INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Squadra sub teroare » Se încing spiritele în jurul cantonamentului naţionalei Italiei

Autocarul Italiei flancat de poliţie. Jucătorii squadrei se tem că, în orice moment, oamenii legii i-ar putea ridica din cantonament. Chiar şi la Euro // Foto: Guliver/GettyImages +1   FOTO
Autocarul Italiei flancat de poliţie. Jucătorii squadrei se tem că, în orice moment, oamenii legii i-ar putea ridica din cantonament. Chiar şi la Euro // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 30 mai 2012 00:00 / Actualizat marti, 29 mai 2012 21:49

După o zi teribilă trăită de jucătorii "naţionalei" în cantonamentul de la Coverciano, asediaţi de poliţie, prim-ministrul Mario Monti a protestat: "E de neacceptat ce s-a întîmplat".

Al treilea val de arestări în scandalul "Last Bet" al pariurilor ilegale a aruncat în haos pregătirile "naţionalei" Italiei pentru Euro 2012. După descinderea de luni a poliţiei în cantonamentul de la Coverciano şi percheziţia efectuată în camera lui Domenico Criscito, scos ulterior din lot, ieri a picat altă bombă.

Într-o discuţie cu omologul său polonez Donald Tusk, premierul Mario Monti a avansat ideea suspendării campionatului italian "pentru doi, trei ani. Poate aşa se va maturiza şi fotbalul nostru. Este de neacceptat ce s-a întîmplat, mai ales că nu vorbim despre o premieră".

Luat din pat
Monti a recunoscut ulterior că nu poate fi vorba "despre o iniţiativă guvernamentală. Spun asta în calitate de pasionat, o simt în străfundul sufletului". Dar a fost de ajuns pentru a-i pune şi mai mult sub presiune pe internaţionalii lui Cesare Prandelli, încă în stare de şoc după cele întîmplate luni, cînd 5 agenţi au dat năvală la 6:30 dimineaţa în camera lui Criscito, luîndu-l practic din pat.

"I-au confiscat telefonul mobil, tableta şi laptopul", povesteşte Gazzetta dello Sport, care l-a surprins apoi pe jucătorul lui Zenit strigînd disperat la avocaţii săi: "Stabiliţi-mi o întîlnire cu procurorii! Vreau să clarific totul! Vreau să scap! Vreau la Euro!". N-a mai fost cazul. Imediat după plecarea anchetatorilor, selecţionerul Cesare Prandelli l-a luat deoparte şi i-a comunicat că-l lasă acasă.

"Am renunţat la Criscito fiindcă se află sub o presiune inumană. Nu se poate concentra la fotbal, ca să nu mai spun că poate fi convocat oricînd de procurori" (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

"Sînt nevinovat"
La vestiar, după antrenament, Criscito s-a jurat în faţa coechipierilor: "Băieţi, credeţi-mă! Sînt nevinovat". Iar ulterior, la postul de radio RTL, a povestit: "Cînd i-am văzut pe poliţişti în cameră am crezut că-i o glumă. Nu reuşeam să pricep nimic".

Fotografiat de anchetatori la întîlnirea unde s-a pus la cale trucarea meciului Lazio - Genoa (4-2), din stagiunea 2010-2011, fostul fundaş genovez explică ce căuta alături de ceilalţi acuzaţi: " Sculli îmi era coleg şi prieten. Pe bosniacul din poză nu-l cunosc, iar cu cei doi ultraşi nu vorbeam în nici un caz despre meci".

Un copil spune: "Fără milă!"
Plecarea lui Criscito din cantonamentul "naţionalei" n-a adus liniştea. Vizat de Procuratură e şi stoperul juventin Leonardo Bonucci, care sezonul trecut, pe vremea cînd evolua la Bari, ar fi participat la un blat cu Udinese (3-3).

Prandelli îi ia acestuia apărarea, "Leo a vorbit deja cu anchetatorii, nu-i nimic serios în cazul lui", dar vede negru cînd se gîndeşte la implicaţiile pe termen lung ale scandalului: "Ce s-a întîmplat ne va aduce mari prejudicii, mai ales în faţa copiilor, care ne sînt suporteri fideli. Am vizitat deunăzi un spital şi un băiat mi-a spus: «Mă lupt de trei luni cu cancerul şi voi faceţi lucruri de-astea! N-am nici o milă. Dacă sînt jucători care au pătat tricoul naţionalei, atunci să plătească!»".

9 zile mai sînt pînă la startul Euro 2012, găzduit de Polonia şi Ucraina

3 ani de închisoare, cel puţin, riscă jucătorii a căror implicare în trucarea unor partide de campionat va fi dovedită

"Am vizitat deunăzi un spital şi un copil mi-a spus: «Mă lupt de trei luni cu cancerul şi voi faceţi lucruri de-astea! N-am nici o milă. Dacă sînt jucători care au pătat tricoul naţionalei, atunci să plătească!»" (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

"Am fost extrem de speriaţi cînd ne-am trezit cu poliţia peste noi în cantonament" (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

"Intenţia noastră e să ştergem din memoria oamenilor această poveste. Vrem să jucăm, să cîştigăm şi să ieşim curaţi!" (Cesare Prandelli, selecţioner Italia)

ALTE ŞTIRI DESPRE SCANDALUL DIN ITALIA:

Vieri a pariat 700.000 de euro!
Procuratura din Cremona îi are pe listă inclusiv pe fostul internaţional italian Cristian "Bobo" Vieri şi pe ex-milanezul Kaha Kaladze. Numele lor apar în diverse discuţii telefonice ale mafioţilor interceptate de autorităţi. Vieri ar fi pariat 700.000 de euro la meciul Inter - Lecce (1-0), blat eşuat în cele din urmă, iar Kaladze ar fi fost implicat în trucarea partidei Lazio - Genoa (4-2).   

Preşedintele a comandat blatul
Massimo Mezzaroma, preşedintele Sienei, e acuzat că le-ar fi cerut jucătorilor să piardă o partidă, cu Varese, fiindcă voia să parieze pe eşecul echipei sale. Învinuirea i-a adus-o chiar unul dintre ei, Filippo Carobbio, care le-a povestit procurorilor că Mezzaroma l-a abordat în acest sens, printr-un apropiat, pe portarul Coppola.

Amical anulat de cutremur
Marcaţi de descinderea poliţiei în cantonament, italienii au mai trăit un şoc: cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter produs ieri dimineaţă în regiunea Emilia Romagna şi soldat cu 15 morţi. Acesta a dus la anularea amicalului cu Luxemburg, programat aseară la Parma, deoarece forţele de ordine ce trebuiau să asigure securitatea la meci au trebuit să vină în ajutor sinistraţilor.

Conte a plîns
"Vizitat" şi el de anchetatori, antrenorul lui Juventus, Antonio Conte, a suferit o cădere nervoasă şi a început să plîngă. În ceea ce-l priveşte, suspiciunile se leagă de meciul aranjat la Siena (2-2 cu Novara) în sezonul 2010-2011. "Înainte de a mă acuza, procurorul trebuia să mă asculte! Nu sînt vinovat. De-a lungul timpului, ca jucător şi ca antrenor, mi-am demonstrat mereu integritatea, corectitudinea şi loialitatea faţă de club", a spus Conte.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
vlad_condurache
vlad_condurache  •  30 Mai 2012, 01:23

Bai...io stiam ca Bonucci joaca de 2 ani la Juve. Ultimul sezon la Bari l-a avut in 2009-2010...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează