INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA CONFEDERAŢIILOR

Ultimatum! » FIFA ameninţă cu suspendarea Cupei Confederaţiilor dacă luptele de stradă continuă. Mondialul e în pericol?

Peste 200 de răniți s-au înregistrat în luptele de stradă de joi de la Rio, Brasilia și Sao Paulo
Foto: Reuters +1   FOTO
Peste 200 de răniți s-au înregistrat în luptele de stradă de joi de la Rio, Brasilia și Sao Paulo Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 22 iunie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 21 iunie 2013 20:43

Escaladarea violenţelor, culminînd cu primul mort şi atacurile asupra membrilor forului mondial, au aruncat turneul în haos. Blatter a fugit în Turcia, iar italienii vor să renunţe


Cupa Confederaţiilor 2013 riscă să devină cel mai mare fiasco din istoria FIFA. Competiţia din Brazilia s-ar putea suspenda la jumătate. Preşedintele Blatter a dat un ultimatum Guvernului: dacă luptele de stradă continuă şi autorităţile nu pot garanta siguranţa jucătorilor, a membrilor delegaţiilor participante şi ai forului mondial, a reprezentanţilor mass-media, turneul se anulează! Deşi, pe căi oficiale, elveţianul a transmis semnale că n-are în vedere o astfel de soluţie extremă.

Atac la minister
A şaptea zi de manifestări pe străzi a adus la escaladarea violenţelor. Un milion de oameni au protestat în 22 de capitale statale, cea mai mare mişcare publică din ultimele două decenii. La Rio de Janeiro au ieşit în piaţă 300.000 de persoane. 110.000 la Sao Paulo. 30.000 în capitala Brasilia, unde a fost asaltat Ministerul de Externe, înregistrîndu-se 137 de răniţi. Ieri, o alarmă cu bombă a determinat evacuarea clădirii în care funcţionează Ministerul Culturii, atacat şi joi! La Salvador, înainte, dar şi după jocul din grupa B, Nigeria - Uruguay 1-2, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc ca să poată dispersa cei 5.000 de protestatari furioşi.

Călcat de maşină
Şi un hotel folosit drept cartier general de FIFA la Cupa Confederaţiilor a fost asediat, iar două autocare, cu care se deplasau membrii forului mondial, s-au transformat subit în torţe! Spaima a cuprins chiar şi jucătorii. Una dintre echipele participante a ameninţat că-şi face bagajele, iar Bild şi Gazzetta dello Sport susţin că e vorba despre Italia! Numărul răniţilor a depăşit 500 de la startul luptelor de stradă, joi apărînd primul mort. La Ribeirao Preto, 330 km de Sao Paulo, un bărbat de 20 de ani a fost călcat joi de o maşină. Şi ieri o femeie gunoier de 51 de ani a murit după un stop cardiac, provocat de gazele lacrimogene. Iar un reporter TV a fost rănit la frunte cu gloanţe de cauciuc. Au fost distruse afişe cu însemnele competiţiei şi vandalizate panouri ale sponsorilor turneului!

Intervine preşedinta
Toate aceste evenimente au obligat-o pe Dilma Rouseff, preşedinta ţării, să-şi anuleze vizita programată în Japonia, convocînd ieri o reuniune de urgenţă. Situaţia pare să fi scăpat de sub control, oamenii protestînd tot mai des şi vehement împotriva corupţiei, creşterii taxelor şi a calităţii proaste a serviciilor, în condiţiile în care se cheltuiesc din bani publici 26 de miliarde de dolari pentru organizarea Mondialului din 2014 şi a Olimpiadei de peste 3 ani. Suspendarea turneului ar fi un dezastru, pentru că Guvernul ar trebui să plătească despăgubiri către FIFA!

Alibiul lui Blatter
Presa braziliană susţine că Blatter a simţit pericolul de la festivitatea de deschidere şi luni a şters-o în Turcia. Oficial, elveţianul a scos în faţă alibiul CM Under 20, "a doua cea mai veche competiţie a FIFA, unde se lansează multe talente şi de la care nu puteam lipsi". Dar, de fapt, a evadat de teamă să nu fie şi el atacat. Mai ales după ce fanii îl fluieraseră copios la Brasilia.

Soţia lui Julio Cesar şi 6 spanioli jefuiţi
Actriţa Susana Werner, nevasta portarului brazilian Julio Cesar, a fost ameninţată cu pistolul la cap şi jefuită joi, la Fortaleza, după meciul cu Mexic. Maşina acesteia a fost atacată de trei bărbaţi, deposedînd-o de verighetă şi o geantă cu toate actele şi cărţile de credit. La Recife, au păţit-o şi 6 spanioli, între care Pique. Li s-au furat din camerele de hotel pînă la 1.000 de euro.


"Sînt sută la sută favorabil acestor proteste de stradă şi susţin mişcarea pentru justiţie din Brazilia. Mereu am luptat contra corupţiei"
Pele, fostă glorie braziliană


1 milion de oameni au ieşit în ultimele două zile pe străzi în 388 de oraşe din întreaga Brazilie pentru a protesta împotriva Guvernului

2 morţi şi peste 500 de răniţi este bilanţul ciocnirilor cu poliţia, 137 doar în capitala Brasilia, trei dintre demonstranţi fiind în stare gravă

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (6)
c7eric
c7eric  •  22 Iunie 2013, 16:48

Cum vor asigura astia protectia echipei si suporterilor Argentinei daca ii va elimina pe brazilieni? Anglia, Germania Franta pot fi oricand solutii de rezerva pt CM fara mari pregatiri din partea lor, infrastructura exista. Iar pe alte continente: Japonia, Coreea de Sud, SUA etc.

detoatepttoti
detoatepttoti  •  22 Iunie 2013, 16:30
Postat de blaustein pe 22 Iunie 2013, 00:45

Eu sunt ferm convins ca se poate organiza un mondial si fara sa obligi tara organizatoare sa cheltuie zeci de miliarde de dolari. Nu poate Blatter si membrii FIFA sa stea decat in lux de 5 stele? Ce daca se organiza monsialul pe niste stadioane mai vechi ci nu din categoria elite? Nu cred ca se supara nimeni. Cred ca aduce mai multe pagube decat castiguri. Imi amintesc de noile ruine din Grecia aparute de dupa Olimpiada din 2004. Asa se intampla mai peste tot poate mai putin in Anglia(cu JO 2012) sau Franta(CE 2016). Sunt sigur ca si in Rusia vor fi mari pierderi cu CM2018 la ce proiecte SF am vazut.

poate sunt cerintele prea elevate, dar tara organizatoare incaseaza miliarde dupa urma turistilor veniti, campaniilor publicitare si multe altele, dar de unde sa stie saracii ca daca se da o lupta crancena pentru cel ce organizeaza CM sau olimpiadele este tocmai pentru castigurile aduse....dar mai bine spargem magazine, dam foc la masini si omoram oameni ca se cheltuie prea mult si ei nu mai au bani de galaxy si iphone ....o gloata ordinara manipulata de opozitie,asta este tot ceea ce se intampla...

kilimanjaro
kilimanjaro  •  22 Iunie 2013, 07:46
Postat de mihaitanase pe 22 Iunie 2013, 06:11

S-O SUSPENDE SI SA MUTE SI C.M. , DE URGENTA .

Întodeauna există o soluție de rezervă, tocmai pentru cazuri excepționale, deci, dacă violențele și haosul continuă se poate muta CM fără probleme. Oricum, în spatele ușilor închise, țara de rezervă se pregătește fiind cu ochii pe situația din Brazilia.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close