INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Walter Zenga povesteşte lucruri neştiute din cariera lui în România: ”Am fugit ca să scap de Dinamo”

Zenga antrenează acum la Al Nasr, în Dubai.
Zenga antrenează acum la Al Nasr, în Dubai.

Articol de - Publicat miercuri, 04 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 03 aprilie 2012 22:23

Italianul a dezvăluit în Gazzetta dello Sport şi cum a decurs prima întîlnire cu jucătorii Naţionalului sau cum i-a motivat pe stelişti în ”dubla” cu Valencia din ”16-imile" Cupei UEFA.

Walter Zenga, 52 de ani, e un interlocutor fabulos. Gazzettei dello Sport, antrenorul lui Al Nasr (Emirate) i-a oferit deunăzi un interviu-mamut, construit din flashuri ce scot la lumină multe lucruri neştiute, spumoase, din bogata lui carieră pe bancă, din care nu lipsesc FC Naţional, Steaua şi Dinamo.

FC Naţional: "Poliglotul Caramarin"
De Naţional, de pildă, se leagă debutul lui ca antrenor în Europa. Totul a început într-o după-amiază din vara lui 2002. Zenga, pe atunci reprezentantul firmei de aspiratoare Kirby, se plimba pe faleza din Riccione cînd i-a sunat "celularul": "Sînt Gino Iorgulescu. Vrei să antrenezi pe Naţional Bucureşti?". Zenga şi-a dat seama imediat cu cine are de-a face.

- Era amicul meu, Gino, fost fundaş. Îl cunoşteam de la meciul Sportul - Inter, din Cupa UEFA 1984. I-am răspuns doar atît: "La ce oră e primul zbor spre Bucureşti?".

Aşa a ajuns fostul mare portar al Interului la "bancari", unde a lucrat pînă în 2004. Cu Iorgulescu preşedinte şi Dan Petrescu secund. Prima zi?

- I-am întrebat pe jucători: «Vorbeşte cineva italiana?». Linişte. «Vorbeşte cineva engleza?». Linişte. Căpitanul, Caramarin, echipa, toţi se uitau la mine ca la un OZN. I-am zis secundului Dan Petrescu: «Să mergem pe teren. Sper ca Dumnezeu să fie bun cu mine». Două ore am lucrat. Dur, dar bine. La sfîrşit, Caramarin mi-a mulţumit într-un amestec perfect de italiană şi engleză: «Aici toţi sîntem poligloţi, dar mai întîi am vrut să vedem care-i situaţia»".

Steaua: "Simt că vor fi penalty-uri"
Ajuns la Steaua în 2004, Zenga n-a rezistat un sezon întreg, fiind demis cu trei etape înaintea finalului, cînd echipa se îndrepta spre titlu. Cea mai frumoasă amintire din Ghencea a rămas însă "dubla" cu Valencia, din "16-imile" Cupei UEFA:

- Mare echipă Valencia lui Ranieri! Pe Mestalla am pierdut cu 2-0. «Ce să inventez eu acum?», mă frămîntam în drum spre vestiare. Am găsit! «Băieţi, de mîine vom exersa penaltyuri, simt că aşa se va termina». Am fost atît de convingător că m-au crezut. Şi chiar aşa s-a întîmplat! Am învins, 2-0, s-a ajuns la penaltyuri. Di Vaio a ratat, noi ne-am calificat. În acea noapte, la Bucureşti nu s-a dormit".

Dinamo: "În două ore s-au răzgîndit"
După episodul Steaua, Walter a dispărut din peisajul mioritic timp de doi ani. Perioadă în care a antrenat la Steaua Roşie Belgrad, Gaziantep şi Al Ain înainte de a reveni în Liga 1, dar în Ştefan cel Mare.

- Dinamo? Un club cu cinci conducători în permanent conflict între ei. După 4 luni m-au chemat să mă demită, iar eu le-am replicat: «Sînteţi siguri?». Răspunsul lor a fost afirmativ. «Ei bine, dacă tot sînt concediat, să vă explic de ce acest club nu poate merge mai departe aşa». După două ore de raport detaliat, am fugit ca să scap. Acum nu mai voiau să mă dea afară: «Ne-ai oferit o imagine foarte clară, nu te putem lăsa să pleci aşa...»".

"M-a dus la expoziţie"
Pe Raluca Rebedea, actuala sa soţie, Walter a cunoscut-o în aeroport, pe cînd aştepta zborul spre Bucureşti. Ea nu ştia nimic despre fotbal, dar vorbea opt limbi străine: "Cînd ne-am întors prima oară la Milano după ce ne-am logodit m-a dus la o expoziţie a lui Modigliani. Îmi dădea explicaţii detaliate în faţa fiecărui tablou în timp ce eu auzeam vorbindu-se în spatele meu: «Ăsta nu-i Zenga? Da, seamănă, imaginează-ţi că e aici în timp ce Inter joacă la ora asta!»".

"Le studiasem antrenorul"
Zenga n-a uitat debutul său pe bancă în Europa, tot cu Naţional, în septembrie 2002. "Picasem în Cupa UEFA cu Heerenveen. Toţi erau preocupaţi, dar eu m-am uitat să văd pe cine au antrenor: Foppe de Haan. Mare noroc. Ştiam totul despre fotbalul lui, îi citisem cărţile, îi analizasem jocul pe DVD. Le-am explicat totul jucătorilor şi pe teren a mers de parcă era magie. Am învins cu 3-0, băieţii m-au purtat pe braţe şi De Haan se uita la mine ca la un fenomen. Ne-au bătut în retur, 2-0, dar ne-am calificat".

"Peste tot pe unde am antrenat mi-am trecut clauză în contract să pot pleca imediat dacă mă cheamă Inter" (Walter Zenga, antrenor Al Nasr - Dubai)

"De la Steaua Roşie Belgrad am demisionat din raţiuni financiare. M-am născut sărac şi am un mare respect pentru bani" (Walter Zenga, antrenor Al Nasr - Dubai)

"M-a căutat la un moment dat Al Ain. Pînă la urmă însă, şeicii l-au luat pe Iordănescu. Aveam să ajung şi eu acolo, dar mai tîrziu" (Walter Zenga, antrenor Al Nasr - Dubai)

3 trofee a cîştigat Zenga pînă acum ca antrenor: titlul cu Steaua (2005) şi cu Steaua Roşie Belgrad (2006) şi Cupa Serbiei (2006)

11 e numărul cluburilor la care a antrenat Zenga: New England Revolution, Brera, Naţional, Steaua, Steaua Roşie Belgrad, Gaziantep, Al Ain, Dinamo, Catania, Palermo, Al Nasr

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
bamse1901
bamse1901  •  04 Aprilie 2012, 15:02

un fost super portar, ca antrenor nu poti reusi daca antrenezi numai arabi.

donpedro78
donpedro78  •  04 Aprilie 2012, 14:30

Bai ala care zici ca e abureala cu Dinamo....Exact asa a zis omul in interviu.Tocmai ieri am citit interviul in Gazzetta dello Sport.In ziar nu pe net...Si voi astia de la GSP daca tot cititi Gazzetta dello Sport a-ti face bine sa invatati de la broscari cum se face jurnalism...In tot ziarul ala ( e de 5 ori mai voluminos decat GSP-ul) nu am vazut un subiect de Cancan..Am vazut doar stiri din sport scheme tactice si tot ce tine de sport....Fara Cancan....

mircea_deca
mircea_deca  •  04 Aprilie 2012, 11:46

un om adevarat.......

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close