INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIILE UEFA

S-au ales cei mai buni jucători din sezonul trecut al cupelor europene » Normal. Messi

Messi se bucură după un gol, o situație devenită obișnuită
Messi se bucură după un gol, o situație devenită obișnuită

Articol de - Publicat vineri, 26 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 26 august 2011 03:15

 

Starul Barcelonei a fost desemnat nu doar fotbalistul stagiunii 2010-2011, ci şi cel mai bun atacant


Lionel Messi continuă să adune trofee. Fotbalistul anului 2010, postură necontestată de nimeni, nici măcar de marii rivali de la Real Madrid, a pus aseară mîna şi pe titlul de cel mai bun jucător din cupele europene pe sezonul anterior. Premiu cu repetiţie, după o pauză de doi ani.

N-a fost deloc greu. Magicul atacant argentinian nu doar a încîntat prin execuţiile sale. A fost, totodată, omul esenţial la triumful Barcelonei în Champions League, întrecere în care a marcat 12 goluri, record all-time al întrecerii egalat. În total, pe 2010-2011, Leo a înscris de 53 de ori în 55 de partide cu echipa "blaugrana", o medie absolut fantastică.

Excepţie din San Marino
Pentru a cîştiga un nou duel cu Cristiano Ronaldo, actuala "Gheată de Aur" a Europei (40 de reuşite în La Liga), Leo a avut ceva de aşteptat. După o selecţie preliminară, luna trecută s-au ales cei trei finalişti. În cursă au rămas Messi, Xavi şi Ronaldo, în urma lor fiind Iniesta, Falcao (cel mai bun marcator din istoria Europa League), Rooney, Vidici, Ibrahimovici, Pique, Neuer.

La scrutin au participat 53 de jurnalişti de sport din tot atîtea ţări europene, România fiind reprezentată de Gazeta Sporturilor. Aceştia au votat şi aseară, live, prin sistem electronic, în ceremonia găzduită de "Grimaldi Forum" din Monaco. Ca fapt divers, o singură femeie printre ei, din San Marino. Fireşte, Messi (24 de ani) a fost preferatul tuturor. Numele său anunţat triumfător, înaintea lui Xavi şi Ronaldo, la finalul tragerii la sorţi pentru grupele Ligii nu a surprins pe nimeni. Chiar nu avea de ce.

12 goluri şi 3 pase decisive a semnat Messi pentru FC Barcelona în ediţia trecută a Ligii

53 de goluri şi 24 de pase decisive a dat Leo în sezonul precedent pentru trupa "blaugrana"

3 trofee a cucerit Messi cu Barcelona în ultimul an: Liga, titlul, Supercupa Spaniei

"Le mulţumesc celor ce m-au votat. La fel colegilor. M-au ajutat enorm, vreau să împart cu ei acest premiu. Mai am acasă destul spaţiu să primesc şi alte trofee"
Lionel Messi, atacant FC Barcelona

TOP 3
1. LIONEL MESSI (FC Barcelona) - 38 de voturi
2. Xavi Hernandez (FC Barcelona) - 11 voturi
3. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - 3 voturi

Trofeu dat în premieră
Premiul primit de Messi e nou. Acesta a înlocuit vechiul "Fotbalist al anului UEFA", care recompensa cel mai bun jucător din cupele europene într-un sezon. Pînă în 2010, erau aleşi şi cei mai buni de pe fiecare post: portar, fundaş, mijlocaş, atacant. Iniţiativa schimbării i-a aparţinut preşedintelui UEFA, Michel Platini. Francezul a dorit, astfel, să contrabalanseze dispariţia clasicului "Balon de Aur", contopit din 2011 cu "FIFA World Player". Pentru acest nou trofeu sînt luate în calcul nu numai performanţele de club internaţionale, ci şi cele din competiţiile interne şi de la "naţională". Altă modificare o reprezintă faptul că desemnarea o fac acum jurnaliştii, cîte unul din fiecare ţară afiliată la UEFA. Anterior votau antrenorii echipelor calificate în "optimile" ambelor întreceri continentale.

Spania la putere
Podiumul noului premiu instaurat de UEFA nu face decît să confirme supremaţia fotbalului spaniol. Barcelona are primii doi clasaţi, dar şi locurile 4 (Iniesta) şi 8 (Pique), în vreme ce Real dă "bronzul". Totodată, echipa catalană este deţinătoarea Champions League, iar "naţionala" iberică e campioană mondială şi europeană

Corespondenţă de Ovidiu Ioaniţoaia, jurnalistul român desemnat să aleagă cel mai bun jucător al Europei din sezonul trecut. Iată care au fost opţiunile directorului Gazetei!

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (9)
gabrinho
gabrinho  •  26 August 2011, 13:32

vREAU SA INTELEG CEVA DOMNILOR ZIARISTI S-AU MAI DAT SAU NU PREMIILE DE CEL MAI BUN PORTAR,FUNDAS ,MIJLOCAS SI ATACANT ? In prima propozitie ziceti ca Messi a laut premiul de cel mai bun Fotbalist al Europei si dupa ziceti ,"cat si de cel mai bun atacant ". DECi s-au mai dat sau nu premiile de cel mai bun portar,fudnas,mij si atacant ?

gabonne1982
gabonne1982  •  26 August 2011, 13:02

putin imi pasa.Sezonul trecut s-au luptat din rasputeri sa nu il acorde lui Wesley Sneijder,desi merita din plin.Se pare ca este un trend la moda sa acorzi trofeele individuale doar jucatorilor de la FC Barcelona.Wesley Sneijder castigase UCL,jucase finala CM si tot l-au neglijat

alextitel
alextitel  •  26 August 2011, 10:01

Romania este in pericol de a fi ocupata de Ungaria, Serbia si Polonia: erepublik.com/en/referrer/alextitel Trimiteti-mi mesaj in joc pentru mai multe informatii

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close