INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Superinterviu cu filosoful portughez care i-a fost guru lui Mourinho ”Trăieşte mai mult decît gîndeşte”

Manuel Sergio a dedicat, printre cele 40 de cărți, și una sportului-rege, avînd titlul
Manuel Sergio a dedicat, printre cele 40 de cărți, și una sportului-rege, avînd titlul "Filosofia fotbalului", ce va apărea în Portugalia în această lună

Articol de - Publicat duminica, 19 februarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 18 februarie 2012 20:32

Profesorul Manuel Sergio a dezvăluit secretele antrenorului lusitan: ”Lucrează cu omul mai mult decît cu fotbalistul şi de aceea e cel mai bun. Va lua titlul şi cîştigă şi Liga Campionilor cu Real”.

Mourinho a recunoscut recent că fundamental pentru cariera sa a fost un prestigios profesor de filosofie portughez. Manuel Sergio (79 de ani), doctor în Motricitate Umană la Universitatea Tehnică din Lisabona, explică pedagogia specială care l-a influenţat atît de mult pe actualul antrenor al lui Real Madrid. Cel care a inventat ştiinţa motricităţii umane i-a fost în urmă cu trei decenii guru lui "The Special One" la Institutul Superior de Educaţie Fizică din Lisabona şi susţine că aspectul uman e mai presus de tactică şi pregătire fizică. Sergio, care lucrează acum cu tehnicianul Benficăi, Jorge Jesus, e convins că Mourinho va ajunge cel mai bun antrenor din istorie, pentru capacitatea unică de a înţelege fotbalul ca o ştiinţă umană. Ziarul Marca a publicat recent un interviu interesant, în care celebrul filosof sapă adînc în fenomenul fotbalistic.

- Cum se vede fotbalul prin ochii unui filosof?
- Cred că este o nouă formă de a vorbi despre religie. Fotbalul creează mulţi zei şi semizei.

- Se înţelege prin acest concept fascinaţia pe care o provoacă?
- Este fenomenul cultural cu cea mai mare magie în lumea contemporană. Dar, realmente, fotbalul, ca şi sportul în general, este o ştiinţă umană. Eu am creat o teorie denumită ştiinţa motricităţii umane, în care, indiscutabil, se încadrează şi fotbalul. Metoda aplicată aici e complexă: trebuie să antrenezi persoana, iar antrenorul se află în faţa unei întrebări: ce tip de om vreau eu să obţin din pregătirea pe care o fac? Şi cu genul determinat de om pot aplica tactica dorită? E obligatoriu să discuţi despre tactică la antrenament, dar mai necesar e să prepari persoana pentru tactică. Sportivul nu poate fi separat de om.

Cele 3 calităţi esenţiale

- Ce rol joacă figura antrenorului?
- Uite, într-o zi am vorbit cu Saviola şi l-am întrebat cine ştia cel mai mult fotbal dintre toţi cu care a lucrat la Barcelona. Iar el mi-a răspuns «Toţi ştiau la fel de mult, diferenţa o făcea calitatea umană a fiecăruia». Trăim o mare revoluţie: fotbalul nu mai înseamnă tactică, este influenţat de relaţiile umane. Un tehnician trebuie să aibă trei calităţi: să fie lider, să ştie să citească jocul şi să comunice pentru a putea motiva. Sînt mulţi care sînt tobă de fotbal, dar n-au aceste virtuţi. Deci, nu pot ajunge antrenori.

- Se pare că Mourinho le are.
- Acum 30 de ani i-am fost profesor la Institutul Superior de Educaţie Fizică. I-am întrebat pe toţi ce vor face cînd vor absolvi. Mourinho avea 18 sau 19 ani. Mi-a spus de atunci că vrea să fie antrenor de fotbal. E un antrenor prin vocaţie, un superdotat pentru această meserie.

- Ce calitate îl distinge?
- Eu îl consider cel mai bun antrenor din lume. Este senzaţional. Are o calitate fundamentală: vrea să înveţe. Să ştie tot mai mult, mereu mai mult. Doar oamenii inteligenţi au această virtute. Marii filosofi clasici gîndeau că nu ştiu nimic sau aproape nimic şi mereu trebuie să studieze. La fel se întîmplă cu Mourinho.

- Cum era Mourinho ca student?
- Un bărbat care avea lucrurile clare. Foarte convins de ceea ce vrea. Caracteristica sa principală e că mi-a lăsat senzaţia că toată viaţa se pregăteşte să ajungă antrenor de fotbal. De-atunci ştia perfect asta.

- Era un lider încă din facultate?
- Posibil, nu-mi amintesc. Dar pot spune că era studios, receptiv, perspicace... prindea totul din zbor. Nu am văzut niciodată atîtea calităţi la cineva care vrea să fie antrenor de fotbal.

"E un general în teren"

- Un lider se naşte sau se formează?
- Trebuie să te naşti. Nu e deloc simplu să fii lider.

- Mourinho pare să se impună prin filosofia «ori eşti cu mine, ori împotriva mea». Asta e o strategie sau ţine de personalitate?
- Trebuie să înţelegem că e o mare competiţie. El este capul ce mişcă milioane şi milioane de persoane... Nu e doar un club, sînt atîţia suporteri. Mourinho ştie asta şi se comportă ca un lider, ca un general, aşa cum înţelegea Coubertain figura antrenorului în sport. E o metaforă belicoasă, dar vă asigur că Jose nu vorbeşte pe nimeni de rău. Cu el se poate discuta, dar cînd munceşte se transformă într-un general.

- Ce a adus el fotbalului, dincolo de conceptele fotbalistice?
- E printre primii care a tratat fotbalul ca ştiinţă umană, l-a urcat în altă categorie. Dincolo de tactică şi de fotbalişti, el lucrează cu oameni. Şi scoate din ei tot ceea ce crede că e mai bun potrivit specificului fiecăruia. Cine nu face asta nu ajunge antrenor. Asta-i marea revoluţie ce trebuie proclamată în fotbal. Dă o viziune complet nouă antrenamentelor şi competiţiei.

- Ce mai trebuie să facă un tehnician ca să aibă succes în Portugalia, Anglia, Italia şi poate şi-n Spania...?
- Trebuie să fie cult. Dar nu e vorba despre o cultură a cărţilor, ci de una a vieţii.

- Ce diferenţe există între Mourinho şi Guardiola?
- Mourinho e implicat în competiţie cu întreaga fiinţă. Absolut tot. Guardiola e mai raţional, mai metodic. Guardiola gîndeşte mai mult decît trăieşte, în timp ce Mourinho trăieşte mai mult decît gîndeşte.

"Cîştigă titlul şi Liga"

- Urmăriţi La Liga?
- Mereu. Este cel mai competitiv campionat din lume. Cred că Mourinho va lua titlul şi... va cîştiga şi Liga Campionilor Are echipă pentru asta. O trupă cu forţă şi voinţă.

- Fotbalul e o filosofie de viaţă?
- Poate fi, dar cu condiţia să te autodepăşeşti mereu. Sportivul are nevoie să cîştige şi, în acelaşi timp, să cîştige împotriva unor rivali.

- Cît e haos şi cît e raţiune în fotbal?
- Există la fel de multă întîmplare şi cauzalitate. Trebuie să pregăteşti jucătorul pentru certitudine, pentru cauzalitate, la fel de mult ca pentru nesiguranţă şi cazualitate. Fotbalistul trebuie să rămînă lucid chiar şi în incertitudine.

- Linia porţii e frontiera fericirii?
- Da. Dar la fel este şi graniţa marii tristeţi.

- Cărui filosof clasic i-ar fi plăcut fotbalul?
- Nu ştiu, poate lui Socrates sau Platon.

- Ultima întrebare: e doar o întîmplate că Pămîntul e rotund ca mingea?
- Clarrr... Pămîntul trebuie să aibă forma fenomenului major cultural contemporan. Nimic nu naşte pasiuni mai mari decît fotbalul.

"Pot spune deja că Mourinho va fi pentru antrenori ceea ce reprezintă Pele şi Maradona pentru fotbalişti" (Manuel Sergio, profesor portughez de filosofie)

"Guardiola gîndeşte mai mult decît trăieşte, în timp ce Mourinho trăieşte mai mult decît gîndeşte" (Manuel Sergio, profesor portughez de filosofie)

"Ca student era foarte receptiv, perspicace... un superdotat pentru profesia de antrenor" (Manuel Sergio, profesor portughez de filosofie)

"Mereu cînd vorbeşte despre fotbal îşi cere scuze pentru că ştie foarte puţine. Asta este umilinţa specifică înţelepţilor" (Jose Mourinho, antrenor Real Madrid, despre Manuel Sergio)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
gentlegiant
gentlegiant  •  19 Februarie 2012, 19:06
Postat de flo_ax pe 19 Februarie 2012, 17:58

ai dreptate, Mourinho i-a spus lui Pepe sa-l calce pe Messi, ca joaca mai bine Realul in 10 oameni. Nu-mi aduc aminte de Drogba, Lampard, Snejder, Zanetti sa fi calcat pe cineva, sau pe astia nu i-a antrenat?

Little hater, poate-ti amintesti ca Mourinho a zis ca Pepe e singurul care a inteles cum trebuie oprita Barcelona. Nici faptul ca i-a luat apararea dupa meci nu-ti zice nimic. Nici circul penibil si plin de silogisme pe care-l face subit cind e vorba de Barcelona. Cred ca nici acum nu digera acel 0-5. Ca si tine, probabil, little man.

flo_ax
flo_ax  •  19 Februarie 2012, 17:58
Postat de gentlegiant pe 19 Februarie 2012, 09:25

Era interesant sa ne spuna dl. profesor cam cum il pregateste uman Mourinho pe Pepe inainte de meciurile cu Barcelona si daca tot el l-a invatat sa-i care suturi unui adversar aflat la pamint.

ai dreptate, Mourinho i-a spus lui Pepe sa-l calce pe Messi, ca joaca mai bine Realul in 10 oameni. Nu-mi aduc aminte de Drogba, Lampard, Snejder, Zanetti sa fi calcat pe cineva, sau pe astia nu i-a antrenat?

plischi
plischi  •  19 Februarie 2012, 16:30

daca tot vorbim de mourinho, de filozofie, de cunoasterea omului, s-a aflat pana in zilele noastre daca acesta i-a facut un bine sau un rau lui mutu atunci cand cu stim noi ce?!?!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează