INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Ramalho e primul jucător de culoare din istoria lui Bilbao » Dalmaţianul

Ramalho impune prin fizicul robust: are o înălțime de 1,80 metri
Ramalho impune prin fizicul robust: are o înălțime de 1,80 metri

Articol de GSP - Publicat joi, 01 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 30 noiembrie 2011 20:37

Aşa este strigat fundaşul de 19 ani, singura ”pată” din echipa care mizează tradiţional, de la înfiinţarea din 1898, numai pe fotbalişti albi

Miguel Jones n-a putut juca pentru Athletic Bilbao fiindcă era "negru". Se născuse în Guineea Ecuatorială, în 1938. Părinţii lui s-au instalat, pe cînd el avea 5 ani, la Bilbao. Acolo a învăţat carte, acolo s-a apucat de fotbal. În regiune, a evoluat la Barakaldo şi la Indautxu. Devenise apreciat, căutat şi s-a pus problema să facă marele pas spre Athletic. N-a avut noroc.

"E negru! Ce să caute un negru la noi în echipă? E imoral şi imposibil aşa ceva", au sărit ca arşi şefii roş-albilor. Mîndri de originea lor şi mereu refuzînd să aducă la club pe cineva ce nu s-a născut în Ţara Bascilor. Tradiţia era păstrată încă de la înfiinţarea clubului, în 1898. Şi se menţine. Cu o paranteză.

De la Jones la Jonas
Ce nu a reuşit Jones, ajuns în 1959 la Atletico (un titlu şi Cupa Cupelor cucerite), a putut Jonas Ramalho. Acesta a schimbat istoria grupării basce şi a devenit primul jucător de culoare din istoria ei. Fundaşul de 18 ani s-a format la Athletic, a crescut din 2003 încoace cu filozofia acestuia. Recent a şi debutat oficial în echipa mare. Totuşi, cum a fost posibil aşa ceva? Din ce motiv a putut apărea la clubul basc un fotbalist de culoare?

ADN basc
Jonas a fost salvat de faptul că în actul său de identitate scrie clar: a văzut lumina zilei pe 10 iunie 1993, în Barakaldo. Adică în Ţara Bascilor. Provine dintr-o familie foarte modestă. Tatăl său, Tomas, este angolez, de aici şi culoarea tenului. Mama sa e însă bască, din Lemiako. Datorită ei a fost asimilat fără nici o reţinere şi considerat localnic, ceea ce l-a salvat şi i-a dat ocazia să ajungă unicat.

Ascensiune constantă
Calităţile sportive au reprezentat alt avantaj. Cooptat de la 10 ani în cunoscuta şcoală de formare "Lezama", Ramalho a devenit pe negîndite "Perla" centrului, parcurgînd rapid toate nivelurile. Fost antrenor al echipei mari, Joaquin Caparros l-a "ghicit" repede. A pus ochii pe el, l-a monitorizat permanent.

Din 2009 a început să fie convocat la seniori, premiera fiind la un duel cu Bremen din Europa League, dar n-a apucat să debuteze. Întîrziat de o accidentare la spate anul trecut, acest moment s-a produs recent contra Sevillei, sub comanda argentinianului Marcelo Bielsa.

Gurpegui i-a dat porecla
Fernando Llorente, Iraola, Susaeta şi ceilalţi "mari" l-au adoptat şi ei repede. "L-au privit din start ca pe un coleg, i-au dat încredere, chiar dacă uneori mai glumesc pe seama lui", a remarcat cotidianul "El Diario Vasco". Important a fost şi faptul că Munianin, alt puşti promovat de mai mult timp la seniori, s-a ataşat de el, a devenit "fratele" lui şi l-a ajutat să se simtă în largul său.

Tot jucătorii i-au găsit porecla. Mai precis Gurpegui, căpitanul echipei. Acesta i-a zis "Dalmaţianul", după celebra rasă de cîini albi "stropiţi" cu negru, explicînd: "Jonas este pata de culoare din lot, chiar mi s-a părut firesc să-i spun aşa".

El e "viitorul"
Mass-media spaniolă a prezentat detaliat apariţia la Athletic a lui Jonas. Însă nu numai datorită culorii pielii lui. "El Pais" a notat: "De ce vorbim de Ramalho, acest băiat încîntător, foarte liniştit şi modest, cu potenţial enorm? Pentru că este primul basc negru din istoria lui Bilbao. Dar şi viitorul ei".

"Jonas e puternic şi mobil. A jucat în mijlocul defensivei, dar ca apărător central progresia este mai lentă. O să-l mut în dreapta, pentru a se confrunta cu mai multe dificultăţi şi pentru a-şi forma alte abilităţi. Aşa se va căli şi va creşte mai repede"
Marcelo Bielsa, antrenor Athletic Bilbao

Conflict cu legea
Fără să vrea, Jonas a fost protagonistul unui scandal mediatizat tare la acea vreme. Cînd avea 14 ani, 8 luni şi 17 zile, el a fost convocat de Caparros la echipa mare pentru un meci amical cu Amorebieta, din liga a 3-a. A şi jucat, devenind cel mai tînăr fotbalist care a îmbrăcat  tricoul "leilor". Acest lucru a însemnat însă încălcarea Legii basce a sportului, ce interzice folosirea jucătorilor sub 16 ani în întrecerile profesioniste. De aici a rezultat un întreg scandal, Athletic fiind ameninţată cu sancţiuni financiare şi sportive. Finalmente, conflictul a fost aplanat prin intervenţie politică. Cu bani insuficienţi, părinţii săi s-au împrumutat pentru a veni la acea partidă.

În vară a fost la Bucureşti
Devenit internaţional spaniol încă din perioada junioratului, Ramalho s-a aflat recent în ţara noastră. Ocazia: turneul final al Euro Under 19, găzduit între 20 iulie şi 1 august lîngă Bucureşti. El a evoluat într-un singur meci, din grupă, la 0-3 cu Turcia, cînd a "izbutit" unul din cele două autogoluri iberice. S-a bucurat însă de final, ieşind campion.

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (1)
flafy
flafy  •  01 Decembrie 2011, 11:08

va dati seama cate talente da tara bascilor?pai la noi spre exemlu daca Poli ar juca numai cu jucatori din Banat cred ca ar fi in liga3 iar Athletic participa an de an in EL si se opreste prin sferturi...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close