INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Ultimul portret » Marca a realizat chipul lui Luis Aragones din 2.000 de fotografii emblematice

Foto: Marca
Foto: Marca

Articol de - Publicat luni, 03 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 februarie 2014 09:56

Luis Aragones, creatorul tiki-taka şi al "naţionalei" Spaniei, campion european în 2008 şi cel care a generat minunile de la CM 2010 şi CE 2012, n-a rezistat în teribila luptă cu leucemia.

Luis Aragones nu mai este. Sîmbătă dimineaţă, legendarul antrenor a murit, la 75 de ani. "A făcut imposibilul posibil. Nu a fost mare, a fost cel mai mare. Un geniu iubit de toţi. A schimbat mentalitatea unei ţări, a transformat Spania într-o echipă învingătoare".

Astfel l-a descris Pep Guardiola. Don Luis a remodelat destinul "naţionalei", i-a oferit aureola victoriei, a cucerit Euro 2008 jucînd într-un stil nou, tiki-taka, şi a inventat generaţia care a cîştigat apoi şi CM 2010, şi CE 2012.
Pentru Aragones, Marca a creat un premiu special, purtîndu-i numele, după Pichichi, Zamora, Di Stefano...

Pentru Aragones, Marca a realizat un portret special, din 2.000 de fotografii importante ale carierei antrenorului.

Pentru Aragones, "Furia Roja" va juca pentru prima oară în istorie în negru complet. Pe 5 martie, la amicalul cu Italia.

Pentru Eto'o, fostul său jucător de la Mallorca, "Aragones n-a fost doar un antrenor legendar. A fost tatăl meu. Querido Papa, îţi mulţumesc pentru tot ceea ce m-ai învăţat!".

" Wallace"
Înaintea finalei CE 2008, 1-0 cu Germania la Viena, Aragones îi spunea "Wallace" lui Ballack la şedinţa tehnică. "E Ballack", s-a amuzat Xavi.

"Ştiu că e Ballack, dar îi zic cum vor muşchii mei. Şi dacă eşti aşa isteţ, pronunţă numele numărului 7 neamţ (Schweinsteiger)", i-a răspuns ironic selecţionerul.

Apoi, pentru a-şi detensiona jucătorii, a mai făcut o glumă. Cînd jucătorii erau în tunel, gata să iasă pe teren, Luis s-a dus direct la Ballack: "Hei, Wallace, ce faci?". Ibericii au rîs şi au învins.

Magia lui don Luis:
- "Această profesie, de antrenor, a însemnat totul pentru mine. Parfumul ierbii îmi dădea puteri nebănuite cînd păşeam pe teren"
- "Fotbaliştii sînt ca actorii, se hrănesc din aplauze"
- "Finalele nu sînt făcute pentru a fi jucate, ci pentru a fi cîştigate"
- "Prefer să mă ucizi, dar să nu mă minţi!"
- "Filosofia fotbalului? Victorie, victorie şi iar victorie"

757 de meciuri de Primera a strîns ca antrenor Luis Aragones (record în Spania)

38 de victorii a adunat don Luis ca selecţioner al Spaniei (12 egaluri, 4 înfrîngeri)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
bamse1901
bamse1901  •  04 Februarie 2014, 08:21

R.I.P. MAIESTRE!

ciuraru
ciuraru  •  03 Februarie 2014, 11:32
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Ei..lasa! Stim cu totii faza aia cu Henry si Reyes insa omul asta era un geniu cand venea vorba de motivarea jucatorilor chiar daca poate metodele nu pareau ortodoxe.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează