INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ALEGERI LA FIFA

Sfârșit de eră Blatter » Infantino a preluat frâiele și pregătește schimbări majore la FIFA: Mondial cu 40 de echipe!

Articol de , - Publicat sambata, 27 februarie 2016 00:00

După 18 ani de scandaluri, elvețianul părăsește forul mondial. Un caz de corupție l-a doborât în cele din urmă.

Platini, marele învins

Dar l-a tras după el și pe Michel Platini. Fără acele 1,83 milioane de euro primite fără contract de la "Herr Sepp", fostul mare jucător francez ar fi fost azi președintele FIFA. Pentru că, dacă el candida, ar fi câștigat detașat această cursă. Nimeni nu i-ar fi stat în cale. Nici Salman Al Khalifa, care îi promisese să rămână în umbră, nici Gianni Infantino, care ar fi continuat la UEFA.

Cum Platini a fost suspendat 6 ani, Infantino și Salman au devenit principalii favoriți. A învins avocatul elvețian în vârstă de 45 de ani, care se mută de la Nyon la Zurich. Fostul secretar general al Europei este acum liderul lumii fotbalului. Al doilea cel mai tânăr președinte din istorie, după Robert Guerin, francezul având 27 de ani în 1904, la primele alegeri FIFA!

Europa, mai tare și în culise

Șeicul din Bahrain era anunțat în pole-position. Și de specialiști, și de casele de pariuri. Avea în spate două confederații mari, Asia și Africa. Însă Europa, care l-a propulsat pe Infantino în locul lui Platini și care și-a sprijinit permanent competitorul, inclusiv cu un joc de culise insidios (un tete-a-tete extrem de dur cu asiaticii), căutând peste tot noi voturi, a reușit să convingă mai mulți șefi de federații să schimbe tabăra în ultima clipă. Imaginea lui Salman, pătată ca a lui Blatter, cu un trecut plin de acuzații - de la corupție până la tortură -, i-a făcut pe mulți să se mai gândească o dată ieri, înainte să pună ștampila și să strecoare votul în urnă.

40 de echipe la Mondial!

I-a mai atras ceva pe cei prezenți la Zurich. Planul lui Infantino era mai interesant decât al rivalului său. Iată doar trei puncte magnetice:
- 40 de "naționale" la Campionatul Mondial din 2026, cu 8 echipe în plus față de actualul sistem
- 5 milioane de euro pentru fiecare din cele 209 de federații afiliate la FIFA, o dată la 4 ani, când se inițiază un nou ciclu CM (și o completare de un milion de euro pentru cheltuieli suplimentare)
- 40 de milioane E destinate din patru în patru ani fiecărei confederații

Finala: 115-88

Era clar încă de la primul tur de scrutin (sud-africanul Tokyo Sexwale s-a retras ieri dimineață) că scenariul inițial se schimbase. Miliardarul arab a ieșit al doilea, la trei voturi în spatele lui Infantino (88-85). Ceilalți doi, prințul iordanian Ali și francezul Champagne, mult în spate, nu mai contau decât pentru a împărți ultimele cărți. Care erau și cele mai importante. Aproape toate pentru Europa! Astfel că, în al doilea tur, Salman a mai adăugat trei voturi, în timp ce Infantino a câștigat încă 27! Învingător la puncte, Gianni Infantino. 115 voturi.

Aflând rezultatul, englezul Gary Lineker a reacționat plin de umor pe Twitter: "Am o senzație stranie. Că Infantino își va da jos masca și-l vom descoperi tot pe Blatter". Nu era decât o senzație. z

Burleanu, de la Michel la Gianni

Într-o primă fază, când Platini își confirmase candidatura, Răzvan Burleanu i-a fost apropiat francezului. Apoi, după ce Michel s-a retras, și UEFA a jucat totul pe cartea Infantino, președintele FRF a acceptat imediat să voteze cu Gianni. Întâlnirea secretă organizată în jurul lui Infantino la hotelul Metropol din Belgrad, în urmă cu două săptămâni, a confirmat întregul plan al Europei. z

Cum s-a votat ieri la Zurich

Turul 1

  1. Infantino 88*
  2. Salman 85
  3. Prinț Ali 27
  4. Champagne 7
    * Număr de voturi
    ** Au fost doar 207 voturi (Indonezia și Kuweitul erau suspendate)

Turul 2

  1. Infantino 115
  2. Salman 88
  3. Prinț Ali 4
  4. Champagne 0

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
1316780951680641
Paul Pastout  •  27 Februarie 2016, 20:59

ok, deci ăsta nu e decât un nou Blatter, 40 de echipe la CM - o să privim cu sufletul la gură Tonga vs. Germania, Coreea de Sud vs. Sri Lanka... - mai mult fotbal la tv, mai multă publicitate, etc., mai mulți muuuulți bani pentru gașca de hipermilionari care și-a pus alt șef, așa, că se plictiseau... %^&^&@#$!!!!!

bratia2003
bratia2003  •  27 Februarie 2016, 14:07

Alt elevetian??!!! Nu stiu cum se face dar de cand sunt elvetienii la 'butoane", nationala Elvetiei s-a tot ridicat. Sa fie o coincidenta?

ottobraun
ottobraun  •  27 Februarie 2016, 13:04
Postat de randoom_._ pe 27 Februarie 2016, 10:04

***. ***. ***. imi este scarba,bleah. p.s.:cefura cluj aka the blatistii este in pragul desfiintarii. o data cu injumatatirea punctelor,sunteti ca si retrogradati.

suneti in cwrw gol , fara stadion fara suporteri fara culori fara sigla ,tarata in procese la FIFA si UEFA , armata cere desfintarea si plata prejudiciului de €50 milioane ,sa vedem pana cand Burleanu si Jino va tot tin in brate , DNA e la usa ciobanului si al lui Burtleanu cu catusele, DESFINTARE fcsbPitesti _domnesti rusinea Romaniei esti!! OLE OLE !!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează