INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA

Maradona la 60 de ani. Poveste de senzație: ce a urmat după golul dat cu mâna contra Angliei! Ce l-a întrebat pe teren un coleg: „Taci!”

O clipă discutată la nesfârșit de trei decenii: mâna lui Diego deasupra lui Shilton // FOTO Guliver/GettyImages
O clipă discutată la nesfârșit de trei decenii: mâna lui Diego deasupra lui Shilton // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 30 octombrie 2020 09:42

Diego Maradona împlinește astăzi 60 de ani. Prilej să ne amintim de un moment senzațional din cariera argentinianului: golul cu mâna dat împotriva Angliei la CM 1986, în victoria cu 2-1. Atunci, i-a răspuns dur pe teren colegului Sergio Batista, care îl întrebase: „L-ai dat cu mâna, nu?”

Diego Maradona revine la cel mai controversat gol din istoria fotbalului. 

Maradona: „Nici nu vă imaginați câte goluri am înscris cu mâna”

Pe 22 iunie 1986, pe Azteca din Ciudad de Mexico, era minutul 51 al meciului Argentina - Anglia (2-1), din „sferturile" Mondialului. Momentul când El Pibe de Oro, 1,67 m, a sărit mai sus decât Shilton, 1,85 m, și a voleibalat balonul peste portarul insular. 1-0!

În ultima carte, „butoiașul cosmic” povestește: "Sincer, nu regret nimic, pentru că eu am crescut în acest spirit. La Fiorito, acolo unde mi-am petrecut copilăria la periferia Buenos Airesului, am înscris o mulțime de goluri cu mâna. Nici nu vă imaginați câte!".

Maradona: „Nu-mi pasă! Dacă arbitrul vede, asta e!”

Argentinianul nu se oprește. "În acea clipă, m-am gândit: «Încerc! Nu știu dacă voi izbuti, dar trebuie să încerc. Nu-mi pasă! Dacă arbitrul vede, asta e!»". "Centralul" tunisian Ali Bin Nasser n-a văzut. Sau n-a vrut să vadă.

Diego a încheiat cu un moment din grămada fericirii sud-americane. Coechipierul Sergio Batista l-a întrebat:

- L-ai dat cu mâna, nu?
Răspunsul a venit sec și dur:
- Închide gura și bucură-te de blestematul ăsta de gol!

Patru minute mai târziu a urmat "golul secolului". Cursa infinită a lui "Barrilete Cosmico" printre jaloanele Albionului. S-a terminat 2-1, cu Argentina cucerind titlul mondial pe 29 iunie.

"Mingea a urcat sus de tot, spre cer, apoi căderea mi s-a părut foarte lină. Aveam ochii fixați pe ea. Mi-am spus: «Ce cadou, ce cadou, tată! E pentru mine, e șansa mea»"
Diego Maradona

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
gica.paunescu
gica.paunescu  •  12 Mai 2016, 15:23

O vorba ( careia, spre rusinea mea, nu-i stiu autorul ! ) zice asa; acela care invinge fara primejdie ( lupta ) triumfa fara glorie. Cam asa-i in cazul de fata, dincolo de conotatia pe care-a avut-o victoria argentiniana in contextul politic de-atunci. Fapta nesportiva ramane ( vezi si ce intrebare i s-a adresat autorului un coechipier). Iar cand si spui cum ca o multime de goluri lea-i marcat asa, eu zic sa nu te-astepti ca lumea sa te-aplaude. Eu , cel putin. nu. Ia-ncercati sa-l comparati cu Johann Cruyff ? Ce v-a iesit ?

831959706877275
Cristian Baltaru  •  12 Mai 2016, 15:05

Așa este,ceea ce a făcut Maradona a fost un gest urât,de trișor,dar să nu uităm în ce context politic s-a diputat acel meci,într-o perioadă în care Argentina și Anglia își disputau suveranitatea Insulelelor Malvine (Falkland),iar meciurile dintre echipele naționale dintre cele două țări,indiferent de ramura sportivă,erau folosite în scopuri politice,așa că niciunui argentinian nu i-a părut rău pentru faptul că Maradona a marcat un gol cu mâna,gol care avea să ducă în final la eliminarea Angliei din sferturile de finală ale C.M. Mexic'86.

696253093853906
Ghita Florin  •  12 Mai 2016, 13:32

Un talent urias,un caracter infect-un Viorel Chirca este de acord cu ce a facut Maradona,asta imi da convingerea ca este ***-ist,numai acesti suporteri se pot lauda cu performante furate fara sa le fie jena

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează