INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Ultimul mohican » Steven Gerrard va juca diseară, împotriva Suediei, meciul 100 la "naţională"

Steven Gerrard, liderul din teren al Angliei +1   FOTO
Steven Gerrard, liderul din teren al Angliei

Articol de - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 13 noiembrie 2012 20:41

Căpitanul lui Liverpool şi al Angliei e văzut de presă ca ultimul reprezentant al unei generaţii de excepţie care însă n-a cîştigat nici un titlu. Selecţionerul Hodgson, însă, nu e de acord.

Steven Gerrard, în tricoul naţionalei Angliei, înconjurat de 99 de copii de la fosta lui şcoală. Cea în curtea căreia a dat întîia oară cu piciorul în minge. Ideea jurnaliştilor de la Daily Mail, fotografia prefaţează cum nu se poate mai bine evenimentul pe care "Stevie G" îl va trăi diseară, în amicalul cu Suedia: selecţia cu numărul 100 în echipa reprezentativă.

O generaţie paradoxală
Un meci pe care mijlocaşul lui Liverpool, 32 de ani, îl abordează din postura "Ultimului mohican". A singurului reprezentant al unei generaţii paradoxale într-o mulţime de puşti talentaţi pe care selecţionerul Roy Hodgson i-a luat la Stockholm. O generaţie strălucitoare, cu un Beckham, Terry, Lampard sau Rio Ferdinand fabuloşi la cluburi, dar fără rezultate notabile în tricoul Albionului.

"Al naibii de bun"
"Gerrard: spuneţi-i bun, nu extraordinar", titra deunăzi săptămînalul "Sunday Telegraph", insistînd tocmai pe faptul că printre cele 99 de selecţii ale sale nu se regăseşte nici măcar o finală! Însă Hodgson, care i-a fost manager şi la Liverpool, nu-i de acord: "Oricine face 100 de selecţii pentru ţara lui înseamnă că e un jucător al naibii de bun. N-am dubii. Şi în cursul acestor 100 de selecţii sînt momente cînd ziarele te proclamă «Mister Fantastic», iar altele în care te îngroapă: «Ne-ai dezamăgit». Ăsta-i fotbalul".

"Omul potrivit"
Actualul selecţoner e cel care i-a şi redat lui Gerrard banderola de căpitan: "Ce-l face potrivit pentru acest post e în primul rînd abilitatea, cea care i-a adus întotdeauna respectul grupului. Apoi maturitatea, dedicarea lui totală pentru fotbal, faptul că-şi găseşte mereu timp să discute cu jucătorii şi în special cu aceia tineri. Cînd Rooney a venit la naţională, Stevie a fost cel care l-a ajutat să se integreze. Şi aşa vreau să procedeze şi cu puştii de acum. E omul cel mai potrivt".

536928-anglia-club.jpg

"Steve e un învingător. Îi place să aibă responsabilităţi, să ştie că oamenii au încredere în el. Conduce prin propriul exemplu, sacrificînd mult din timpul său pentru grup" (Gerard Houllier, fost manger Liverpool)

"Gerrard doar un bun jucător? Cine face 100 de selecţii pentru ţara lui înseamnă că e un jucător al naibii de bun. Şi sînt încîntat să-i fiu manager la meciul 100" (Roy Hodgson, selecţioner Anglia)

7.599 de minute a bifat Gerrard în 99 de meciuri la "naţionala" Angliei. Bilanţ: 64 victorii, 23 remize, 12 eşecuri

24 e numărul partidelor în care mijlocaşul lui Liverpool a fost căpitanul Angliei, pe care a condus-o din această postură la 13 victorii

19 goluri, 19 assisturi, 79 la sută pase reuşite, 74 la sută dueluri cîştigate, 10 "galbene" şi o eliminare. Acestea sînt reperele lui Gerrard la "naţională"

DRUMUL SPRE BORNA 100
31 MAI 2000. Debutează în naţională, la 20 de ani, cu o victorie contra Ucrainei (2-0). "Remarcabil!", l-a lăudat a doua zi cotidianul "The Guardian"

1 SEPTEMBRIE 2001. Înscrie un gol într-un meci istoric din calificările pentru Mondialul 2002: Germania - Anglia 1-5. Va pierde însă turneul final din cauza unei accidentări

19 SEPTEMBRIE 2009. Anglia are nevoie de un punct din meciul cu Croaţia pentru a fi la CM 2010 şi cîştigă cu 5-1 graţie unui Gerrard fabulos, autorul unei "duble"

12 IUNIE 2010. Împotriva SUA (1-1), la CM 2010, mijlocaşul lui Liverpool poartă pentru prima oară banderola de căpitan al Angliei la un turneu final

19 IUNIE 2012. Gerrard e declarat "omul meciului" după 1-0 cu Ucraina, la Euro 2012. "Cea mai bună performanţă a lui de cînd îl ştiu la naţională!", avea să exclame la final colegul Wayne Rooney

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
daniaania
daniaania  •  14 Noiembrie 2012, 12:47

este emblema de moment a lui Liverpool...de ceva vreme..!! Si va ramane...

taunul.
taunul.  •  14 Noiembrie 2012, 09:51

Gerrard un jucator bun si atat??? El e "inima" lui Liverpool , genul de jucator fabulos care "trage" toata echipa dupa el. Un lord. Respectele mele, Gerrard! Ramane in continuare fotbalistul meu favorit. P.S. Pt. toti stelistii, dinamovistii, rapidistii, etc. uitati-va la un meci din campionatul Angliei, la cum alearga jucatorii si in ultimile minute, indiferent de scor, la spectatori cum canta, aplauda , ce atitudine, ce PLACERE de a savura Fotbalul adevarat, apoi priviti ,daca mai puteti, fara sa va apuce greata , la mizeria numita fotbal romanesc....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează