INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CROAŢIA - SERBIA 2-0

VIDEO I-au bătut! Şi au 9 puncte avans! » După 2-0 cu Serbia, croaţii sînt în sprint spre Mondial

Mandzukici (dreapta) nu poate fi oprit decît prin fault în această fază de sîrbul Radovanovici. La 1-0, nimeni nu l-a mai blocat pe croat // Foto: Reuters +1   FOTO
Mandzukici (dreapta) nu poate fi oprit decît prin fault în această fază de sîrbul Radovanovici. La 1-0, nimeni nu l-a mai blocat pe croat // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 23 martie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 22 martie 2013 22:02

Războiul a rămas în urmă, dar, pe teren, jucătorii lui Igor Stimac nu le-au lăsat nici o şansă sîrbilor. Şi au decis meciul din prima repriză.

Au trecut 23 de ani de la acel înfiorător Dinamo Zagreb - Steaua Roşie, înroşit de sîngele combatanţilor din tribunele lui Maksimir, ultima picătură care provoca un război crunt, ce ucidea zeci de mii de oameni şi lăsa în urmă ravagii.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

"Intraţi în legendă"
Conflictul s-a stins de mult, dar sufletele croaţilor şi sîrbilor nu sînt împăcate. "Bateţi acum şi veţi intra în legendă!", a titrat provocator Jutarnji List, în timp ce Sportske Novosti, tot din Zagreb, adăuga ironic: "Aţi pus la pămînt echipe mult mai puternice decît această Serbie". La rîndul său, tabloidul belgrădean Blic turna gaz pe foc: "Maksimir va fi scena unei bătălii pe care mulţi o văd mult mai mult decît o simplă partidă din cauza istoriei sîngeroase ce leagă cele două popoare".

Pe teren, mai ales în prima repriză, n-a existat decît o singură echipă. Cea a Croaţiei. Avea 10 puncte în grupa A înaintea acestui meci, 6 în plus faţă de marea rivală. Mult mai experimentată, mai omogenă, cu un joc colectiv mai puternic, formaţia lui Stimac a măcinat Serbia, a provocat-o şi a profitat de fiecare greşeală.

Ce gafă, Kolarov! Olici, assist şi gol
În minutul 23, Kolarov a executat ca un diletant o lovitură liberă, din lateral în centru, oferind mingea gazdelor. Din două pase, Olici era singur cu portarul, a pasat pe linia careului mic, Subotici şi-a pus singur piedică şi Mandzukici a împins balonul în plasă. Un sfert de oră mai tîrziu, Srna a centrat din tuşă, sîrbii s-au invitat reciproc fără ca nimeni să degajeze izbăvitor, iar Olici, pasatorul decisiv la deschiderea scorului, a intrat cu tot cu minge în poartă. Era deja 2-0.

"Roşu", Kranjcar?
Partida se terminase. Mai ales că arbitrul turc Cuneyt Cakir i-a protejat şi el pe croaţi în minutul 40, cînd Kranjcar l-a lovit cu piciorul în faţă pe Ignjovski, dar n-a fost eliminat. N-a primit nici măcar cartonaş galben. Pînă la final, sîrbii şi-au creat cele mai mari ocazii. Cel puţin două au fost uriaşe. Însă Pletikosa s-a opus excelent în faţa lui Kolarov şi Tadici.

Croaţii au sărbătorit aseară pe Maksimir. Şi-au supus duşmanii şi i-au eliminat aproape sigur din preliminariile CM 2014. Au 13 puncte, 9 mai mult ca sîrbii. După trei înfrîngeri şi un egal în primele 5 meciuri, Mihajlovici şi băieţii săi au şanse minime să mai ajungă la baraj.

Fără fani sîrbi!
Încă de la tragerea la sorţi a grupelor din preliminarii, federaţiile croate şi sîrbe au decis: pentru a se evita orice confruntare între cele două tabere de ultraşi duşmani de moarte, echipa aflată în deplasare joacă fără fani. Aseară, suporterii sîrbi nu s-au aflat pe Maksimir, iar pe 6 septembrie, susţinătorii croaţi nu vor călători spre Belgrad. Ieri, poliţia locală a întărit controalele la vamă şi pe toate drumurile spre Zagreb, dar huliganii sîrbi n-au apărut.

Conflict uitat între selecţioneri
În primăvara lui 1991, la ultima finală a Cupei Iugoslaviei (Steaua Roşie - Hajduk 0-1), sîrbul Mihajlovici şi croatul Stimac s-au bătut pe teren şi au fost eliminaţi. 23 de ani mai tîrziu, cei doi s-au întîlnit şi ca selecţioneri. "A fost un meci, nu un război", a declarat Mihajlovici, în timp ce tehnicianul Croaţiei a completat: "Noi sîntem sportivi, nu politicieni. Trebuie să uităm odată ce s-a întîmplat în trecut".

"Sîrbii i-au luat în braţe pe croaţi ca să-i protejeze"
Miroslav Blazevici, fost selecţioner de legendă al Croaţiei, era sigur că nu vor mai ieşi scîntei. Şi a oferit un exemplu: "În 1999, la partida de pe Marakana din preliminariile Euro 2000, s-a întrerupt curentul pe stadion la începutul reprizei secunde. Cum au reacţionat jucătorii sîrbi? Temîndu-se ca huliganii din Belgrad să nu pătrundă pe teren ca să-i vîneze pe jucătorii mei, şi-au luat în braţe adversarii ca să-i protejeze. A fost impresionant".

Au ameninţat că opresc meciul
După ce FIFA şi UEFA au anunţat că vor da pedepse dure dacă vor fi incidente, Michel Platini, preşedintele forului european, a cerut clar celor două ţări "să nu uite că trebuie să lupte împotriva huliganismului". Avertizînd că "meciul trebuie suspendat imediat dacă apar probleme în tribune". Nu a fost cazul aseară.

2.000 de poliţişti croaţi au fost dislocaţi aseară la stadionul Maksimir din Zagreb pentru securitatea meciului Croaţia - Serbia

20 de mii de oameni au murit în războiul sîrbo-croat (1991-1995); 50.000 au fost răniţi, iar 550.000 obligaţi să-şi părăsească domiciliul

30 de miliarde de euro a fost estimarea pagubelor materiale provocate de acest conflict devastator

CROAŢIA - SERBIA    2-0
(Mandzukici 23, Olici 37)

CROAŢIA: Pletikosa - Srna, Corluka, Simunici, Strinici (82 Lovren) - Rakitici, Kovacici, Modrici, Kranjcar (63 Vida) - Mandzukici, Olici. Antr. I. Stimac

SERBIA: Brkici - Ivanovici, Subotici, Nastasici, Kolarov - Radovanovici, Ignjovski (75 Petrovici), Stevanovici (57 Tadici), Tosici - Djuricici, Scepovici (9 Djordjevici). Antr. S. Mihajlovici

A arbitrat Cuneyt Cakir (Turcia)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
valiii
valiii  •  23 Martie 2013, 11:42
Postat de sandelbanuta pe 23 Martie 2013, 10:35

Zivela Srbija ! Kosovo je Srbije ! ce meci va fi la Belgrad .....sarbii nu uita ...NICIODATA

pai n-or uita dar mare lucru oricum nu mai au ce sa faca,intre belgia si croatia se da lupta pentru locul 1 si 2 in acelasi timp,zic eu cu un plus pentru belgia desi meciul retur se va juca in croatia,mi se pare ca belgienii au un lot extraordinar si cu un antrenor care sa formeze un grup unit,o echipa in adevaratul sens al cuvantului pot fii o surpriza placuta la mondial

sandelbanuta
sandelbanuta  •  23 Martie 2013, 10:35

Zivela Srbija ! Kosovo je Srbije ! ce meci va fi la Belgrad .....sarbii nu uita ...NICIODATA

vandersaar
vandersaar  •  23 Martie 2013, 02:55

E clar finala grupei va fi la Zagreb, cu Belgia. Ce meci, se va juca cu pistoalele pe masa.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează