INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

A doborât recordul ca jucător în Bundesliga, iar acum l-a egalat și ca antrenor. Cine este tehnicianul revelație din acest sezon!

Xabi Alonso, în căutarea primului trofeu. Foto: Imago Images
Xabi Alonso, în căutarea primului trofeu. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 13 noiembrie 2023 11:47 / Actualizat luni, 13 noiembrie 2023 13:21

Xabi Alonso (41 de ani) a ajuns odată cu succesul (4-0) contra lui Union Berlin la 31 de puncte din 33 posibile în Bundesliga. Antrenorul lui Leverkusen a egalat astfel performanța de top a lui Bayern Munchen din sezonul 2015-2016, când spaniolul era jucător la bavarezi!

Bayer a pornit ca din tun în acest sezon și nu are milă de niciun adversar. Indiferent de competiție. Deloc întâmplător, echipa din Leverkusen s-a instalat la șefia Bundesligii și are două puncte avans față de Bayern și rămâne, alături de campioana Germaniei, unica echipă neînvinsă în acest sezon în Top 5 campionate ale Europei! 

Liverpool, Real Madrid și Bayern se bat pe antrenorul revelație din Bundesliga! Are clauză secretă, netrecută în contract
GERMANIA
Liverpool, Real Madrid și Bayern se bat pe antrenorul revelație din Bundesliga! Are clauză secretă, netrecută în contract

Succesul clar împotriva lui Union Berlin (4-0) i-a adus lui Xabi Alonso și egalarea recordului de puncte acumulate în primele 11 etape (31), deținut până aseară de Bayern (2005-2006).

"Aspirinele" n-au făcut decât un pas greșit în stagiunea în curs, 2-2 cu Bayern, pe terenul din Munchen. În rest are doar triumfuri, în campionat, Cupă și Europa League, cu o medie de 3,5 goluri pe meci!

35 de ani trecuți de la ultimul trofeu pentru Bayer Leverkusen!

Interesant este că performanța lui Bayern de-acum 18 sezoane a fost stabilită avându-l în teren și pe mijlocașul defensiv Xabi Alonso! Care a preluat-o pe Bayer în urmă cu 13 luni, într-o situație gravă, penultima în Bundesliga, cu 5 puncte în 8 meciuri. 

Aflat la prima experiență ca antrenor principal, spaniolul de 41 de ani a resuscitat-o pe Leverkusen, care a ajuns să fie liderul campionatului, fără eșec în toate competițiile stagiunii și cu un atac fenomenal.

Xabi Alonso vrea să rupă un tabu, ce i-a adus lui Bayer porecla de "Neverkusen", primită după ce Bayer a pierdut trei finale în același an în urmă cu mai bine de două decenii. Au trecut 35 de ani de când „aspirinele" au cucerit ultimul lor trofeu, fosta Cupă UEFA!

Xabi Alonso a venit la Bayer Leverkusen cu idei noi

Moștenirea pe care i-a lăsat-o Gerry Seoane a fost una grea, echipa nereușind să iasă din criza de identitate. Era o echipă în căutarea unui echilibru defensiv, afectată psihologic și tehnic. 

„Xabi Alonso a venit cu idei noi și un stil de joc bazat pe posesie și pe «Gegenpressing». Un stil care i-a cucerit pe fanii din Leverkusen și cu care continuă pe toate cele 3 fronturi", a explicat Gazzetta dello Sport despre revelația germană. 

În Cupă o va înfrunta pe modesta Hacken, iar în Europa League este calificată în „optimi" în proporție de 99%. Poreclit deja „noul Carletto", tehnicianul de 41 de ani ar putea ajunge în vară la Real Madrid, în locul celebrului Ancelotti, deși contractul lui cu Leverkusen expiră abia în iulie 2026.

„Cel mai bun transfer e păstrarea lui Wirtz!”

După locul 6 în campionat și o semifinală de Europa League (pierdută în fața Romei lui Mourinho), fostul mijlocaș al lui Bayern și-a pus amprenta pe alcătuirea lotului. A vândut de 70 de milioane de euro, renunțând la Diaby, Bakker și Demirbay, iar banii obținuți i-a investit în aducerea vârfului nigerian Boniface, care este și golgheterul echipei (7 reușite), a lui Grimaldo (6 goluri, 4 din afara careului), a lui Hoffman (5 goluri) și a lui Granit Xhaka.

59de goluri marcate și golaveraj 59-14 are în acest sezon Bayer Leverkusen cu Xabi Alonso pe bancă. \"Aspirinele\" au reușit 16 victorii și o remiză în cele 17 partide disputate

„Sunt mândru pentru recordul stabilit în campionat", a declarat mijlocașul elvețian pentru Bild. Xabi a pus la punct și defensiva (cu Tah și Tapsobva), care a primit doar 10 goluri în 11 runde, și și-a asigurat serviciile celor mai buni "laterali" din Europa ca randament: Grimaldo (ex-Benfica, 6 golui și 4 assisturi în tot sezonul), pe stânga, și Frimpong (5 goluri, 6 pase decisive). "Cel mai bun transfer a fost păstrarea talentului Wirtz!", a conchis aceeași sursă.

Xabi Alonso poate antrena pe oricine și oriunde.
 - Pep Guardiola, antrenor Manchester City

Citește și 

Ce au scris ziarele spaniole despre Ianis Hagi după înfrângerea lui Alaves cu Barcelona: „A intrat într-un moment dificil”
BARCELONA - ALAVES 2-1
Ce au scris ziarele spaniole despre Ianis Hagi după înfrângerea lui Alaves cu Barcelona: „A intrat într-un moment dificil”
Adrian Mutu, criticat din nou la înfrângere: „Întrebarea care interesează pe toată lumea e dacă Neftchi se pregătește să-l demită”
AZERBAIDJAN
Adrian Mutu, criticat din nou la înfrângere: „Întrebarea care interesează pe toată lumea e dacă Neftchi se pregătește să-l demită”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează