INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Se dizolvă FIFA? Numeroasele cazuri de corupție și FBI ar putea face ravagii la Zurich

Sediul FIFA din Zurich va fi vineri din nou în centrul atenției +1   FOTO
Sediul FIFA din Zurich va fi vineri din nou în centrul atenției

Articol de - Publicat luni, 22 februarie 2016 00:00

După Sepp Blatter, potopul?! FIFA, ca instituție a fotbalului mondial, ar putea avea o soartă chiar mai cruntă decît a ultimului său președinte, suspendat 8 ani.

O sursă din cadrul biroului său juridic a declarat tabloidului Sunday Mail că "forul mondial ar putea fi chiar dizolvat în câteva luni. Sunt foarte multe cazuri de corupție și foarte mulți dintre funcționari implicați. Lista lor e tot mai lungă cu fiecare zi care trece".

Alegeri degeaba?

Astfel, alegerile prezidențiale programate vineri și planul de reformă ce urmează să fie discutat și aprobat în cadrul Congresului de la Zurich ar putea fi degeaba!

Cinci candidați își dispută tronul, însă Gianni Infantino, secretarul general UEFA, și șeicul Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, președintele Confederației Asiatice, sînt marii favoriți.

Ca pe 27 mai 2015, cînd Blatter a obținut al 5-lea mandat, pentru ca la distanță de cîteva zile să-l depună, verdictul îl vor da cei 209 de reprezentanți ai federațiilor naționale afiliate forului mondial.

Frica de FBI

Dar, tot ca-n primăvară, Congresul e amenințat de un nou raid al FBI-ului. Atunci au fost arestați 14 oficiali FIFA, dintre care 7 de rang înalt, implicați în diverse acte de corupție pe teritoriul SUA. Iar surse apropiate temutului birou de investigații american au dezvăluit jurnaliștilor de la Mail on Sunday că "Zurich-ul ar putea fi din nou o țintă".

Șeicul Salman, cel mai problematic

Dintre candidații la șefia forului mondial, asupra șeicului Salman (foto 2, împreună cu Blatter) planează cele mai multe suspiciuni de corupție.

În 2009, el ar fi dat mită în tentativa de a câștiga duelul cu Bin Hammam pentru un loc în CEx FIFA. Iar doi ani mai târziu, ca președinte al Federației din Bahrain, ar fi fost responsabil pentru arestarea a peste 150 de sportivi care au participat la demonstrațiile pro-democratice din țară.

Cu toate astea, casele de pariuri britanice îl consideră favorit la alegerile de vineri. Cotă: 1,57. 

112ani de existență are instituția FIFA. A fost fondată în 1904, la Paris

Reformă în 8 puncte:

Jurnaliștii de la Bild am Sonntag au dezvăluit planul ce va fi dezbătut și aprobat vineri în cadrul Congresului de la Zurich:

  1. Președintele va avea în viitor doar rol de reprezentare
  2. Secretarul general va fi adevăratul manager al FIFA
  3. Comitetul Executiv va fi dizolvat și înlocuit cu un Consiliu FIFA format din 36 de persoane, între care cel puțin 6 femei, reprezentanți ai celor 6 confederații. Acesta nu va mai putea decide asupra destinației fondurilor forului mondial
  4. Președintele și membrii Consiliului FIFA vor avea mandate limitate: cel mult trei de câte 4 ani
  5. Salariile președintelui, secretarului general și ale membrilor Consiliului vor fi publice
  6. Consiliul FIFA e responsabil pentru strategia de conducere a forului mondial
  7. Sponsorii FIFA vor accepta pe viitor doar transparență totală și reguli dure de conformitate
  8. Cluburile, care până acum nu prea erau luate în seamă, vor câștiga în importanță. Va fi format un comitet numai din reprezentați ai acestora.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
10203839225041363
Vasi Mar  •  22 Februarie 2016, 15:27

ce atata "frica de FBI"?...AMERLOCII ISI BAGA NASUL LA ZURICH!...ha,ha,ha...arealul lor(fbi) de investigare este teritoriul SUA!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează