INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CANCER

Van Hanegem a plîns cînd a aflat că Johan Cruyff suferă de cancer pulmonar: "Nu poate fi adevărat"

Cruyff (dreapta) duelîndu-se cu Van Hanegem, la un Feyenoord - Ajax 3-3, în aprilie 1970
Cruyff (dreapta) duelîndu-se cu Van Hanegem, la un Feyenoord - Ajax 3-3, în aprilie 1970

Articol de - Publicat sambata, 24 octombrie 2015 00:00

Au fost împreună vicecampioni mondiali în 1974 și au cucerit bronzul european în 1976. "Oricine se poate îmbolnăvi, dar la el mi se pare imposibil", afirmă Wim, 71 de ani, trei peste Johan.

Joi dimineață, Van Hanegem era la volan cînd a auzit la radio: " Johan Cruyff are cancer la plămîni". Era doar un zvon atunci, preluat din Spania, și nimeni nu credea în Olanda.

"Îi va spune doctorului cum să-l opereze"

"Un crainic făcea glume: «Cruyff, bolnav? Îi va spune doctorului cum să-l opereze»", povestește Wim în Algemeen Dagblad. Nu mai voia să audă nimic: "Fără TV și radio azi. Vor specula toată ziua".

Jucase atîția ani cu Johan. Inamici în campionat, unul la Feyenoord, altul la Ajax, dar coechipieri la "națională". Ei erau baza fotbalului total creat de Oranje. Cea mai frumoasă echipă la CM 1974, chiar și învinsă de Germania în finală, și locul 3 la Euro 1976.

"Dă-mi chestia aia mică, sînt mai puternic"

Cîteva ore mai tîrziu, cineva l-a sunat și i-a spus că familia lui Cruyff a confirmat teribila veste. "Toată liniștea lui interioară s-a rupt. A plîns", scrie AD. Și Van Hanegem mărturisește:

"N-am fost prieteni, dar l-am respectat enorm. Johan a fost mai mare decît Pele. Avea clasa lui Maradona sau Messi"

Wim își amintește că "eram deseori colegi de cameră la lot. L-am legănat în brațe pe Jordi, fiul său. I-am zis lui Johan: «Dă-mi chestia aia mică! Sînt mult mai puternic ca tine». Au fost niște ani extraordinari".

"Mă gîndesc numai la el"

Actualul editorialist de la Algemeen Dagblad nu-și găsește cuvintele. "Nici nu cred că există cuvinte care să exprime ce simt acum. Mă gîndesc numai la Johan de cînd am aflat. Știu, asta e viața, oricine se poate îmbolnăvi. Dar la el mi se pare imposibil. Nu poate fi adevărat!".

"Vom cîștiga acest meci"

Familia e îngrijorată, foștii coechipieri se tem, fanii din lumea întreagă suferă, dar Johan a înfruntat curajos diagnosticul care devastează psihic majoritatea oamenilor. "Stați liniștiți! Vom cîștiga acest meci", le-a spus Cruyff apropiaților.

Messi: "Fii tare, Johan!"

Cel mai mare fotbalist din istoria Argentinei e alături de cel mai mare fotbalist din istoria Olandei. "Fii tare, Johan!", a scris Messi pe Facebook, joi după-amiază. De atunci, mesajul are peste 225.000 de like-uri și peste 3.500 de share-uri.

14a fost numărul purtat pe tricou de Johan; în acest week-end, în minutul 14 al fiecărui meci din Eredivisie, spectatorii îl susțin pe Cruyff, aplaudîndu-l în picioare

3Baloane de Aur a cucerit Cruyff în cariera sa (1971, 1973, 1974)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
371882639685122
Rick Zamfir  •  24 Octombrie 2015, 21:30

Mi-a placut enorm acest fotbalist, care a marturisit ca a avut doua vicii:fotbalul, care i-a dat totul si fumatul, care i-a luat aproape totul. Nu am inteles atunci cand am citit ce voia sa spuna, acum, din pacate, am priceput. Forza Yohan!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează