INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Revolta » FIFPro a cerut Uniunii Europene schimbarea sistemului de transferuri

Kevin De Bruyne (stânga), cel mai scump transfer al anului trecut
Kevin De Bruyne (stânga), cel mai scump transfer al anului trecut

Articol de - Publicat duminica, 21 februarie 2016 00:00

Tracasată cu alegerile prezidențiale, programate pe 26 februarie, FIFA e atacată din toate părțile. Ultima pe listă s-a înscris FIFPro, care contestă actualul sistem de transferuri.

Sindicatul Mondial al Fotbaliștilor a ajuns la Uniunea Europeană pentru a cere modificarea regulilor. A depus în septembrie recurs la Comisia UE, ce ar trebui să dea o rezoluție în a doua jumătate a acestui an, dacă FIFPro nu cade de acord cu FIFA.

De 11 ori mai mult decât cluburile formatoare

"Introdus în 2001, actualul sistem de transferuri e pus în dubiu la Bruxelles", a scris Gazzetta dello Sport. Problema majoră reclamată de Sindicat provine din repartizarea resurselor.

Din totalul banilor rulați pentru transferuri în 2015, impresarii și-au tăiat o felie de 6,3%, din comisioane și alți bani rezultați din tranzacții. De peste 11 ori mai mult față de suma direcționată către cluburi ca indemnizație de formare a jucătorilor până la 21 de ani!

"Salariul mediu anual în Europa Occidentală e de 65.000 de euro, însă media este mult influențată de supercontractele lui Messi, Ronaldo și ale celorlalte vedete", punctează același ziar italian.

Libertate îngrădită, cazul Ligii 1!

Realitatea majorității jucătorilor arată diferit, foarte aproape de tabloul Ligii 1, unde fotbaliștii stau la mâna conducătorilor. Potrivit surselor Gazzettei dello Sport:

  1. Salariul lunar este cuprins între 1000 și 2000 euro
  2. Nu se asigură asistență socială și sanitară
  3. Există mari întârzieri la plata salariului
  4. Chiar și având posibilitatea să devină liber după două luni fără salariu, jucătorul nu va câștiga la comisii, întrucât clubului îi este de ajuns să demonstreze că respectivul a fost contactat de o altă echipă (nimic mai simplu) și totul se invalidează.

"Desigur, asta e valabil numai pentru «pioni», nu și pentru regii din Champions League", încheie Gazzetta.

Vor contract colectiv minimal

Dacă Direcția pentru concurență a UE va hotărî că e vorba despre un abuz de putere dominantă, FIFA și FIFPro vor fi chemate să găsească un acord conform tratatelor și legilor Uniunii Europene în interval de 6 luni, soluționarea "soft" a cazului.

Obiectivul Sindicatului e un contract colectiv care să garanteze condiții minimale și dreptul de a se elibera dacă jucătorul nu e plătit. În lipsa unei înțelegeri, UE va stabili regulile.

"Legea Bosman a liberalizat piața, dar a creat un grup de superstaruri tot mai bogate și, de cealaltă parte, o masă de salariați pe bani foarte puțini"
Gazzetta dello Sport, ziar italian

3.800.000.000 €s-au cheltuit în total anul trecut pentru transferuri în lume

238.000.000 €au ajuns din această sumă la agenți drept comisioane

20.700.000 €au primit cluburile ca indemnizație de formare a jucătorilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează