INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

SERIAL GSP.RO Idoli uitați: Perla Indiei » Baichung Bhutia e cel mai popular fotbalist din țara sa natală. Are și un stadion :)

Bhutia e eroul Indiei // Foto: Getty Images
Bhutia e eroul Indiei // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 22 aprilie 2015 14:59

Dacă România l-a avut pe Hagi, Brazilia pe Pele, iar Argentina pe Maradona, India se poate mândri cu Baichung Bhutia. Nu e un jucător pe care microbiștii din Europa să îl fi cunoscut prea bine, însă în țara sa natală e o adevărată legendă.

Bhutia e un jucător relativ nou în peisajul fotbalistic. Născut în Decembrie 1976, el și-a început cariera la echipa East Benegal în 1993, club la care va reveni de șase ori pe parcursul carierei.

Primul la un club profesionist din Europa

După o experiență la JCT Mills și o revenire la East Benegal, Bhutia prinde transferul vieții la Bury, club din Anglia. Astfel, el devine primul fotbalist indian care evoluează pentru un clup profesionist din Europa și totodată ambasador al acestei țări în campionatele puternice.

La Bury prinde trei sezoane în care marchează exact trei goluri. Suficient, însă, ca în țara sa natală să fie considerat o legendă. Mani Vijayan, triplu câștigător al titlului de cel mai bun jucător din India, chiar l-a desemnat pe Bhutia ca fiind ”Cadoul pe care Dumnezeu l-a oferit fotbalului indian”.

După cei trei ani petrecuți la Bury, atacantul revine în țara sa natală, fiind achiziționat de Mohun Bagan. Rămâne la această echipă un singur an, după care are parte de o nouă aventură în afara Indiei, însă mai aproape: e împrumutat la Perak FA în Malaysia.

Bhutia avea să mai evolueze pentru un club din această țară, MK Land, după ce mai face o oprire pe la East Bengal. Spre sfârșitul carierei oscilează între clubul la care a debutat, Mohun Began și United Sikkim.

Erou la națională

La naționala Indei, Bhutia a evoluat între 2005 și 2011. A prins 104 meciuri și a marcat de 40 goluri. Născut în provincia Sikkim, fotbalistul era de origine etnică tibetană și ca religie era budist.

Așa se face că în 2008, la Jocurile Olimpice din Beijing, a refuzat să fie purtătorul flacărei olimpice pentru a protesta față de represiunea chinezilor față de Tibet. Prin acest gest a căpătat și mai multă popularitate atât în regiunea sa natală, cât și în India.

S-a retras cu Bayern Munchen

Aprecierea indienilor pentru jucătorul care a reușit să pătrundă în campionatele din Europa s-a reflectat și în meciul de retragere de la naționala Indiei care a avut loc în 2012. Selecționata statului asiatic a jucat un meci cu Bayern Munchen, dedicat special lui Bhutia, la care au participat peste 40.000 de suporteri.

Mai mult, guvernul din Sikkim a construit și un stadion în memoria jucătorului cu o capacitate de 30.000 de locuri. Aici se joacă, în fiecare an ”The Gold Cup”, o competiție la care participă naționalele din India, Nepal, Bangladesh și Bhutan.   

Bhutia a fost interesat și de dezvoltarea fotbalului indian, iar în 2010 a fondat, alături de Carlos Queiroz și Nike o școală de fobal intitulată Baichung Bhutia Football Schoolls.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează