INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

SERIAL GSP.RO Idoli uitați » Hidetoshi Nakata: japonezul care a făcut senzație în Serie A

După retragere, Nakata s-a dedicat modelingului // Foto via cloudinary.com
După retragere, Nakata s-a dedicat modelingului // Foto via cloudinary.com

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2015 15:08

Pe când Serie A era un campionat cu adevărat puternic, visul oricărui stranier era să ajungă aici. Ce șanse ar fi avut, însă, un stranier din Japonia să evolueze printre superstaruri ca Totti, Ibrahimovici, Kaka sau Nedved? Destul de bune dacă numele său era Hidetoshi Nakata.

Mijlocașul cu aport ofensiv e considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști asiatici ai generației sale, iar acest lucru l-a demonstrat prin câștigarea a două titluri consecutive de jucător asiatic al anului (1997 și 1998), perioadă în care încă nu ajunsese în Europa. Chiar și Pele l-a inclus pe lista celor mai buni 100 jucători din lume încă în viață.

Debut de foc

Nakata s-a apucat de fotbal la o vârstă chiar fragedă. La 9 ani era deja junior la echipa Hokushin Boys SC, iar până să facă pasul spre profesioniști a mai trecut pe la două cluburi: Kofu Kita Jr. și Nirasaki HS. Din 1994, la 17 ani, începe să evolueze în J. League, primul eșalon fotbalistic din Japonia.

Semnează cu Bellmare Hiratsuka, club cu care ajunge să câștige Liga Campionilor Asiei în 1996, într-o finală în care s-a regăsit printre marcatori. În total, la Bellmare evoluează în 88 de partide și marchează 16 goluri.

Experiența italiană

După ce câștigă cele două titluri de cel mai bun jucător al Asiei, impresarul Sabatino Durante îl aduce ăn Serie A. Perugia e impresionată de calitățile lui și oferă 3,5 milioane de dolari pentru a-l achiziționa.

În ciuda faptului că a schimbat campionatul și nivelul cu unul mult mai profesionist, Nakata a debutat la Perugia cu o dublă chiar împotriva lui Juventus. A devenit unul din jucătorii revelație ai campionatului și un fenomen mediatic în toată lumea.

Un japonez făcea senzație în Serie A, iar datorită lui, Perugia s-a salvat de la retrogradare.

În al doilea sezon a fost cedat la AS Roma în perioada de transferuri din iarnă. Gruparea din capitală avea să plătească 21.7 milioane de euro pentru talentatul mijlocaș asiatic, o sumă uimitoare pentru începutul acestui secol.

Explozia mult așteptată nu a venit, deoarece Nakata era blocat în rolul său de mijlocaș de Francesco Totti, jucător care avea mai multă libertate în ofensivă. Cu toate acestea, japonezul a contribuit decisiv la cucerirea titlului din 2001 printr-o prestație remarcabilă în meciul cu Juventus, scor 2-2, rezultat care avea să asigure victoria în campionat a romanilor.

Nakata a intrat în locul lui Totti în momentul în care scorul era 2-0 pentru Juventus și a marcat imediat un gol, apoi a oferit și pasa decisivă pentrul golul egalizator. Cu această prestație, a rămas definitiv în inimile suporterilor. Și-a trecut în palmares și o Cupă a Italiei, tot cu Roma, după care a fost cedat la Parma.

La Parma timp de două sezoane și jumătate, cea mai lungă perioadă petrecută la un club din Serie A. În al treilea sezon, e împrumutat pentru șase luni la Bologna.

După această experiență, urmează un an la Fiorentina, unde nu reușește să se evidențieze, iar în 2005 schimbă campionatul, fiind împrumutat la Bolton.

Nici în Anglia nu reușește să se ridice la nivelul pe care și-l dorea, iar după Campionatul Mondial din 2006, la care a participat cu Japonia, a făcut un anunț neașteptat: și-a pus ghetele în cui la doar 29 de ani!

În 2008, pe stadionul Yokohama i s-a organizat un meci oficial de retragere la care a participat o selecționată japoneză contra unei echipe All Star, antrenată de Jose Mourinho.

5 nominalizăria avut Hidetoshi Nakata la Balonul de Aur și la fostul titlu FIFA World Player (1998, 1999, 2001, 2002 și 2004)

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung Bhutia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează