INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA - FRANȚA 1-3

Revoluție. Arbitrul ajutat live de video! În premieră, un central a apelat în timpul meciului la tehnologie

Secvență din meciul jucat la Bari: francezul Payet (stânga) îl trage de tricou pe Verratti // FOTO Guliver GettyImages +1   FOTO
Secvență din meciul jucat la Bari: francezul Payet (stânga) îl trage de tricou pe Verratti // FOTO Guliver GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 03 septembrie 2016 00:00

Golul lui Giroud, de 1-2, acceptat de Kuipers după confirmarea asistentului video, a fost primul validat cu ajutorul sistemului Hawk-Eye.

Premieră la un meci internațional. Un arbitru are nevoie de ajutorul VAR (Video Assistant Referee). Și îl primește în câteva secunde dintr-un van parcat în afara stadionului!

Asistentul video, care are în față 15 monitoare în acea dubă, putând decripta live fiecare fază cu sistemul Hawk-Eye și cele 22 de camere instalate în arenă, vede acțiunea și răspunde. Iar meciul continuă fără ca spectatorii să realizeze.

Așa s-a întâmplat joi seară, la Bari, în timpul amicalului Italia - Franța. În minutul 28, după ce Giroud marcase pentru 1-2 dintr-o poziție la limita ofsaidului, "centralul" olandez Bjorn Kuipers a vrut să aibă certitudinea că golul a fost corect. Și a avut-o rapid!

"S-a scris istorie"

Au mai fost două momente similare pe "San Nicola". Kurzawa a atins mingea cu mâna în propriul careu. Kuipers n-a dictat 11 metri, dar a apelat iar la VAR. "Stai liniștit, n-a fost penalty". Apoi, arbitrul batav i-a dat "galben" lui Sidibe după un tackling dur la De Rossi. Din nou, confirmarea: "Nu era de eliminare".

La sfârșit, președintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat: "În această seară, s-a scris istorie în fotbal. Vrem să sprijinim arbitrii la deciziile complicate. Bari a fost debutul, pentru că Italia a fost de acord imediat cu acest proiect".

Când e nevoie de VAR

Tehnologia pentru linia porții a fost deja folosită, oficial, la Mondial și la Euro. VAR va fi și el acceptat în curând. Nu se aplică decât în clipele importante. La goluri, penaltyuri, eliminări, gesturi violente!

Cel mai tânăr portar al squadrei

Pe 25 octombrie 2015, când a debutat în Serie A la AC Milan, 2-1 cu Sassuolo, Gianluigi Donnarumma avea 16 ani și 8 luni. Cel mai tânăr portar din istoria campionatului peninsular.

Joi seară, 1 septembrie 2016, Gianluigi l-a înlocuit pe "monumentul" Gianluigi Buffon (coincidență, același prenume) după pauză și a jucat întâia oară în "naționala" Italiei, la 17 ani și 6 luni. Record pentru un goalkeeper în tricoul squadrei azzurra.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
bvd_magheru
bvd_magheru  •  03 Septembrie 2016, 09:31

Parca incepe sa imi placa si mie CAPITALISMUL in conditiile astea .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează