

la fel ca la noi, le da acum bani de drum la euro si ii lasa sa bea pe stadioane, apoi le va taia salariile si le va interzice sa mai intre pe stadioane deoarece sunt huligani betivi :)))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează